הזעות לילה וגלי חום

דיון מתוך פורום  גינקולוגיה ופריון ברפואה סינית

04/05/2008 | 11:37 | מאת: תמר

אני בת 48 מחזור הווסת שלי אינו סדיר מזה שנתיים. אבל לאחרונה אני מקבלת פעם בחודשיים שלושה. מה שהכי מפריע לי אלו גלי החום והזעות הלילה. רופא הנשים שלי ממליץ על טיפול הורמונלי, אני חוששת כי התקשורת מרבה לעסוק בסכנות הטיפול . מה דעתך ? האם יש דרך אחרת לעזור ?

שלום תמר גיל המעבר (מנופאוזה) זוהי תקופה בה האשה עוברת שינויים פיזיולוגיים רבים במהלכם נפסק המחזור החודשי ופוריות האשה יורדת. התופעה מתרחשת בד"כ בין הגילאים 48-55. גיל המעבר אינו אירוע קצר אלא תהליך פיזיולוגי מתמשך שנחשב לתהליך טבעי בחייה של האשה. ישנן נשים אשר לא יחוו תופעות לוואי כלל ותהליך הפסקת המחזור יחלוף כמעט ולא יורגש. לעומתן, יש נשים שיסבלו מתופעות קלות ועד תופעות קשות מאוד בתקפוה זו. בין התופעות: עייפות, גלי חום, הזעות לילה, יובש (בפה, בעור, בנרתיק, בעיניים ובצואה), אי שקט, חרדה, עצבנות, דיכאון, אינסומניה (בעיות שינה) וירידה בכושר הריכוז. הטיפול המערבי המקובל כיום הינו תחליפי הורמונים בזמנו היתה טענה רפואית כי הטיפול ההורמונלי )HRT= HORMONE REPLACEMENT THERAP) מקטין את הסיכוי למחלות לב. מאידך , כיום ידוע כי טיפולי ה- HRT מעלים סיכון לסרטן שד, שהוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים באץ (30% מן הנשים הנפטרות בארץ מסרטן- הן חולות סרטן שד). אחד המחקרים הראשונים שערער את הנחת הבסיס לפיה HRT מורידה סיכון למחלות לב- נערך בשבדיה ב- 1999, שם נמצא כי ייתכן ומראש הנשים שנטלו HRT הן נשים בריאות יותר, השתייכו למעמד חברתי - כלכלי גבוה יותר, רזות יותר, בעלות לחץ דם נמוך יותר, נטו יותר לבצע פעילות גופנית ובכלל היו להן פחות גורמי סיכון למחלות לב. יתכן שמראש כפי שניתן להבין היו אלו נשים בריאות יותר ולכן כשהשוו אותן לנשים שאינן נוטלות HRT ניתן היה להבין בטעות כי HRT היא הסיבה לשכיחות נמוכה יותר של מחלות לב. מחקר אמריקאי נוסף שהתפרסם במגזין הרפואי של ארגון הרופאים האמריקאי (JAMA) בדק לראשונה בצורה אקראית במחקר פרוספקטיבי שנמשך 4 שנים(שנעשה בדיעבד לאחר מתן ההורמונים) ומצא כי מתן הורמונים אל הקטין את הסיכון להתקף לב שני בקרב נשים שכבר עברו התקף לב אחד. יתרה מזאת, הוא הגדיל את שיעורי פקקת הורידים (קרישי דם) וכן את מספר הנשים שחלו במחלות כיס מרה. כך התברר גם במחקרים נוספים שבדקו את יעילות ובטיחות הטיפול ב- HRT, היו אף מחקרים שהופסקו באמצע, לאחר שמצבן הבריאותי של הנשים החמיר, בגלל הסיכון לאוכלוסית הנשים במחקר. סיבה נוספת שבעטיה נתנו תחליפי ההורמונים- היתה לטיפול ומניעה של אוסטאופרוזיס- צפיפות העצם- אך חשוב לזכור כי למחלות אלו קיימות תרופות יעילות וספציפיות שעובדות על איבר המטרה , אין צורך לתת טיפול מערכתי הורומונלי כדי לטפל בעצמות. הסיבה הרביעית למתן HRT - סימפטומים של גיל המעבר- גלי חום , הזעה , עייפות, יובש וגינלי וכו'. בעקבות המחקרים שנערכו שבהם התבררו הסכנות של מתן תחליפי ההורמונים לעומת הרווח הלא תמיד מוחלט שבנטילתם כיום רופאים רבים נמנעים מלתת מרשמים לטיפולים אלו. מומלץ רק לכ- 10% מן הנשים הסובלות מסימפטומים מאוד קשים וגם אז באופן זמני ותחת מעקב מאוד קפדני. לרפואה המשלימה בכלל ולרפואה הסינית בפרט יש פתרונות בטוחים שיכולים להקל באופן משמעותי על נשים שחוות את הסימפטומים של גיל המעבר. הטיפול האופטימלי באשה יתבסס על תזונה נכונה ובתמיכה והזנה של הכליות לאורך כל מעגל החיים. טיפול מניעתי הינו מאוד נדיר ולכן בד"כ הטיפול מתחיל עם החמרת הסימפטומים, ישנן פורמולות צמחים אשר מזינות את הכליות ותומכות באשה בתקופה זו. כי על פי הרפואה הסינית הכליות בין שאר תפקידיהן קשורות לשינויים שאנו עוברים עם הגיל. החלשות האנרגיה היינית של הכליות היא המשפיעה העיקרית וגורמת לתופעות המרכזיות אשר נשים חוות בגיל המעבר. הטיפול היעיל ביותר הוא בד"כ טיפול משולב של דיקור, צמחי מרפא סיניים, שינוי תזונתי ופעילות גופנית. הרבה בריאות מיכל

מנהל פורום גינקולוגיה ופריון ברפואה סינית