רויזיה של החלפת הפמור והמפרק

דיון מתוך פורום  החלפות מפרקים

28/07/2013 | 14:13 | מאת: ירון

שלום ד"ר. בן 52, לפני 3 שנים proximal femur resection עקב גרורת מלנומה שהגיעה לראש הפמור והרסה אותו, סמוך לאחר הניתוח 10 הקרנות. כיום אני NED מזה כשנתיים. הניתוח הנ"ל בוצע בטכנולוגיה הכוללת החדרת המשתל לעצם עם צמנט. הוסבר לי לאחרונה שהשיטה הנ"ל בוצעה לי עקב מצבי האונקולוגי (לרבות תוחלת חיים לא ארוכה במיוחד), כמו כן עקב מצבי האונקולוגי לא ניתנה הנחייה מפורשת מה לעשות (ובעיקר מה לא לעשות), והיות שלפני כל הפרשה הזו הייתי ספורטאי פעיל (כולל איש ברזל)ניסיתי (ברוב "חכמתי") אפילו לרוץ. השילוב הזה של צמנט+ פעילות גופנית לא מתאימה הביאה לסדקים בעצם (בחיבור עם השתל),והתפוררות הצמנט מה שמביא אותי בעוד שבוע לשולחן הניתוחים לרויזיה (הפעם כמובן בלי צמנט). שאלותי הן: 1. בהנחה שכמו שניתן לראות בצילום שהמפרק עצמו יושב טוב, ובהנחה ששתל הפמור יתאים האם כדאי לדעתך יהיה להחליף גם את המפרק? 2. בהנחה שהמפרק יוחלף האם כדאי "ללחוץ" על חומר מסויים? (קרמיקה?). 3. האם משתל ללא צמנט יאפשר לי לרוץ בעתיד? 4. האם ההתאוששות (בהנחה שגם המפרק מוחלף) צפויה להיות שונה מהפעם הקודמת? 5. האם ככלל שחייה למרחקים ארוכים (מאוד) בסגנון חתירה פוגעת במשתל? (מזיז מעט את הרגליים אך לאורך זמן ארוך). תודה, ירון

01/10/2013 | 10:28 | מאת: ד"ר ארנן גרינטל

אני מניח שעברת את הרויזיה ומקווה בהצלחה. השאלות אכן מעניינות את קהל הפורום ולכן חשוב לענות 1. בהנחה שכמו שניתן לראות בצילום שהמפרק עצמו יושב טוב, ובהנחה ששתל הפמור יתאים האם כדאי לדעתך יהיה להחליף גם את המפרק? ת: שאלה שרק המנתח שלך יכול לענות עליה. 2. בהנחה שהמפרק יוחלף האם כדאי "ללחוץ" על חומר מסויים? (קרמיקה?). ת: מאד לא כדאי "ללחוץ" היות והמנתח עשוי לבחור פרוצדורה או חומר שלא מתאים לצרכים הספציפיים שלך. 3. האם משתל ללא צמנט יאפשר לי לרוץ בעתיד? ת. אין קשר בין סוג המשתל והמצב התפקודי אחריו. ככלל, אנו מקוים לפתור בעיית כאב בניתוח להשתלת מפרק ירך ולא מייעדים אותו לריצה או ספורט. למרות זאת יש אסכולות של מנתחים המאפשרים לחזור לסוגי ספורט מסוימים. 4. האם ההתאוששות (בהנחה שגם המפרק מוחלף) צפויה להיות שונה מהפעם הקודמת? ת. גם עניין זה מורכב ובדרך כלל אפילו המנתח לא יכול לצפות מראש אם ההתאוששות תהיה קלה? קשה? מהלך מהיר? מהלך איטי? 5. האם ככלל שחייה למרחקים ארוכים (מאוד) בסגנון חתירה פוגעת במשתל? (מזיז מעט את הרגליים אך לאורך זמן ארוך). ת. רוב המנתחים ממליצים על שחיה כחלק מהשיקום. אלא שלא בתחילת השיקום. בשלבים מתקדמים של השיקום כאשר מגיע השלב לחזוק שרירים אינטנסיבי בגוף ובגפה, בניית כושר כללי אז שחיה בדרך כלל מאד מומלצת. ושוב, בהצלחה ד"ר גרינטל

מנהל פורום החלפות מפרקים