חשד לצליאק

דיון מתוך פורום  רפואת ילדים - הלל יפה

06/09/2009 | 23:06 | מאת: איריס

שלום רב, בתי בת 3.2 שנים, ומשלשלת לסירוגין מזה כשנה+. לפני כשנה ערכנו לה בדיקת צואה ונצפו פרזיטים בצואה, והיא קיבלה טיפול תרופתי מתאים. השלשולים פסקו לתקופה של 3 חודשים וחזרו שוב. מדובר על 50% מהפעמים צואה רגילה ו-50% שלשול.לפני כחודש ביקשתי מרופא הילדים להפנות אותי לכל סוגי בדיקות הדם שקיימות, כולל צליאק, על מנת ולנסות לפתור את בעיית השלשולים. בבדיקה נתגבלו ערכים גבוהים של טראנסגלוטמינז (82.7 U/ml ). הופניתי לבדיקת גסטרוסקופיה +ביופסיה של המעי הדק. בדיקת הגסטרו התקבלה כתקינה וכרגע אנו ממתינים לממצאי הביופסיה.ברצוני להבין, שכן אם מדובר בצליאק בדיקת הגסטרו אמורה להיות לא תקינה. מעבר לכך ברצוני להבין כיצד ילד יכול לשאת גן דומיננטי למחלה בעוד שהוריו אינם חולים בה, ואין כל הסטוריה משפחתית לנשיאת גן זה.

1. בצליאק בהחלט יתכן ואנדוסקופיה תהיה תקינה בעיקר בשלבים ראשוניים ורק הביופסיה תראה את הפגיעה ברירית 2. צליאק איננה מחלה גנטית אלא מחלה אוטואימונית - אשר עדיין לא ברורות כל הסיבות לה - לעיתים מתפתחת עקב חשיפות שונות , קשורה למחלות סכרת , בלוטת התריס ומלחות אחרו במשפחה 3. טרנסגלוטמינז מוגבר הינו ממצא מכוון אך קיימת אבחנה מבדלת ורק לאחר נהביופיסה היתן יהיה לתת אבחנה חד משמעית 4. הטיפול כאמור - דיאטה דלת גלוטן לכל החיים

מנהלי פורום רפואת ילדים - הלל יפה