סכרת למתחילים

דיון מתוך פורום  סוכרת והשמנה

07/01/2012 | 10:29 | מאת: אבי

בוקר טוב, כחולה סכרת היה ויש לי עדיין בעיה בהבנת ההתנהגות במחלת הסוכרת על אף החומר הרב הקיים ברשת. על כן אפרט כאן את הבנתי לגבי המחלה, איך ולמה להתנהג עימה ואודה לך על אישור/תיקון הכתוב. להבנתי מחלת הסוכרת נגרמת בשל בעיה בתפקוד הלבלב ויצור האינסולין האחראי לוויסות יצור הסוכר בכבד מחומרי המזון (סכרת מסוג 1) או בשל התנגדות הגוף לפעולת האינסולין (סכרת מסוג 2). בשל הבעיה הזו מצטברת רמה גבוהה של סוכר בדם מצב שגורם לבעיות רפואיות מגוונות. מקורו של הסוכר מפירוק המזון בכבד ובקשר ישיר מהתזונה ומכאן החשיבות בשליטה בסוג ובכמות האוכל. באדם בריא לאחר ארוחה רמת הסוכר הישיר (חד סוכר) עולה ואילו האינסולין מווסת את פירוק יתר מרכיבי המזון בכבד ע?י שלא ל?הציף? את הדם בסוכר כאשר בשעות הבאות הסוכר בדם הופך לאנרגיה לפעולות הגוף כאשר במקביל האינסולין מונע יצור סוכר נוסף מיותר כך שבסופו של תהליך רמת הסוכר בדם יורדת לרמה נורמלית ונשמרת ברמה זו ע?י פעולת הוויסות של האינסולין. באדם חולה בסכרת, פעולת וויסות יצור הסוכר ע?י האינסולין פגומה כך שהכבד מייצר ומפרק את המזון לסוכר על אף הכמות שכבר נמצאת בדם וזאת ללא שליטה נכונה בכמות בדם כך שרמות הסוכר עולות בדם ובניגוד לאדם בריא הרמה נשארת גבוהה גם לאחר מספר שעות רב יותר. הבעיה ברמות סוכר גבוהות ידועות ורבות ועל מנת להורידן משתמשים בתרופות שונות. התרופות מונעות את יצור הסוכר וכך גורמות לירידת רמות הסוכר בדם ומכאן הבעיה עם התרופות והיא יצירת מצבים של רמות נמוכות מידי של סוכר (היפוגליקמיה) הגורמות לתופעות שונות כגון עייפות בשל חוסר בסוכר כדלק לאנרגיה, דופק מהיר להמרצת קצב הלב להספקת דם רווי בסוכר וחמצן ומכאן גם סחרחורות ומצבי עלפון. בשל תהליך זה נדרשות הפעולות הבאות: לקיחת התרופות לאחר האוכל כדי לא לגרום לירידת סוכר ע?י הכדורים, המנעות מאכילת סוכר פשוט שמצטבר ישירות בדם ולא עובר פירוק בכבד ומכאן מעלה מיידית את רמת הסוכר בדם, הקפדה על ארוחות במשך היום ע?י לשמור על רמת סוכר קבועה ככל האפשר וביצוע פעילות גופנית ע?מ ל?שרוף? את הסוכר המיותר בדם לצורך הפיכתו לאנרגיה. בדיקת סוכר בצום נעשית כדי לבדוק את רמות הסוכר לאחר מספר שעות לאחר הארוחה כדי לדעת האם רמת הסוכר בדם הגיע לערך רצוי וכך לדעת שהאינסולין עובד ופועל כנדרש, כאשר בדיקה לאחר ארוחה או העמסת סוכר מטרתה לבדוק את רמת הסוכר ההתחלתית שהגוף צריך להתמודד עימה לאחר הארוחה. בנוסף קיימת בדיקת החלבון המסוכרר שתפקידו לציין את האיזון בסוכר בשלושת החודשים האחרונים, לאדם מאוזן שאין לו קפיצות סוכר במהלך היום רמת החלבון תהיה נמוכה ואילו למי שאינו מאוזן (גם אם בבדיקות אקראיות יצאו לו ערכים נמוכים של סוכר) ערך החלבון יהיה גבוה דבר שיציין כי ישנן שעות במהלך היום בהן רמות הסוכר גבוהות מאוד ושעות אחרות בהן הרמות נמוכות מאוד. מבקש הבהרות נוספות: - האם תחושות העייפות, עלפון וכו? מקורן רק ברמות נמוכות של סוכר ואם כך האם ריבוי התופעות הנ?ל יכול לרמז למשל על מינון גבוה מידי של כדורים ? - האם נפילת סוכר נחשבת כירידה של סוכר מתחת לרמה מסויימת אבסולוטית או שינוי קיצוני של ערכי סוכר בלי קשר לערך הסוכר התחתון (במילים אחרות, האם אדם שיש לו סוכר 200 ומעלה והרמה יורדת לו לסביבות 90 שהיא רמה נורמלית יסבול מהיפוגליקמיה או רק אם הוא יגיע לרמה נמוכה של למשל 60). - האם הדרך הכי יעילה לאיזון סכרת זה לקחת את התרופות רק לאחר שעה/שעתיים מזמן הארוחה וזאת רק לאחר בדיקת סוכר המראה עדיין רמה גבוהה ולא באופן אוטומטי פעם/פעמיים ביום מיד לאחר האוכל ? - האם אין תרופות או מכשירים לשחרור איטי ומדוד של תרופה לגוף וזאת עפ?י ניטור רציף ועקבי של התרופה עצמה או המכשיר, כך שאין צורך לקחת את התרופה עפ?י מצב הסוכר ולבצע בדיקות חוזרות ונישות לרמות הסוכר ? תרופה שתשלוט בעצמה ברמת הסוכר באופן אוטומטי ? מתנצל על האורך, אך אני בטוח כי מענה ואישור ההנחות שרשמתי יעזור לחולה הסכרת המתחיל להבין בצורה פשוטה ומובנת את המחלה ואת ההתנהגות עימה. המון תודה

15/01/2012 | 15:40 | מאת: ד"ר לאה לבין

שלום- בסוכרת סוג 2 יש גם תנגודת לפעולת האינסולין וגם חוסר באינסוין . התרופות מתחלקות לכמה משפחות- אילה שגורמות להפרשת אינסולין מהלבלב החלש -לוקחים אותן לפני אוכל והן עלולות לגרום לירידות סוכר.יש תרופות שלא גורמות להפרשת אינסולין אלא מורידות תנגודת לאינסולין, מונעות ספיגת סוכר במעי או גורמות לעליה ברמת ההורמון GLP1 במעי. התרופות האילה לא גורמות לירידות סוכר אלא לאיזון. בגדול לא רצוי שסוכר ירד מתחת ל 75-80

מנהלי פורום סוכרת והשמנה