כאבים בירך

דיון מתוך פורום  הליכה וניתוח תנועה

15/05/2008 | 13:47 | מאת: אוריאל

בן 60 ,כשנתיים הולך כל הליכה מהירה של שעה. יש לי כאב בירך ימני בערך כחודש. מה שהיה זה כאב בירך שהתחיל לפני כחודש ככאב קל , בהתחלה רק בהליכה , אח"כ רק לאחר קימה מישיבה או משינה, ובסוף כמעט כל הזמן, שמנע ממני לישון בלילה. בשבועיים האחרונים לקחתי כדורים נוגדי דלקת, שבהתחלה הקטינו את הכאבים ובהמשך פחות. ראיתי אורטופד לפני כמה ימים , הוא סובב את הירך ,את הברך, ימינה ,שמאלה, לא היו כאבים. אמר שהפרקים בסדר.אבל השריר מאוד מתוח. כמו חוט פלדה. לא צריך צילום רנטגן. פסל אפשרות שזה מהגב ( אין לי כאב בגב ) וזה כנראה בורסיטיס, אמר לעשות תרגילי מתיחה של השריר : השענות על קיר עם יד אחת כשצד הגוף פונה לקיר וקירוב הישבן והירך אל הקיר למשך כ 20 שניות ושחרור וכך כמה פעמים וזאת כדי למתוח את השריר ולשחרר אותו. עשיתי את התרגילים אבל המצב נהיה גרוע יותר.אמנם יותר ויותר יכולתי לעשות את התרגיל ללא כאב, אבל הכאב הכללי חזר, יומיים לא יכולתי לישון יותר מחצי שעה בלילה.. חזרתי לאורטופד לאחר יומיים במצב יותר קשה. אז הוא אמר : ניתן זריקת קורטיזון לירך. ותמשיך לעשות את תרגילי המתיחה אחרת הכאב יחזור בעוד שבועיים. התגובה הראשונית לזריקה היתה הקלה וגם למחרת הכאבים פסקו . לאחר יומיים חזרתי להליכה מהירה של חצי שעה לא לפני שעשיתי את תרגילי המתיחה הנ"ל. עשיתי אותם מדי פעם גם במשך היום. אבל , מה קרה הכאב חזר .לא באותו חוזק אבל אותו סוג .אמנם יכול לישון בלילה אבל עדיין צולע בהליכה ביום. שאלתי האם זה אופייני לברוסיטיס ? אני זוכר שבעבר היו לי כאבים בירך לאחר הליכה ממושכת או עמידה ממושכת. וישיבה של כחצי שעה פתרה כליל את הבעייה. אז האם עכשיו הליכה עוזרת או מזיקה? או אולי זה לא ברוסיטיס. האם צריך לעשות יותר תרגילי חימום לפני הליכה ואיזה ? האם ישיבה ממושכת במשרד של כשעה גורמת לזה ?

דלקת בבורסה (בורסיטיס) גורמת לכאב צידי בירך. האם זהו מיקום הכאב? בנוסף, בבורסיטיס הכאב יופק בלחיצה על המקום. כמובן, מעורבות של השריר/ רצועה שעובר במקום מעל הבליטה הגרמית של הירך עשוי לגרום לכאב דומה. מעורבות של שריר ניתן לבדוק על ידי תנועות כיפוף ישור של הירך בשכיבה על הצד ולראות האם הן גורמות לכאב. לפי תיאור הכאב שלך הייתי בודק היטב את מפרק הירך. לפי התיאור שלך התמונה הקלינית מתאימה למעורבות מפרקית. במיוחד אם קיים כאב פנימי או באיזור המפשעה. חשוב לבצע בדיקת יציבה והליכה. יש לבדוק האם קיים מבנה של אגן לא מאוזן כתוצאה ממבנה עמוד השדרה או הבדל באורך רגליים. במידה וכן, יש לאזן את האגן על ידי הגבהה, בנוסף תרגול לחיזוק הייצוב השרירי סביב מפרק הירך יכול לתרום להקלה בכאבים. אני מאוד ממליץ לפנות לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסט יכול לבצע מספר מבחנים לאבחון ולפי זה להתחיל בטיפול. חלק מהטיפול יהיה פסיבי וחלק אקטיבי כיוון שהטיפול נועד גם לשפר את טווחי התנועה וגם לחיזוק שרירי. צילום רנטגן יכול להיות נחמד לראות כדי לקבל פרטים נוספים על מצב המפרק, אך אינו הכרחי כדי לקבל אבחנה. בהצלחה, סאם

מנהל פורום הליכה וניתוח תנועה