ביטוי קליני לפוליפים בכיס מרה ?

דיון מתוך פורום  כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב

26/03/2011 | 16:05 | מאת: שרי

ד"ר גיל אוחנה שלום רב תודה על העיוך והמענה הרפואי. בבדיקת US לפני 8 שנים זוהו (באקראי) 2 מוקדים היפראקואים בכבד המתאימים להמנגיומות ומוקד היפראקואי הצמוד לדופן כיס מרה. ללא ביטוי קליני, למעט ריבוי גזים תמידי לאחר כל ארוחה מוקפדת: ללא מוצרי חלב ו/או קטניות. (63) רזה מאד. לאחרונה, כאב נקודתי במותן ימין ותחושת אי נוחות כללית באיזור. ממתינה לתוצאת US שביצעתי ימים אלו. 1. היה ומדובר בממצא פוליפ (1 או יותר..) בגודל 1 ס"מ, האם חד משמעי יש להסיר את כיס המרה למניעת התפתחות? 2. מה פירוש היפראקואי, להבדיל מהיפואקואי? 3. האם ניתוח כיס מרה לפרוסקופי נעשה בהרדמה מלאה? בריגשי תודה שרי באופן כללי, האם יש ביטוי קליני המחשיד הימצאות פוליפ/ים בכיס מרה?

26/03/2011 | 21:42 | מאת: ד"ר גיל אוחנה

שלום רב לרוב לפוליפים של כיס המרה אין ביטוי קליני והם ממצאים אקראיים. לעיתים רחוקות יתכן פוליפ גדול סמוך לאזור המשפך של כיס המרה אשר מסוגל לזוז ולסתום את מוצא כיס המרה וכך לגרום להתקפים הדומים לאלה הנגרמים כתוצאה מנוכחות אבנים. פוליפ בגודל 1 ס"מ או יותר ובטח בנוכחות מס' פוליפים מהווים אינדיקציה להסרת כיס המרה. הבסיס הרעיוני לכך קשור להסתברות שממצא בגודל של מעל 1 ס"מ יהיה פוליפ מהסוג האמיתי או פוליפ אדנומטוטי, ולא פוליפ לא אמיתי כגון פוליפ שהוא בעצם התגבשות כולסטרול על דופן כיס מרה. לפוליפים אמיתיים יש פוטנציאל להיהפך לממאירים עם השנים, אומנם לא שכיח אך מפאת היות סרטן כיס המרה גידול מאוד אלים, הטיפול המניעתי ע"י כריתת כיס המרה, ובעיקר בעידן הלפרוסקופיה נראה הגיוני ומקובל. היפראקואי או היפואקואי הינם מושגים סונוגרפים והם מבטאים את מידת ההחזר של גלי הקול ע"י אותו ממצא, פוליפ וכול' (כידוע בדיקת האולטרהסאונד היא בדיקה המבוססת על גלי קול). אבנים הם בדר"כ ממצאים היפראקואים אשר מחזירים את מרבית גלי הקול כך שמעבר להם אין כלל מעבר ולכן רואים מה שנקרא - צל אקוסטי. לעומת זאת פוליפים הם בדר"כ ממצאים היפואקואים.

מנהל פורום כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב