האם אביקסה בשילוב עם דונופזיל עלולים לגרום לאנמיה

דיון מתוך פורום  אלצהיימר

11/08/2014 | 21:21 | מאת: שי

שלום , אמי(81) אובחנה כחולה בדמנציה ווסקולרית לפני כ שנתיים. טופלה תחילה בדונפזיל עם שיפור משמעותי ובחלוף שנה וחצי שוב ירידה קוגנטיבית ואז נוספה לה אביקסה. כיום מקבלת אביקסה + 20מ"ג דונפזיל לאחרונה החלה לסבול מבעיות מוטריות ואובחנה כחולת פרקיסונינזם - האם יש קשר בין דמנציה ווסקולרית לפרקיסונייזם והאם אביקסה עלולה לגרום לאנמיה (בחצי השנה האחרונה המוגלובין , המיטוקרט וברזל מאוד נמוכים ובמגמת ירידה), כמו כן, אני תוהה כל הזמן האם ייתכן שהיא סובלת מדמנציה אלצהיימר ולא ווסקולרית (יש בכלל הבדל בין השניים)? אודה לתשובותיייך

15/08/2014 | 11:47 | מאת: פרופ' כרמל ערמון

לשי שלום, 1. אנמיה היא תופעת לוואי נדירה הן של דונזפיל והן של אביקסה. אם הברזל נמוך יתכן שזה מקור האנמיה (שכיח יותר): בדוק עם הרופא. 2. פרקינסוניזם יכולה להופיע הן בדמנציה מסוג אלצהיימר והן בדמנציה וסקולארית. 3. שכיח שאדם סובל בו זמנית מדמנציה וסקולארית ודמנציה מסוג אלצהימר. יתכן שעובדה זאת היא חלק או כל ההסבר ליעילות תרופות שפותחו לטפל במחלת אלצהיימר בחולים המאובינים עם דמנציה וסקולארית. 4. דמנציה וסקולארית נובעת מפגיעה בקשרים בין איזורי מוח או באיזורי מוח מסויימים על רקע מחלת כלי דם (רואים שנויים מתאימים בבדיקת CT או MRI). דמנציה מסוג אלצייהמר נובעת מהפרמות של רשתות נוירונים מורכבות שעוסקות ביצירת זכרון ושמוש בו, ובהבנת המרחב הדומם והאנושי (כולל שפה), ותזמון התגובה לו. הרקע למחלת אלצהיימר טמון בתאי העצב עצמם ובפיחות במספרם ובתקשרות ביניהם. CT או MRI יראו אובדן ריקמה לרוב באיזורים התואמים את החסר התפקודי, ללא שנויים המעידים על מחלת כלי הדם, או בנוכחות שנויים המעידים על מחלת כלי דם במידה שאין בה כדי להסביר את היקף הפגיעה התפקודית. האבחנה בין כל האפשרויות האלה בחולה מסויים נעשית לרוב על ידי נוירולוג בעל ענין בדבר. לפעמים האבחנה עוברת שנוי עם חלוף הזמן והתבהרות מהלך המחלה. בתקווה שעניתי על שאלותיך, כרמל ערמון

מנהל פורום אלצהיימר