מדד Ki-67

דיון מתוך פורום  גידולים נוירואנדוקריניים

27/02/2011 | 15:13 | מאת: ורד

ד"ר גרוזינסקי הנכבדה, לפני כשנה גילו ב-CT אקראי (לא היו כל תסמינים) שלבעלי יש גידול סרטני על גוף וזנב הלבלב עם פיזור נרחב של גרורות בכבד. בוצעה ביופסיה מהכבד ובבדיקה פתולוגית נקבע שמדובר בגידול נוירואנדוקריני מסוג קרצינומה. בוצע PET_CT עם GA-68 DOTATOC בו נמצא שיש קליטה פתולוגית של GA DOTATOC בעוצמה גבוהה בגוש, כ- 7.5, ס"מ בזנב ובגוף הלבלב ובגושים רבים בכבד בשתי האונות, עד 5.3 ס"מ. במשך כ- 9 חודשים לא בוצע כל טיפול על סמך מעקבים כל חודשיים-שלושה באמצעות CT, בדיקות דם, כרומוגרנין A, ואיסוף שתן. לפני כ- 3 חודשים הוחל טיפול בזריקות סנדוסטטין חודשיות 30 מ"ג. אני מבקשת לשאול: 1. בבדיקה פתולוגית לא בוצעה בדיקת מדד Ki-67. האם בדיקה זו חיונית עד כדי כך ששווה לעשות ביופסיה נוספת (לא נשאר חומר מהביופסיה הקודמת) או שמספיק לקבוע דינמיקה של הגידול על סמך פיענוח יסודי ומוקפד של בדיקות CT תקופתיות? 2. האם יש פרמטרים, ואם כן מה הם, מתי להפסיק עם זריקות הסנדוסטטין החודשיות ולעבור לטיפול בבאזל? אודה לך על תשובתך המהירה. בברכה, ורד

ורד, שלום, תודה על פנייתך, 1. בדיקת KI67 היא מאוד חשובה לצורך הערכה לגבי פרוגנוזה של החולה והחלטה טיפולית. לאור זה שאין מספיק חומר מביופסיה קודמת, ובתנאי שאין התקדמות/עליה בגודל של הגידול (כולל ראשוני וגרורות) ובסמנים והידרדרות קלינית, אפשר להתבסס בינתיים רק על מעקב של CT וסמנים. האם רמת CGA היא מוגברת? (אם תקינה, זה עדיין לא אומר שהגידול לא מתקדם..). 2. מבחינת טיפול באנאלוג לסומטוסטטין, הגישה שלי היא שברגע שיש גידול גרורתי והוא קולט בבדיקת GA68-PET, אני מתחילה טיפול בזריקה חודשית ובמקביל מפנה את המטופל לטיפול בבזל. ישנה גם גישה שלהמתין עם הטיפול בבזל עד להתקדמות של הגידול. שתי הגישות נכונות (אין עבודות בספרות להשוואה מה יותר טוב), אך אני מאמינה שהחולה צריך להיות במצב כללי מספיק טוב לנסיעה לצורך טיפול, וזה שהגידול גרורתי זה כבר אומר על התקדמות של המחלה.. אשמח לעזור בהמשך, בברכה, ד"ר גרוזינסקי

03/03/2011 | 00:43 | מאת: ורד

חן, חן, על התייחסותך המהירה והמקיפה. ורד

מנהל פורום גידולים נוירואנדוקריניים