טיפול אנטיפסיכוטי ועמימות רגשית,

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

05/06/2012 | 18:56 | מאת: עודד

שלום רב לך דוקטור, אני נוטל כיום קספליון ובעבר טופלתי ברספרידל. אני רוצה לשאול לגבי תופעת לוואי מטרידה ביותר והיא העמימות הרגשית בעקבות הטיפול. אני לא מצליח לחוות רגשות כלל,אפילו שאחותי התאומה הודיעה שהיא מתחתנת מה שעבר לי בראש זה איך להעביר ערב שלם בחתונה שלה בהצגה שכאילו אני מתרגש. אני אדיש לכל דבר ולכל אדם. אני הייתי אדם רגיש ונסער והיום הלב שלי אבן,זו גם הסיבה שאני לא יוצא עם בנות.לא מסוגל להרגיש אליהן רגש כלשהו. אמא שלי עברה ניתוח ולי לא היה אכפת...כאילו מדובר באישה זרה.בעבר אהבתי את אמא שלי מאד מאד. מה עושים? אם לא ימצא פיתרון,אני שוקל להפסיק את הטיפול,עדיף לי התקפים פסיכוטיים ולא לחיות ככה כמו צמח.

17/06/2012 | 12:56 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. "עמימות רגשית" זה מושג די כוללני שיכול להכיל מרכיבים של חוסר הנאה, היעדר מוטיבציה, דכאון ועוד. הסיבות יכולות להיות מגוונות, רובן דווקא לא קשורות לטיפול התרופתי: 1) סימנים כרוניים של ההפרעת הסכיזופרניה עצמה, מה שקרוי "סימנים שליליים", שדובר עליהם רבות בפורום (בקצרה סימנים של חוסר יוזמה, אפתיות, הסתגרות, חוסר הנאה, חוסר ריכוז, השטחת אפקט (הבעות פנים מצומצמות), ירידה בנפח הדיבור ועוד. הטיפול הוא מורכב וכולל אלמנטים שיקומיים, פסיכולוגים וגם תרופתיים שונים. ראה תשובה מפורטת פה: http://www.doctors.co.il/forum-4040#message-12751 ) 2) סימנים של דכאון. לפעמים קשה להבדיל בין דכאון וסימנים שליליים. יש לעבור אבחון אצל הרופא המטפל ובמידה ומדובר בדכאון ניתן להתאים טיפול בהתאם (גם פסיכולוגי וגם תרופתי). 3) תופעות לוואי של הטיפול התרופתי. אלה יכולים לגרום לעיתים ל"איטיות מחשבתית" מסויימת (מה שקרוי "ברדיפרניה") אולם מדובר בעיקר בתרופות מדור ראשון ולא הדור החדש (אותם אתה מקבל). הם לא אמורים לגרום למצב של "עמימות רגשית". לפעמים יש תחושה כזו כשיש מעבר ממצב פסיכוטי שהוא "עשיר" בתכן ומצב רגיל שהוא בהשוואה "ריק מתוכן" ובמקרים אלה יכול להיות גם דכאון נלווה הדורש טיפול. 4) הפסקת טיפול בד"כ לא תעזור - אלא רק תחריף את המצב, הן בטווח הקרוב (חזרה של מצבים פסיכוטים) והן בטווח הארוך - נזק מצטבר שרק מעצים את הסימנים השליליים האמורים לעיל (ומחקרים חדשים מראים שקצב הירידה הקוגניטיבית והירידה בנפח המוחי מהיר משמעותית אצל אלה שלא מטופלים). בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה