התבגרות מוקדמת בבן גיל 11.10

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

07/10/2019 | 17:02 | מאת: שואל

שלום, רציתי לשאול לגבי בני, עוד חודש בן 12. היו לנו חששות לגבי התבגרות מוקדמת מאחר וגדל שיער בגיל מוקדם מאוד באזור האשכים ומגיל 11 כבר בבית השחי ושיעור בשפם. הופיע גם גוש מאחורי השד. נבדק ע"י אנדוקרינולוג, הפנה לבדיקות דם וצילום כף יד התוצאות הראו (מכבי) tsh = 0.94 Free Thyroxine (FT4)= 12.9 LH - Luteinizing Hormone Testosterone Total=17 (הערך היחיד מחוץ לטווח) צילום כף יד בסטיה של 2.1 גיל 13.10 חודשים (מתקדם). מאחר ומדובר בילד אסתמתי שצרך כמות גבוה של סטרואידים בבליעה ואינהלציות/משאפים מגיל שנה וגם אלרגי לחלב מגיל ינקות וצרך תחליפי סויה בכמות יומית שאלותי הן: 1. האם צריך לבצע ברור נוסף - כמו לבדיקות דם נוספות 2. האם מדובר בהתבגרות מוקדמת ומהירה וזהו? 3. מאחר וגיל העצמות מתקדם זה אומר שיש לו פחות שנים לגבוה? והאם גיל העצמות יכול בשנה קלנדרית לקפוץ בשנתיים של גיל עצמות (מקווה ששאלתי מובנת) תודה רבה

1. האם צריך לבצע ברור נוסף - כמו לבדיקות דם נוספות תשובה: יש לבדוק הורמונים מיותרת הכיליה העלולים גם הם לקדם גיל עצמות 2. האם מדובר בהתבגרות מוקדמת ומהירה וזהו? תשובה: התבגרות מוקדמת היא התבגרות בבן שהתחילה לפני גיל 9. אין לי שום מידע על בדיקתו הגופנית והתקדמותה יתכן והיא מהירה. אנדוקרינולוג שעוקב אחר הבדיקה הגופנית יכול לענות על כך. רמת הטסטוסטרון מעידה על שלב התבגרות מתקדם. הופעת שעור מיני אינה התבגרות תחילת הופעת השעור תלויה בהפרשת הורמונים מבלוטת יותרת הכיליה. התבגרות מקורה בגדילת האשכים המפרישים טסטוסטרון 3. מאחר וגיל העצמות מתקדם זה אומר שיש לו פחות שנים לגבוה? תשובה: לא רק פחות שנים אלא גובה סופי נמוך יותר מהצפוי והאם גיל העצמות יכול בשנה קלנדרית לקפוץ בשנתיים של גיל עצמות תשובה: אם יש הפרשה מוגברת של הורמונים המקדמים גיל עצמות (מתהליך ההתבגרות=טסטוסטרון) או מיותרת בכיליה, הורמונים בעלי גוון זיכרי גיל העצמות יכול להתקדם במהירות גם שנתיים בשנה קלנדרית (מקווה שההסבר מובן)

10/10/2019 | 10:32 | מאת: שואל

תודה רבה לך על תשובתך המפורטת והברורה. האנדוקרינולוג השיב לנו שמדובר בהתבגרות מוקדמת אבל בטווח ושהיא מהירה to soon to fast אמר שאין יותר מידי מה לעשות . לא נתן בדיקות נוספות. נראה לי שכדאי שנשמע עוד חוד. הילד מאוד נלחץ ששמע את עניין הגובה :( שוב תודה

בהצלחה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים