גידול בראש הלבלב

דיון מתוך פורום  כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב

03/04/2011 | 16:22 | מאת: דורית

אצל אימי, בת 86, אובחן גידול בראש הלבלב בגודל 4X5 ס"מ, ודרכי מרה עם תוך וחוץ כבדיות מאוד מורחבות, כאשר קוטר ה-CBD כ-15 מ"מ. הדבר נתגלה בבדיקת CT אליה נשלחה כתוצאה מתיפקודי כבד גרועים בבדיקת דם שגרתית. יש לציין ירידת משקל דרסטית בשנה האחרונה, וחיוורון קיצוני. שאלתי היא האם לאור גילה המתקדם יש לשקול בכלל בדיקות נוספות, ניתוח וטיפולים לאחר מכן, או להניח לה ורק לדארג שלא תסבול (כאשר תתחיל לסבול מכאבים), זאת לאור גילה התקדם ומחלות רקע אחרות (לימפומה וגידול מלנומה שהוצא מהמצח לפני שנתיים). זאת המלצת רופא המשפחה - להניח לה, והייתי מבקשת לשמוע את דעתך. בברכה, דורית

07/04/2011 | 16:55 | מאת: ד"ר גיל אוחנה

הגידול באופן יחסי לגידולי ראש הלבלב גדול ויתכן שלא נתיח בשלב זה. קיימת גישה של טיפול מקדים משולב ע"י כימוטרפיה וקרינה על מנת להקטין הגידול ולאפשר את הסרתו. אך אינני חושב שהיא מתאימה למסלול טיפולי זה. יש עבודות בספרות לגבי ניתוחי ראש לבלב באוכלוסיה המבוגרת אשר מראות בסה"כ שהחולים המבוגרים עשויים לשרוד הניתוח (מדובר בניתוח גדול עם שיעור סיבוכים ותמותה לא מבוטלים), יחד עם זאת כ- 30% מהחולים ששרדו הניתוח השתחררו במצב "סיעודי" . לכן השאלה מה הרווח מטיפול זה באישה בגיל הזה? לדעתי, לא קיים. במידה וקיימת צהבת ניתן להכניס תומכן בשיטה אנדוסקופית על מנת לטפל בה. המידה וסובלת מכאב גם כאן ניתן לטפל ע"י תרופות או אף טיפול ע"י צריבה של עצבי התחושה באזור ראש הלבלב. בקיצור לא ממליץ על ניתוח.

מנהל פורום כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב