ת"א

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

20/05/2010 | 23:02 | מאת: אורית

שלום דר' פיינר, אני בת 34 כשנה לאחר לידה שלישית, חוץ מהריון ראשון IVF ולידה ראשונה שהיתה לידת מלקחיים, 2 הלידות אחרי זה היו רגילות, והריונות ספונטניים. אני סובלת מצניחת רחם דרגה 2, הרופא המליץ על הרמת הרחם באמצעות רשת, מה דעתך? יש דרך אחרת לעזור לי? אני מאוד מפחדת מניתוח, ומה גם שקראתי שרשת לא מומלצת... אנא תשובתך בהקדם.

שלום אורית, ראשית, אני שמח על השאלה המאתגרת. השאלה הראשונה שצריכה להישאל כשמדובר באשה בגילך הינה האם את צופה הריונות נוספים בעתיד. נשים רבות בשלב שלך אינן בטוחות מה התשובה, מה גם שזו יכולה להשתנות במהלך השנים הבאות. באשה שצפוייה ללדת בעתיד הייתי נזהר ושוקל את האפשרות לדחות את הטיפול הדפיניטיבי בעיקר כיוון שהמידע שבידינו כיום בנוגע ליעילות הניתוחים לטווח הארוך לאחר הריון ולידה נוספים הינו מועט ומוגבל. ספיציפית לגבי השימוש ברשת, לאמר ש'רשת לא מומלצת' זו אמירה מעט פשטנית. השימוש בשתלים סינטטיים לקוח מעולם ניתוחי הבקע (הרניה) מתוך מחשבה שמדובר בעצם בפתולוגיה דומה רק באתר אחר בגוף. בניתוחים לתיקון צניחה הרשתות בהחלט הוכיחו את יעילותן וסייעו לנו המנתחים להתגבר על שיעורי הישנות גבוהים יחסית בניתוחים הקונבנציונאליים, ביחוד כשהצניחה העיקרית הינה של דופן הנרתיק הקדמית. עם הזמן והניסיון אנחנו לומדים להכיר ולהיזהר מהמגרעות אשר כוללים כ-5% עד 10% סיכוי ל'ארוזיה' (קרי חשיפה של הרשת בנרתיק) העלולה להצריך התערבות ניתוחית נוספת וכן אחוז קטן (עדיין לא לחלוטין ברור כמה בדיוק) של כאב בנרתיק או כאב בקיום יחסי מין. זהו לדעתי החשש העיקרי באשה בת 34! מוקדם יותר השבוע ביקרתי בצרפת אצל אחד מאבות השימוש ברשתות נרתיקיים וגם הוא עצמו אמר כי בנשים צעירות יש לנקוט במשנה זהירות ולשקול אלטרנטיבות מהסיבה הזו. האלטרנטיבות הקיימות כוללות קיבוע של הרחם באמצעות תפר חזק לאחד הליגמנטים (רצועות של רקמת חיבור) היציבים באגן דרך הנרתיק או לעצם הסקרום (בחלק התחתון של עמוד השדרה) בניתוח שנעשה דרך הבטן וכיום ניתן לבצעו בלפרוסקופיה. בעיקר, אורית צריך להתרשם עד כמה הצניחה משמעותית מבחינה אובייקטיבית ומבחינת הפגיעה בנוחות ובאיכות החיים, לקחת בחשבון שניתן גם להרוויח זמן ע"י טיפול שמרני כמו פיזיותרפיה + ביופידבק לחיזוק שרירי רצפת האגן אשר יכולה לעזור בשיפור התחושה ובהאטת ההידרדרות ואם מחליטים שצריך ניתוח אז לשקול עם המנתח את כל האפשרויות ולהחליט באופן מושכל. בהצלחה!

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן