ידע בשפה טיפולית

דיון מתוך פורום  טיפול רגשי באמצעות אומנויות

11/01/2012 | 13:20 | מאת: שלומית

האם צריך ידע באמנות בכדי להיות מטופל באמצעות הבעה ויצירה? האם צריך נסיון או ידע בתנועה/מוסיקה/ דרמה וכיו"ב בכדי להבין את השפה הטיפולית ולהיות מסוגלים לקחת חלק אפקטיבי בטיפול שכזה?!

15/01/2012 | 22:23 | מאת: דן הלפרין

שלומית שלום, טיפול בהבעה ויצירה נשען על שתי רגליים משמעותיות: האחת- הפסיכולוגיה (כולל שדות תוכן וידע מהפסיכותרפיה, פסיכופתולוגיה, דיאגנוסטיקה ועוד). ואילו השנייה, האומנות, היצירה. כפי שהגדרת באופן מדויק, האומנות הנה שפה ותקשורת דרכה ניתן ליצור גשרים בין המטופל לעולמו הפנימי, בין המטופל למטפל ולדמויות אחרות משמעותיות, וכמובן למדיה עצמה- בין המטופל למוסיקה, לתנועה ולמרחב היצירתי לכשעצמו. הנחת היסוד העומדת בבסיס הטיפול בהבעה ויצירה טוענת שבכל אחד מאיתנו חבויים כוחות יצירה, כוחות הבעה, כוחות למוטיבציות ליצירת קשר וכינון תקשורת: ביננו לאחר, ביננו לעצמנו, וביננו ל'מופשט הגדול'. בכל אחד מאיתנו חבוי הילד שהוא אנחנו, ולכל אחד מאיתנו צרכים, רצונות, שאיפות, יכולות משחק וחיברות, שיתוף והבעה. מעשה היצירה פוגש אותנו במקומות מאוד ראשוניים, גולמיים, ילדיים- לא אחת הם פונים לאזורים פחות מודעים, באופן עקיף וחודר לא פחות ממילים (לרוב יותר עמוק ובלתי אמצעי). הם מאפשרים חיבורים מפתיעים ומימושים אישיותיים שלא באו לידי ביטוי בדרכים אחרות, או מאירים זוויות הסתכלות והבנה נוספות על סיטואציה וחוויה. טיפול בהבעה ויצירה הנו הזמנה למפגש אחר עם כוחות פנימיים וחיצוניים, בדרכים מגוונות ועוקפות מילים המחברות את האדם לחוויית העצמי, האחר, הסביבה, העולם והמופשט הרוחני. כל אדם באשר הוא יוכל לקחת חלק במסע מעין זה, ואין צורך בידע מוקדם. ידע קודם\ אהבה או תחביב יכולים לעזור למטופל בהתמקמותו בטיפול וכן להוסיף רבדים של עשייה ועניין בטיפול- אולם כאמור, אין 'צורך' אמיתי בגוש ידע כזה או אחר. בברכה, דן הלפרין

מנהל פורום טיפול רגשי באמצעות אומנויות