הימור על אספירין כעזרה ראשונה לשבץ מוחי

דיון מתוך פורום  שבץ מוח ומחלות כלי דם של המוח

01/06/2022 | 23:24 | מאת: דודו

"החוכמה המקובלת" היא לא לקחת אספירין כעזרה ראשונה לשבץ מוחי כי כ-10% מהמקרים הם דימומיים וזה יחמיר אותם. אולם, הטיפול המקובל בשבץ איסכמי, וכל הדיבורים על "שעת הזהב", נועדו "להציל את הפנומברה", החלק של המוח שסובל מירידה באספקת דם אך לא בהפסקה מוחלטת שלה, משום שלחלק שסובל מהפסקה מוחלטת, "ליבת השבץ", נגרם נזק בלתי הפיך בתוך כמה דקות מתחילת השבץ, הרבה לפני שהמטופל מגיע לבדיקת CT. השאלה היא האם ייתכן שנטילה מיידית של אספירין (באמצעות לעיסה או מתחת ללשון) לא אמורה לעבוד בתוך דקות ועשויה תיאורטית להציל גם חלק או את כל הליבה, ולכן ייתכן שיש היגיון בהימור מיידי על אספירין ברגע שמופיע אצלך שבץ? ואם ההימור מצליח, אז יכול להיות שאפשר להגיע לפגיעה נוירולוגית אפסית, מה שאי אפשר להגיע אליו אם מחכים עד ה-CT. אני כותב אספירין, אבל תיאורטית יכול להיות שיקול דומה גם למי שיש לו מזרק קלקסן בבית, למשל.

שאלה מצויינת. בהחלט יש מקום לתרופות מדדלות דם גם בשבל האקוטי של שבץ מוי והן יכולות לצמצם את הנזק במידת מה. לא מקובל לטפל בקלקסאן אלא באספירין או שילוב של אספירין פלביקס. אבל מדובר בהימור מסוכן משום שאם מדובר בשבץ מוח דימומי שהוא הקטלני מכולם זה יכול להחמיר אותו. אמנם "רק" 10% מהאירועים הםן דימומיים אך הם החמורים ביותר ולכן התוחלת של ההימור גבוהה הרבה יותר מ10% מבחינת הסיכון האישי לנכות חמורה יותר

מנהלי פורום שבץ מוח ומחלות כלי דם של המוח