סכרת אפשרית

דיון מתוך פורום  סוכרת

26/09/2004 | 10:12 | מאת: אני

הורי חולי סכרת סוג 2 אשר קיבלו בגיל מאוחר וגם לאחי סוג 2 הם נוטלים כדורים בלבד וביום כיפור צמו ללא כל קושי היום בבוקר אני ביצעתי בדיקת דם במכשיר הביתי של הורי לאחר צום של בערך 10 שעות אבל בבוקר אכלתי חצי בננה כי לא ידעתי שאעשה את הבדיקה בודאות והתוצאה יצאה 139 אני מבינה שהמקסימום לערך תקין הוא 90-110 אז האם זה אומר שבודאות יש לי סכרת? האם הבננה השפיעה על הבדיקה. אני אעשה את הבדיקה שוב בעוד יום או יומיים. כמה שעות עלי לצום והאם אני יכולה לשתות מים בלילה כי במשך הלילה אני קצת צמאה לפני כמה חודשים עשיתי בדיקה בקופת חולים ויצא 119 גבולי אבל גם אז זה רק היה צום של 9 או 10 שעות האם אני יכולה למנוע עדיין סכרת אם אני אתחיל לצעוד ברגל ולא לאכול אוכל עם סוכר? אני גם עם עודף משקל של בערך 30 ק"ג. אודה לך על תשובה מפורטת תודה רבה וחג שמח

לקריאה נוספת והעמקה
28/09/2004 | 17:19 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך, הבדיקות האקראיות שעשית עד כה רומזות באופן כללי שיש לך הפרעה במטבוליזם הפחמימות, כנראה קדם סוכרת. את הזיהוי והאבחון המוחלט יש לבצע במסגרת העמסת גלוקוז פומית כדת וכדין. ניתן לשתות מים בלילה, ומומלץ עקרונית לבצע באותה הזדמנות גם בדיקת תפקוד/רזרבה לבלבית (תגובות האינסולין וה C-PEPTIDE ) על מנת שהאבחון והזיהוי יהיו מוחלטים. לנוחיותך לוטה הקטע העוסק בהיראות בימוע העמסת סוכר פומית. מומלץ לך לעיין בפרק העוסק בגילוי וזיהוי הסוכרת, בספר" "סוכרת - לחיות עם להרגיש בלי" לקבלת מידע מלא ונוסף. להלן המיטוט: 1...". בדיקות סוכר בצום ושעתיים אחר האוכל - כאשר מישהו מתחיל לגלות סימני עייפות יתר, שתינה לילית, יובש בפה וצימאון או פצע שאינו נרפא - יש מקום לבצע בדיקת גלוקוז בצום שעתיים לאחר האוכל. רמות הגלוקוז בפלסמה מעל 126 מג% בצום או מעל 200 שעתיים אחרי האוכל מאשרות שלפנינו סוכרת. הבדיקה החדשנית של הגליקוזילייטד המוגלובין (HbA1c ) יכולה לתת במקרים אלו תשובה ולהראות האם המצב קיים כבר לפחות 3 חודשים. אין להסתמך על בדיקת סוכר בצום בודדת, אלא לחזור לפחות פעמיים על הבדיקה. רמות חשודות שבין 110-126 מג% מצריכות ביצוע של העמסת סוכר או בדיקה של גלוקוז לאחר שעתיים על מנת לאבחן מצבים של IGT או של הפרעת גלוקוז בצום (IFG ) . מעל 200 מג% שעתיים אחר האוכל אופיינית לסוכרת יש להיזהר במקרים של נבדקים המקבלים תרופות או הסובלים ממצבי מחלה כגון מחלות כבד, כליה, יתר פעילות בלוטת התריס או לאחר כריתת קיבה, בהם רמות הגלוקוז עלולות להיות גבוהות בבדיקות אחר האוכל. מה זה "אחר האוכל?" - מקובל במרפאות הקופות השונות לקחת "ארוחה" עשירת פחמימות זמינות כגון 2 פרוסות לכם לבן, ריבה, ירקות או לאשל וכוס תה עם שתי כפיות סוכר. בשל ההבדלים בין סוגי הלחם וכמויות הפחמימות הזמינות יש להגיע למבנה ארוחה מוסכם ע"מ שניתן יהי להשוות בין תוצאות ממבחנים שונים. בכל מקרה של ספק - האבחנה צריכה להיעשות ע"י העמסת גלוקוז שדרך הפה (=פומית). 2. מבחן סבילות לסוכר ע"י העמסת גלוקוז פומית Oral Glucose Tolerance Test = OGTT - מבחן סבילות לסוכר ע"י העמסת גלוקוז פומית, או בפי העם "העמסת סוכר" ,הוא מבחן נפוץ ביותר. למרות שהאמריקאים החליטו לוותר על מבחן זה בשל הקושי ליישמו ברפואה הפרטית ובמרפאות קהילה עמוסות, מבחן זה נשאר המבחן הרגיש והאמין ביותר. יש להתכונן אליו ע"י כלכלה שמכילה 150-200 גרם פחמימות במשך 3 הימים הקודמים למבחן. (למשל: 4-6 פרוסות לחם שחור בנוסף לארוחות הרגילות) . אין לבצע את המבחן באדם חולה או בחולה מאושפז. אין לבצעו במי שמקבל תרופות כגן דילנטין, משתנים, כדורים נגד הריון או סטרואידים. יש לבצע את המבחן בבוקר לאחר צום של לפחות 8-10 שעות. אין להתאמץ (כמו לרוץ 6 קומות במדרגות) או לעשן לפני ובמהלך המבחן. המבחן מבוצע ע"י מתן של 75 גרם גלוקוז מהול ב- 300cc משקה קל נטל קלוריות (למשל משקה לימוני דיאטטי) שיש לשתותו תוך 5 דקות. בארצות רבות קיימים תכשירים מוכנים בטעם ענבים, מיץ או קולה שקל לשתותם ולראות מה המצב של שעתיים לאחר האוכל. במהלך המבחן השלם דגימות דם נלקחות כל 1/2 שעה (כולל דגימת 0' הנלקחת לפני שתית הגלוקוז), ולמשך שעתיים. לפי המלצת הארגון האמריקאי לסוכרת ( ADA ) די בשתי דגימות בלבד (צום ו/או או שעתיים אחר האוכל הוא מעל 200 מג% - האבחנה שלמה." בהצלחה!

מנהל פורום סוכרת