כריתת שלושה שקדים

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון ילדים

25/11/2013 | 11:30 | מאת: עמית

בני בן שנה ועשרה חודשים סובל מנזלת כרונית מאז נולד, נוחר בשנתו (לא אבחנתי הפסקות נשימה) ואינו סובל מדלקות אוזניים. בדיקת שמיעה העלתה ירידה קלה-בינונית דו"צ וצילום הראה שקד שלישי מוגדל. הבוקר ביקרתי אצל רופא א.א.ג הוא הציץ בלוע של בני וקבע (עוד לפני שראה את הצילום) שיש לבצע כריתה של שלושת השקדים. לאחר שהסתכל גם באוזניים אמר שיתכן גם ניתוח כפתורים. הוא נתן לי טיפול אנטיביוטי וביקש שאחזור עוד חודש וחצי. קביעתו נראתה לי קצת נמהרת, האם כדאי ללכת לחוות דעת נוספת או שהגיוני שהמצב באמת ברור עד כדי כך?

שלום עמית לא בדקתי את הילד כך שלא אוכל לומר האם ברור או לא. באופן כללי דום נשימה בשינה בילדים מאובחן על סמך תסמינים קליניים ( נחירות נשימת פה והפסקות נשימה בשינה) ובדיקה גופנית תומכת . לעיתים התמונה הקלינית מאד ברורה והצורך בניתוח ברור גם כן. במצבים אחרים אין ודאות לגבי הפסקות הנשימה ויש פער בין הבדיקה הגופנית לבין התלונות (למשל שקדים חוסמים בבדיקה אך הפרעה קלה בשינה) ובהם רצוי לבצע בדיקה במעבדת שינה לצורך איפיון דום הנשימה. הבדיקה הנ"ל יכולה לעזור בהחלטה טיפולית ובאופן כללי רצוי היה לבצעה לכל הילדים לפני ניתוח . הבעיה היא בזמינות הבדיקה שאורכת חודשים כבר עתה (כאשר מרבית הילדים שמנותחים לא עוברים אותה) כך שאם כל הילדים שעוברים ניתוח ( כ15,000 בשנה בישראל) יעברו מעבדת שינה לפני התור חבדיקה הנ"ל יהיה ארוך הרבה יותר. בהחלט ניתן ואף רצוי לקבל חוות דעת נוספת במיוחד עם אתם לא שלמים אם דרך הטיפול (שיכולה להיות נכונה לחלוטין) חשוב גם לתת את הדעת לנושא ליקוי השמיעה והנוזלים. זהו גיל קריטי לרכישת שפה והפרעת שמיעה יכולה לעכב. בברכה ד"ר גורדין אחראי שירות אא"ג ילדים בי"ח רמב"ם טל לקביעת תורים 077-2180024/5 www.drgordin.co.il

מנהל פורום אף אוזן גרון ילדים