שבר בברך עזרתכן והמלצות

דיון מתוך פורום  פיזיותרפיה

24/01/2024 | 09:16 | מאת: תמר

הי, יש לי אחות ם צרכים מיוחדים קוגנטיבית רמת תפקוד נמוכה. שברה את הברך ( פאטלה ללא תזוזה) עקב נפילה. מגובסת אבל לא יכולה /יודעת להתנהל על קביים לכן על כיסא גלגלים. הרופא רצה שתהיה עם גבס ושבוע ולאחר מכן לבוא לביקורת ולהביא סד צירים. רציתי לשאול למה זה סד צירים? בד"כ גבס זה חודש. האם זה מתאים למישהו ברמת תפקוד נמוכה? שאלה נוספת: הרגל השניה נחבלה בעבר עי נפילה שלא טופלה טוב שמו גבס ומסתבר שקרע ברצועות. מאחר ולא טופל כל הרגל עקומה נשחק הסחוס וצריכה החלפת ברך היא צעירה בגילאי 40 היום. שוב יש בעיה עם לקום ולשבת ביחוד עם הגבס. רציתי לשאול האם חשוב שתעמוד ותתהלך עכשיו כמה שיותר, אחרת יהיה לה קשה יותר? כן יודעת לזוז עם הליכון. אבל צריך שמירה שלא ידחפו או תפול שוב. האם מומלץ לאחר הגבס פיזיותרפיה ? ושוב כל כך קשה עם אנשים עם צרכים מיוחדים. נ.ב עוד לא עבר חודש והגבס הוחלף פעמיים ובפעם השלישית רק עשו לו תיקון.

תמר שלום ראשית, את כל כך צודקת, והכל יותר מורכב וקשה עם אנשים עם צרכים מיוחדים. לרוב שברים בפיקה דורשים רגל ביישור, אבל כן מותר לדרוך עליה. אני מניחה שאילו גם ההוראות שקיבלה אחותך. זה לא פשוט להתנייד עם גבס ארוך, ולכן, אפשרות נוספת היא להחליף את הגבס בסד צירים נעול על 0 מעלות, כזה שלא מאפשר כיפוף, אבל הוא פחות כבד מהגבס ולכן יותר נוח איתו. בנוסף, יש פעמים שבאישור אורתופד, ניתן להתחיל להתקדם לכיפוף הדרגתי עוד לפני שעברו 6 שבועות שזה זמן חיבור של העצם. אני מניחה שסד צירים יאפשר לפתוח באופן הדרגתי את הכיפוף, בצמוד כמובן להנחיית רופא. וכן, לאחר הגבס ממש מומלץ פיזיותרפיה, ואם קשה לה עכשיו להתנייד, תבקשי פיזיותרפיה גם בשלב הזה כדי להדריך למעברים וניידות. גם אותה, אבל אולי גם אותך או את מי שמלווה אותה. בריאות שלמה, יעל

מנהלי פורום פיזיותרפיה