ייצור כולסטרול

דיון מתוך פורום  כולסטרול ותוספי תזונה

27/03/2012 | 10:00 | מאת: יורם

האם אדם שלא הייתה לו נטייה ליצור כולסטרול בגיל צעיר עלול לפתח נטייה בגיל מאוחר?

27/03/2012 | 11:13 | מאת:

שלום רב יורם הגוף מייצר כולסטרול באופן שוטף. למעשה כולסטרול הוא רכיב חשוב לבריאות תקינה המצוי ברקמות הגוף, משתתף בבניית קרומי התאים ומהווה חומר מוצא להורמונים ולמיצי מרה. אספקת הכולסטרול בגוף מגיעה משני מקורות עיקריים: ייצור עצמי בכבד ואספקה דרך המזון. בכבד יש מנגנון שמווסת את הייצור העצמי. אחד מהגורמים לרמות כולסטרול גבוהות הוא הגורם התורשתי שבו יש לגוף נטייה לייצור עודף של כולסטרול. מצב זה מתאפיין בד"כ ברמות גבוהות של כולסטרול בגילאים צעירים מאוד. אולם אין זה אומר שרק אנשים בעליה נטייה תורשתית לייצור מוגבר של כולסטרול יסבלו מכולסטרול גבוה. ישנם גורמים רבים נוספים שגורמים לכך שייצור הכולסטרול ע"י הכבד יהיה מוגבר כגון: סטרס- מגביר את ייצור הכולסטרול בגוף בגלל צריכה מוגברת של הורמונים סטרואידים (אדרנלין וקורטיזול) שכולסטרול הוא אבן הבניין שלהם. סטרס גם מגביר רמת חמצון הכולסטרול בגלל ייצור רדיקאלים חופשיים. מחסור בויטמין D - הכולסטרול הינו חומר המוצא לייצור ויטמין זה שחיוני. הגוף מנסה לפצות על המחסור על ידי ייצור מוגבר של כולסטרול. רמת סוכר גבוהה בדם - עודף סוכר בדם גורם לגוף להפריש כמויות גדולות של ההורמון אינסולין ע"י הלבלב, כדי לסייע בספיגת הסוכר לתאים כמקור אנרגיה. הורמון האינסולין מעורר את פעילות האנזים HMG CoA reductase אשר משתתף בשרשרת ייצור הכולסטרול (אותו מעכבים הסטטינים), לכן עודף אינסולין עלול להעלות את ייצור הכולסטרול בכבד ואת רמתו בדם. חוסר איזון הורמונלי – ירידה ברמות הטסטוסטרון אצל גברים וחוסר איזון הורמונלי אצל נשים קשורים לעליה ברמות הכולסטרול. תרופות – שימוש ממושך בתרופות רבות עלול לגרום לעליה ברמת הכולסטרול , שימוש ממושך בתרופות גורם לעומס יתר על הכבד שאחראי על נטרול וסילוק חומרי הלוואי שנשארים בגוף לאחר שהתרופה נספגה בו. עומס זה עלול לגרום במהלך השנים להיווצרות כבד שומני, שמקשה על תאי הכבד לתפקד. קושי זה גורם לייצור מוגבר של כולסטרול. כמו כן, קיימות תרופות שבאופן ישיר משפיעות על ייצור הכולסטרול כגון תרופות פסיכיאטריות או סטרואידים. כך שנטייה לייצור כולסטרול עודף אינה תלויה רק בגורם התורשתי אלא בגורמים נוספים כמו אלו שציינתי ועוד. בברכה קריסטינה יעקובלב נטורופתית