מקור טוב ונכון לאומגה 3 לאישה בהיריון ועוברה
דיון מתוך פורום תזונה בהריון
שלום רב, אני בהיריון בסוף שבוע 12, אני בהתלבטות קשה עקב הפירסומים השונים אודות מקורות אומגה 3 - ידוע לי כי בכמוסות אומגה 3 ממקור דגי עלול להתקבל נזק מצטבר של הכספית ושאר רעלנים שלא ניתן לנקותם בהליך היצור מצד שני הם מהווים מקור נפלא וזמין לגוף של חומצות EPA ו- DHA . לעומתם קיימות הכמוסות אומגה 3 ממקור צימחי כדוגמאת מרווה מרושתת שלכאורה מכילה שלל סגולות רפואיות פרט לאומגה 3 אך האומגה 3 שבהן היא בצורת חומצת ALA שגוף האדם אינו יודע לפרקה באופן יעיל ל- DPA ו- DHA, כמו כן קיימות בשוק כמוסות של DHA בלבד ממקור אצות (של סולגר וכעת גם של אלטמן) מה שמהווה בעיה עקב כך שאינן מכילות גם את ה- EPA - דבר שעלול לגרום לבעיות נפשיות ודיכאון הן לאם והן לעובר . מה אם כך עדיף לעובר ?? ומה הנכון ? תודה רבה
לא הבנתי את 'הלכאורה' שכתבת. ישנן מספר אי דיוקים בפנייתך, ונראה שעשית עבודת הכנה המקנה לך ידיעות אם כי לא בהכרח נכונות. א. ותרי על הלכאורה בפנייתך ,שכן במבדקי מעבדה התגלו בשמן המרווה המרושתת התקנית הפטנטית כ 100 חומרים פעילים לתועלת בריאותך ובריאות העובר/היילוד. ב.הדגים מכילים מלבד רעלנים מהים שאין ביכולתנו לנטרלם טוטאלית ,גם חלבון חומצי המשפיע לרעה על כלל תפקוד גופינו ובין היתר מאפשר השריית סרטנים חלילה בגוף אדם. ג. ממחקרים חדשים עולה שצריכה בריבוי של DHA ו EPA עשויה להיות רעילה ומה גם שגוף אדם כלל לא צריך כמות שכזו. ד. העובר והאם צריכים את מרכיב האומגה 3 גם בצורת ה ALA שהינה חומצת השומן האומגה 3 היחידה בטבע הנחשבת חיונית לאדם. ה. טענתך שגויה בעליל בדבר אי יכולת ALA להיות מומרת לחומצות ארוכות השרשרת של האומגה 3 (האמיני לי גוף האדם יודע להפיק לצרכיו את מרב התועלת מחומצת המקור ולא צריך את הסיוע של הדגים)***ראי קבוצות אוכלוסיה טבעוניות וצמחוניות שלא צרכו דגים מעולם ורמת כל צורות האומגה 3 בדמם לא פחתה ממטיבי צרכני הדגים במסעדות נרווגיות יקרות :-) ...כן גם EPAוDHA היי בריאה
הי הכי טוב זה 2-3 בשבוע לאכול דגים - סלמון, אמנון, דניס,סרדינים, טונה מקופסא. יש לגוון בין סוגי הדגים ולהימנע מטונה אדומה ( לא מה שבקופסת השימורים). בנוסף יש לאכול 1 כף שמן קנולה ביום או 8 חצאי אגוז מלך או 1 כף זרעי פשתן טחונים לקבלת ALA ( אומגה 3 מהצומח). במידה ואת לא אוכלת דגים כדאי לקחת תוסף המכיל שמן דגים ומספקת חומצות שומן חיוניות בכמות של DHA 200-300 220 EPA ישנן חברות שונות, המלצתי היא לקנות מחברה גדולה ומוכרת.
בהמשך לדיון בשרשור זה כידוע שהמבנה הכימי של מולקולת האומגה 3 נדון לחמצון בשל היותה חומצה רב בלתי רוויה. מחקרים הוכחו חד משמעית שכדי להפיק את יתרונה המלא עלינו להשיגה ממקורה (קרי ALA הצמחית) כמו גם לוודא שתהיה יציבה ככל שניתן. עד כה הסתפקנו בפשתן,ריגלת הגינה,צ'יאה ועוד מקורות עליים וזרעוניים המכילים אותה, אם כי הייתה מתחמצנת בקלות . כיום משהתגלה מקור יציב מאוד לאומגה 3 שלא מתחמצן גם בתנאים קיצוניים ובאופן טבעי (בשל סיבות כימיות טבעיות )יש לנו לצרכה בעיקר ממקור זה. לשמחתי הרבה כיום המקור הדגי אינו אלטרנטיבה לכלום: זיהום הימים ,הפגיעה האקולוגית העצומה, הנזק הרב הפוטנציאלי לעומת יתרון האומגה 3,התחמצנות השמן ועוד הופכים את הדג ושמנו להיות איזוטרי ואף לא קביל כמקור לאומגה 3 . נכון,בבתי הספר לתזונה עדיין מלמדים שהדג הוא המקור הטוב, אך דבר זה הולך ומשתנה, תביעות נגד יצרני שמני הדגים הגדולים והמובילים בעולם,וההתפתחות לעולם "ירוק" יותר עושים את שלהם. לאחרונה ראיתי 1500 כמוסות אומגה 3 דגי באריזת ענק ב 15$ = 1סנט ליחידה ב COSCO בארה"ב,וכך יהיה עד למעבר לשמן המרווה המרושתת היציב ביותר בטבע ,או לאלטרנטיבות אומגה 3 יציבות נוספות שימצאו בטבע בשנים הבאות. והרי כולנו רוצים אומגה 3 על מנת להפיק את התועלת מכך באופן האופטימאלי,אז מדוע נתפשר על פחות מהטוב ביותר ?! לבריאות