גובה

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

30/09/2015 | 16:05 | מאת: דפנה

בני בן 9, גבוה ורזה, 1.55 ס"מ. בצילום לגיל עצמות נרשם שגיל עצמות תואם לגיל 13 ומעלה במשפחה אנו ההורים גבוהים – 1.79, 1.85. פנינו לאנדוקרינולוג בשל הגובה של הילד, שגם גובה בקצב מהיר, והוא ציין שהפער בין גיל אמיתי לגיל עצמות מדאיג, ויכול להביע על הפרעה בבלוטת יותרת הכליה, היפנה אותנו לבדיקת acth-gnrh, ואמר שאולי הילד יפסיק לגבוה תוך מספר שנים ואף יישאר נמוך יחסית להורים ובכלל. ציין גם שאין כל סימנים להתפתחות מינית מוקדמת. רציתי לשאול על מה יכול להעיד פער כה גדול בין גיל עצמות לגיל אמיתי, וכן צמיחה בקצב כה מהיר? אילו כיוונים כדאי לבדוק בנוסף? האם ניתן לעצור את הצמיחה? וכיצד?

גיל עצמות מואץ וגדילה מהירה מחשידה ליצור הורמונים העושים גאת. 1) הורמונים בעלי פעילות זכרית האפשרויות הן א) יצור יתר מבלוטת יותרת הכיליה ב) התבגרות מוקדמת שהיא הפרשת הורמונים מיותרת המוח הגורמים לאשכים לגדול ולהתפתח ג) שימוש בחומרים\ תרופות המכילות הורמון זכרי ד) יצור הורמון זכרי ממקור אחר. שתי האפשרויות הראשונות קורות ב 99.9% מהמקרים. על כן יש לבדוק את מה שהאנדוקרינולוג הציע ורק אם בדיקות אלה לא יתנו תשובה לחפש כוונים אחרים. לפני שיש אבחנה של סיבה, לא סביר להציע טיפול. כי לכל אבחנה יש טפול אחר

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים