שאלה בנוגע לתאי גזע ותאונת דרכים

דיון מתוך פורום  דם טבורי

29/04/2011 | 11:59 | מאת: אסף פלד

לד"ר שלום רב, נפגעתי בתאונת דרכים בגיל 3 ,כעקרון פגיעה די חמורה כולל שברים בגולגולת וכן דימום מוחי ולשמחתי נשארתי עם חולשה קלה ביד ימין ורגל ימין - שעקב קיצור הגיד הן מתפקדות חלקית וגם דיבור איטי במקצת ( אחרי התאונה נמחק לי אזור הדיבור קליל ) לאחרונה (לפני שנתיים לערך) הייתי בתא לחץ בבי"ח אסף הרופא - מנהל המחלקה הסביר לי שעקב זה שעברו 35 שנה אז נותרה צלקת באונה השמאלית ויש לי את הקיצור גיד בצד ימין(יד ורגל) . לפני כשנה התחלתי להתעניין בתחום של תאי גזע וקראתי שזה עדיין תחת מחקרים קליניים ולצערי המרכז הגדול זה בארה"ב באונ' דיוק ויש גם באונ' טקסס. ברצוני לשאול אותך מספר שאלות : 1. קראתי בכתבה שבעמוד זה שהשתילו לילד בן 6 עם שיתוק מוחין תאי גזע וכן לילדה בת 15 חודש אז השאלה הנשאלת האם יש מצב שהשתלת תאי גזע לבחור בן 35 זה גם טוב ,או שלטווח הגילאים האלה זה עדיין לא הגיע ?? 2. האם ידוע לך על מחקר קליני דומה שייערך בעתיד הקרוב בארץ 3. נאמר לי שדם טבורי בגילי אפשר לשאוב דרך מח עצם על תשובתך המהירה הודה תודה מראש

30/04/2011 | 14:03 | מאת: ד"ר אריה (יוקי) גניגר

לאסף שלום, כיום מבוצעים טיפולים שונים באמצעות תאי גזע לחולים "פגועי מח" (Brain injury). הטיפול הנרחב ביותר הוא אצל נפגעי שיתוק מוחין. כל הטיפולים הם במסגרת של ניסויים קליניים ועוד רבה הדרך עד לטיפולים סטנדרטיים. רוב הטיפולים נעשו אצל ילדים בגיל צעיר תוך שימוש בתאי גזע מדם טבורי שנאסף מהילדים המטופלים עצמם במהלך לידתם. טיפולים בתופעות אחרות של פגיעה מוחית קיימים אך במספרים הרבה יותר מצומצמים ומטבע הדברים המרחק להסקת מסקנות והפעלת טיפולים סטנדרטיים ארוך יותר. לא ידוע לי על מחקר קליני דומה שייערך בארץ בעתיד הקרוב אך זו בהחלט אפשרות. לא ניתן לשאוב דם טבורי אלא במהלך הלידה שלאחר מכן זורקים את השלייה וחבל הטבור. ככלל אין מניעה לאסוף תאי גזע מכל אדם בכל גיל ויש שימושים לתאי גזע אלה אך אין בידי מידע על שימוש אצל מי שסובלים מפגיעות מוחיות. אני מציע כי הרופאים שלך יפנו להתיעצות עם פרופסור Joan Kurtzberg מאוניברסיטת Duke בארה"ב. אשמח לענות על שאלות נוספות, ד"ר גניגר

מנהל פורום דם טבורי