ניתוח בכף היד עקב הרדמות הידיים

דיון מתוך פורום  ארגונומיה

20/05/2007 | 13:34 | מאת: יוסי

שלום לפני כשבוע עברתי ניתוח בכף היד עקב הירדמות היד. יש לי עדיין כאבים חזקים ביד וגם ואף הרגשתי פעם אחת באמצע הלילה נימול ביד. השאלות שלי הן: 1) כמה זמן צריך להיות כאבים? 2) האם בעקבות הנימול שהרגשתי ניתן לאבחן כי הניתוח לא הצליח? בתודה מראש יוסי

יוסי שלום... קשה לי קצת לענות על שאלתך כיוון שלא אמרת איזה ניתוח ולמה עברת אותו. ממה שתיארת אני חושב שמדובר בתסמונת התעלה הקרפלית (Carpal Tunnel Syndrome - CTS ) לקוראי הפורום : תסמונת התעלה הקרפלית נגרמת מלחץ על העצב המדיאני בתעלה הכפית של שורש היד. היא מתאפיינת בתחושת נימול ביד(ים) שיכולה להיות מלווה בכאב ביד באמה ולעיתים בזרוע וכתף. זאת בעיה נפוצה שפוגעת בכ- 1% מהאוכלוסייה הבוגרת. התסמינים מתחילים לרוב בלילה כתחושת הרדמות ביד, בעיקר באצבעות אגודל אצבע ואמה, שעשויה להעיר את החולה משנתו בשעות הבוקר המוקדמות. הוא או היא עשויים לחשוב שישנה בעיה בזרימת הדם ליד ולעיתים חשים הקלה על ידי נעור היד כדי שה"דם יזרום" אליה. בהמשך, התסמינים יכולים להופיע בשעות היום ולהתגבר בפעילות כמו נהיגה למשל. בשלבים מאוחרים יותר הרדימות הופכת לקבועה ומופיעה חולשה של השרירים בכרית האגודל ואף דלדול שלהם. מצב מתקדם כזה גורם לירידה ביכולת התפקוד של היד בפעילות עדינה בעיקר. הסימפטומים יכולים לחלוף אחר תקופה מסוימת, אך יתכן המשך נזק לעצב המדיאני גם אם חשים פחות כאב או רדימות ביד. המחלה נוטה לחזור לסירוגין במשך השנים ויכולה להתקדם לשלב שבו הנזק לעצב אינו הפיך. במקרים כאלו אין ניתוחים שיחזירו את התחושה וכוח השרירים בכרית האגודל למצב הרגיל. כפי שציינת עברת ניתוח אבל במקרים קלים יש סיכוי טוב להחלמה עם טיפול בסדים לשורש היד אותם לובשים בלילה, תרופות נוגדות דלקת ולעיתים הזרקת סטרואיד לתעלה הקרפלית. במקרים שבהם הלחץ על העצב המדיאני הוא בינוני או יותר מכך ואין שיפור בתסמינים אחרי ניסיון טיפול לא ניתוחי, מומלץ לנתח. אם מחליטים לא לנתח במקרה שהפגיעה קלה כדאי לעקוב אחר מצב הפגיעה בעצב ע"י בדיקת EMG חוזרת. לגבי שאלתך: תציין לי איזה ניתוח עשית כי יש מספר סוגים וההתאוששות מכל אחד הינה שונה: -ניתוח בשיטה פתוחה,בהרדמה מקומית ע"י זריקה לשורש היד. הוא אורך כ 10-15 דקות. מטרת הניתוח היא לפתוח את גג התעלה הקרפלית וכך יש בה יותר מרווח לעצב. -שיטה אנדוסקופית. בשיטה הזאת, מבצעים חתך קטן של 2 ס"מ בשורש היד(Agee technique) או 2 חתכים בשורש וכף היד (Chow technique) ומחדירים מכשיר אנדוסקופי בו ניתן לראות את גג התעלה ולחתכה תחת ראיה בעזרת סכינים מיוחדים. בשיטה זאת הוא זמן החלמה מהיר יותר: 3 לעומת 6 שבועות חזרה לעבודה. הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית או אזורית. התסמינים משתפרים כבר כמה ימים אחר הניתוח אם הבעיה אינה כרונית. אם היא כרונית זה יכול לקחת חודשים. אחוז הצלחת הניתוחים הוא 95% לפי הספרות. יש עד 1% סיבוכים ויש רגישות בצלקת שנמשכת בין שבועות לחודשים. בחלק קטן מהמקרים הבעיה חוזרת לאחר זמן. בחלק קטן העצב נלכד בצלקת פנימית ואז תוצאת הניתוח אינה טובה וקשה להשיג הצלחה גם בניתוח חוזר. בכל מקרה אני ממליץ לך לפנות לרופא המנתח וכמו כן להיעזר בפיזיוטרפיה. במקביל חשוב להעריך את הסיבות לכגון סביבת עבודה לא מותאמת אשר עלולה לגרום ולהחמיר בעיות מסוג זה. בהצלחה צביקה- ארגוטייים

21/07/2008 | 19:42 | מאת: א

אני בת 61, סובלת מיתר לחץ דם,מאוזנת ע"י כדורים. לאחרונה, מתעוררת כל לילה בעקבות הירדמות כף ידי השמאלית. אשמח לקבל על כך יותר ידע ושיטות לטיפול ללא תרופות.

01/11/2007 | 11:08 | מאת: שי

מסך מגע הינו פיתרון אשר חוסך שימוש בעכבר, מקל על פעולות למוגבלי תנועה ואנשים בשיקום ומצמצם את הבעיות הגורמות לדלקות בגידים ובשורש כף היד. כמו כן הוא מקל על תפעול המחשב. ניתן למצוא מסכי מגע במחירים אטרקטיביים באתרים הבאים: http://www.jbstore.co.il http://www.jb-sys.com

מנהל פורום ארגונומיה