בעיות במשפחה

דיון מתוך פורום  הפרעות אכילה ואכילה רגשית

09/04/2012 | 17:15 | מאת: אובדת עצות

שלום גילי, הייתי רוצה להתייעץ איתך לגבי בעיה ממושכת במשפחה הגרעינית שלי. בבית, 3 ילדים (אח נפטר לפני שנה וחצי), אני נשואה והשניים האחרים גרים בבית- אחות בת 27 ואח בן 22. הבעיה המרכזית (או הבוערת ביותר כרגע) היא עם אחותי. במשך כמה שנים היא אוכלת ארוחה אחת ביום, בשעות הערב (עד אז היא לא רעבה), מאוד מאוד בררנית באוכל (לדוגמא, אם יהיה קצת יותר שמן ממה שמוכנה או שהמזון יהיה מבושל מידי או יתבשל מוקדם מידי או שתמצא שערה בסלט), לא תסכים לאכול אפילו במחיר של עוד יממה ללא אוכל). היא מאוד רזה ונראית די חולה. ברור לכולנו שיש כאן הפרעת אכילה, אך היות והיא מתפקדת (עובדת ומצליחה בעבודתה) אנחנו "נחים על זרי הדפנה" ומשכנעים את עצמנו שאולי היא בעצם בסדר (מבחינה רפואית, בדיקות הדם שלה תקינות, מקבלת מחזור, סבלה מספר רב של פעמים מחיידק בקיבה). חשוב לי להוסיף שהבעיה איתה אינה נגמרת כאן- בעקבות כל העניין שלה עם האוכל והחולשה הכללית ממנה היא סובלת בסוף יום העבודה, הוריי כל הזמן סביבה, משתדלים להכין לה לאכול כשמגיעה מהעבודה ובכל זאת התלונות שלה לא פוסקות. אדרבה, היא מרשה לעצמה לדבר אליהם בזלזול, להשפיל ולקלל אותם במילים שהדף אינו סופג. אינני מסוגלת אפילו לפרט את הרגעים בהם היא משתלחת בהוריי. בכ"ז אני כותבת דווקא היום מאחר ובהתקף האחרון שלה (שהוצת בעקבות כך שאמי נכנסה לחדרה וניקתה אותו, כן זו האמת) היא פשוט התחילה לצרוח, ולבכות, ולקלל ולאיים ואמרה שהיא עומדת למות, שכואב לה הלב ועוד דברים מפחידים בסגנון הזה. אני כותבת את הדברים ומזדעזעת מחדש. מצד אחד אני מאוד כועסת עליה על התנהגותה, מצד שני אני דואגת לה מאוד! אשמח לשמוע את דעתך. האם זו אנורקסיה? והאם יש הפרעה שיכולה להסביר התקפי שגעון מהסוג הזה? תודה מקרב לב.

שלום לך אני מצטערת לשמוע על האובדן שמשפחתך חוותה ועל הקשיים השונים. הפרעת אכילה הנה סימפטום שמבטא כל מני קונפליקטים, קשיים רגשיים ודינאמיקות משפחתיות. כיוון שכך, סביר שהן הפרעת האכילה והן התקפי הזעם מבטאים דברים דומים שקשורים אולי לקושי בשרטוט גבולות ברורים בין אחותך לבין הורייך,להתמודדות עם האובדן, לתסכולים שונים שהצטברו לאורך השנים ועוד. אני ממליצה שהורייך יפנו לטיפול משפחתי, ויקבלו הנחיות כיצד להתנהל עם אחותך בצורה שלא תשמר את המצב או תחריף אותו (מתוך כוונותיהם הטובות ייתכן והם מעודדים חלק מההתנהגויות שלה בעוד שהם מנסים לעזור). אם קשה לפנות לטיפול פרטי, ישנו מגוון רחב של מרפאות ציבוריות בארץ בהן הטיפול הוא ללא תשלום. רצוי שיפנו למרפאה המתמחה בהפרעות אכילה וכך גם ההנחיה עבורם תהיה נכונה יותר וגם תהיה אפשרות לשלב את אחותך בטיפול בהמשך. כך או כך חשוב להגיד שתפקוד גבוה אינו סותר אנורקסיה וליהפך. פעמים רבות לצד הפרעת האכילה מתקיימים חיים של הצלחה תעסוקתית. אל תתנו לעלה הדפנה הזה לבלבל אתכם כי המצב עלול להיות מסוכן מבחינה בריאותית גם כשהיא בתפקוד מלא. אני כאן אם תזדקקי לעזרה בחיפוש מקום לטיפול. בהצלחה! גילי

מנהלי פורום הפרעות אכילה ואכילה רגשית