נשירת שיני חלב

דיון מתוך פורום  רפואת ילדים

04/12/2001 | 22:00 | מאת: אינה

מהו הגיל הנורמלי שבו מתחילות לנשור שיני חלב? בתי בת 4.5 והשן האמצעית התחתונה שלה התחילה להתנדנד. צילום שערך רופא השיניים הראה שיש שן קבועה מתחת לשן המתנדנדת. יש לציין שהילדה מפותחת וגבוהה יותר מבני גילה. האם הדבר יכול להעיד על התפתחות מינית מהירה מדי ויש לטפל בכך ?

05/12/2001 | 04:52 | מאת: ד"ר הדר ירדני

אינה יקרה, שיני חלב מתחילות לנשור בערך בגיל 6- 7 שנים. יתכן בקיעה מוקדמת של שיניים. בקיעה מוקדמת של שיניים יכולה להעיד על מחלה סיסטמית : בעיה בבלוטת המגן (התריס), או יתר הפרשה של בלוטת יותרת המח. התפתחות מינית מוקדמת מתבטאת בהנצת שד, שיעור מיני, שיעור בבית השחי, ולעיתים התחלת פצעי בגרות. אם בתך מראה אחד מסימנים אלו יש אכן לבדוק אם קיימת בעיה. במה את מתכוונת שהיא מפותחת מכפי גילה ? האם הכוונה להתפתחות מנטלית ? גופנית ? באם אכן מתחילה הנצת שיניים ויש סימני התבגרות, יש לפנות איתה לרופא לבצוע בדיקה גופנית ומדידות ולפי זה להחליט באם יש צורך בבדיקות ובירור נוסף. באם אינך שקטה, גם אם אין סימני מין משניים עדיין כדאי שתפני לבדיקה. בברכה,

05/12/2001 | 16:30 | מאת: פרופ' צבי צדיק, אנדוקרינולוג

השונות שהשירת שיניים ובהופעת שיניים היא גדולה יותר מאשר ביתר חלקי השלד. בקיעה מוקדמת של שיניים או תחלופת שיניים אינה סימן להתבגרות מינית. התבגרות מינית מוקדמת בילדה מתבטאת בגדילת רקמת שד - סימן שקל לראות. הפטמה גדלה ובולטת ומתתה מרגישים בקלות ג'ולה או ג'ולות של הרקמה הבלוטית. התפתחות מוקדמת ומואצת של השלד כולל שיניים, אם היא כתוצאה מבעיה הורמונלית, יכולה לנבוע ממספר גורמים: 1. הפרשת יתר של הורמונים זכריים מסבות מחלה שונות. על הילדה יראו הסימנים: פצעי בגרות, שיעור באיזור אברי המין והגדלת הדגדגן ויחד עם זאת גדילה יותר מהירה מאשר בעבר 2 . הפרשת יתר של הורמון בלוטת התריס הסמנים: בלט עיניים עצבנות יתרה, דופק מאד מהיר, רעד בידיים וברגליים 3. הפרשת יתר של הורמון גדילה - צריכה להיות גדילה מאד מהירה, לא סביר למצוא זאת בגיל זה. הסיכוי למציאות הדברים שתארתי מבלי שמישהו הרגיש בהם קודם לכן הוא בערך כסיכוי לזכות בהגרלת הפיס. תיתכן גם אפשרות שלילדה יש משקל עודף הגורם להאצה בהתפתחות העצם והשיניים. והפשרות האחרונה והכי שכיחה שהכל תקין ואנו הרופאים לא יודעים למצוא סיבה לכל דבר. ילדה כזו צריכה להבדק ע"י רופא ילדים כדי לוודא שאין חריגה בבדיקה הגופנית. כמו כן צריך לצייר את גרף הגובה כדי לוודא שדגם הגדילה תקין. בברכה פרופ' צבי צדיק מנהל אנקוקרינית ילדים ומתבגרים מרכז רפואי קפלן, רחובות www.gdila.co.il

05/12/2001 | 20:41 | מאת: אינה

תודה רבה על התשובות המפורטות וההתייחסות הרצינית. זו הפעם הראשונה בה אני משתמשת בשרותי הפורום ואשמח לעשות זאת שוב בכל פעם שתתעורר בעיה כלשהי.

05/12/2001 | 22:16 | מאת: ד"ר הדר ירדני

אינה יקרה, תודה ונשמח לענות לך תמיד

מנהל פורום רפואת ילדים