פיסורות

דיון מתוך פורום  פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות

18/04/2008 | 16:57 | מאת: נועם

שלום ד"ר אני סובל מפיסורה לסירוגין כבר זמן רב, בשנה האחרונה זה החמיר, טופלתי במרככי יציאות (קונסיל) ומשחת ניפידיפין, זה עזר לזמן מה. אבל לאחר כמה שבועות שוב באה יציאה קשה במיוחד והורסת הכל, וכך זה מעגל שלא נסגר. מה שרציתי לשאול זה מדוע אם אני לוקח בקביעות קונסיל כבר 3 חודשים עדיין היציאות שלי קשות ופוצעות ? אני מרגיש שזה לא משפיע עלי. האם יכולה להיות סיבה רפואית שגורמת לעצירות על אף הקונסיל ושתיה מרובה ? ואם כן איזה בירור וטיפול ניתן לעשות ? ושאלה נוספת, זה האם במקביל ליציאות הקשות בפני עצמן יכולה להיות בעיה באיזור הרקטום שיוצרת לחץ חזק מדי ? תודה חג שמח

18/04/2008 | 18:33 | מאת: ד"ר בנימין פרסון

שלום נועם, התשובה לשאלתך היא בשורה התחתונה שכתבת בעצמך. הפיסורה והכאבים שהיא גורמת, גורמים לכווץ בלתי רצוני של שריר הסוגר של פי הטבעת (הספינקטר). ישנם שני שרירים טבעתיים הסוגרים את פי הטבעת ואחראיים על השליטה על היציאות: השריר החיצוני הוא גדול יותר והוא רצוני - אותו אפשר לכווץ ולהרפות כמו את שרירי הידיים או הרגליים. השריר הפנימי הוא קטן יותר והכווץ וההרפיה שלו הם בלתי רצוניים כמו שרירי הנשימה למשל או שריר הלב עליהם אין לנו שליטה ופעולתם רפלקסורית. השריר הזה מתכווץ כשיש פיסורה ולמעשה אלה הכאבים אותם החולה מרגיש, ולא הסדק בעור פי הטבעת גורם אותם. מטרת כל הטיפולים בפיסורה היא להרפות את הכווץ של השריר הזה אם בתרופות כמו ניפדיפין או בניתוח בו למעשה חותכים את השריר הזה (פותחים את הטבעת). כשהפיסורה היא אקוטית - הגדרה רפואית שמתארת פיסורה הקיימת פחות מ-6 שבועות - הטיפול הוא בעיקר תרופתי ע"י שילוב של משחת ניפדיפין, מרככי צואה ונוגדי כאבים. כשהפיסורה קיימת מעל 6-8 שבועות למרות טיפול תרופתי הולם היא מוגדרת כפיסורה כרונית ופיסורות כאלה לרוב אינן מגיבות לטיפול תרופתי (או שמגיבות זמנית עם נטיה לחזור). במקרים אלה אני ממליץ על ניתוח לחיתוך הספינקטר הפנימי. במקרה שלך נשמע לי שהפיסורה שלך היא כבר בשלב הכרוני, וכל שיפור שיהיה עם הטיפול התרופתי יהיה זמני. לדעתי הגיע הזמן לחשוב על ניתוח. אם תרצה עוד מידע עדכן אותי. חג שמח

מנהל פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות