גיל עצמות גדול לתינוקת בשנה ועשרה חודשים

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

07/08/2018 | 10:58 | מאת: נצח

ד"ר שלום, ביתי בת שנה ועשרה חודשים עשתה צילום כף יד. ממצאים: גיל עצמות מתאים ל2 ו6 חודשים. סטיית תקן לגיל 3.4 חודשים. נמצא בטווח 2.4 סטיות מהתקן. האם היא צריכה לעבור בדיקות נוספות כגון MRI מח? והאם לגיל שלה הסטייה היא נחשבת לגדולה יחסית? תודה רבה

שלום, בתך כל כך קטנה שבטוח שהיא לא עשתה צילום כף יד אלא הלכה עם הוריה לבצע אותו. השאלה החשובה לפני שאענה לך היא מי שלח אותה? ולמה שלחו אותה לצילום כף יד? לאחר תשובתכם אענה בהרחבה

07/08/2018 | 13:14 | מאת: נצח

עשינו לה צילום כף יד בעקבות שד מוגדל מלידה. שכעת נסוג ותקין. נשלחנו ע"י אנדוקרינולוגית של קופת החולים. ביצענו את הצילום פעמיים. פעם ראשונה בגיל עשרה חודשים והממצאים היו: סטיית תקן לגיל 2.7 חודשים, נמצא בטווח 3.0 סטיות מהתקן. ובצילום האחרון לפני כמה ימים שהיא בגיל שנה ועשרה חודשים הממצאים הראו כפי שפירטתי: גיל עצמות מתאים ל2.6 שנים, סטיית תקן לגיל"3.4 חודשים. נמצא בטווח 2.4 סטיות מהתקן. תודה רבה

שד מופיע כאשר המערכת הקשורה להתבגרות שהיא הפרשת LH ו FSH מיותרת המוח משפיעה על השחלה לגדול ולהפריש את ההורמון הנשי, האסטרוגן. האסטרוגן גורם להגדלת השדיים, לפעמים הגדלת שד אחד. האסטרוגן גורם גם לגדילה מהירה. מצב נדיר יותר שהאסרוגן נוצר בשחלה באופן עצמאי. כאשר יש הגדלת שד או שניים הצעדים שאני עושה הם: 1) ציור גרף המשקל והגובה לראות האם יש האצה במשקל ובגובה 2) אינ מבצע בדיקת דם ל LH FSH ESTRADIOL=ההורמון הנשי. אם הוא גבוה אני מבצע אולטראסאונד של השחלות. רק אם אם יש האצה בגדילה אני מבצע צילום כף יד. סיבות לעלייה בגיל העצמות מעל הצפוי 1) השמנה 2)עליה באסטרוגן או טסטוסטרון 3) עליה בהורמונים מבלוטת יותרת הכיליה ANDROSTENDIONE 17 - הידרוקסי פרוגסטרון. בדרך כלל מקובל אם ההורמונים של יותרת הכילי עולים יש גם שעור מיני. אבל ראיתי תינוקות שזה רורה ללא שעור אם גיל העצמות הוא מעל הגיל בשנים ואם הוא עולה בפער קבוע, סיכוי שאין בעיה. כלל מאד חשוב הוא האנדוקרינולוג צריך לקרוא לבד את גיל העצמות ולא להסתמך על הקריאה של מכון הרנטגן. כך שאין לי מושג על הבדיקה הגופנית של הילה, אין לי מושג על גדילת המשקל והגובה, יש בדיקות נוספות שכנראה הייתי רוצה לראות והן מוזכרות כאן וחשוב גם לראות לבד את צילום כפות הידיים

07/08/2018 | 14:15 | מאת: נצח

תודה רבה ד"ר. אני אפנה להמשך בירור.

בהצלחה

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים