שמן,כולסטרול
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
איך זה שיש מוצרים בהם יש שומן, אך אין בהם כולסטרול ולהיפך - מוצרים עם כולסטרול ובלי שומן? מה ההבדל ביניהם?
שירי, הכולסטרול נקשר בד"כ לשומן הרווי, הבא מן החי. יוצאים מן הכלל שמן קוקוס ושמן דקלים. יכול להיות מוצר שיש בו הרבה שומן אבל השומן צמחי. עדי
תודה
שומן הוא אחד משלושת אבות המזון, השנים האחרים הם חלבונים, ופחמימות, השומן מורכב מחומצה שומנית, ועוד מולקולה של גליצרול. לשומן הרבה תפקידים, ראש וראשון זה מחסן מזון, שני, זה היותו ממיס של ויטאמינים שונים, השומנים חשובים לעוד דברים, כמו רביה ועוד. בתוך קבוצת השומנים יש מספר סוגים של שומנים, כאשר החלוקה הראשונית היא של שומנים רווים ולא רוויים, ובתוך החלוקה הזו יש חלוקה נוספת על פי צורת המולקולה. בדרך כלל השומנים מן החי הם רווים (לא תמיד) ומן הצומח הם לא רוויים. אנחנו מקבלים את השומנים במזון, אבל בהחלט יכולים ליצר אותו בעצמנו, בגופינו. ואנחנו עושים את זה ועוד איך. כולסטרול, הוא תרכובת המכילה שומן , ועוד חומר, נוכל למצוא אותו במרה(כן זה שגורם לאבנים במרה) הכולסטרול מאוד חשוב לגוף, כי הוא מרכיב של כמה הורמונים וויטאמין איי, הוא מאוד חשוב לפעילות תקינה של מערכת העצבים, ומאוד חשוב גם לבניה של הגוף, כלומר ללא כולסטרול, אין אפשרות חיים, אבל, יש שני סוגים עיקריים של כולסטרול אחד שקוראים לו בטעות "רע" והשני שקוראים לו "טוב" שניהם נחוצים לגוף, אבל מה שרע או טוב, זה היחס ביניהם, צריך להיות יחס של בערך אחד לאחד. וגם הכמות הכללית צריכה לעמוד על בערך 120, כאשר יש יותר אומרים שיש לו כולסטרול. מה הרע בכמות גדולה של כולסטרול? הכולסטרול התגלה כאחראי להרבה צרות שאחת מהן מאוד גדולה היא טרשת העורקים, בגלל שהכולסטרול גורם לשומנים שבדם לשקוע על הדפנות . ואם האדם מעשן, אז הצרה גדולה יותר, כי הכולסטרול מתרכב עם ניקוטין, ונוחת על דופן כלי הדם, במכה כזו שהוא יוצר פצע קטן, שהגוף אמנם מתקן, אבל נותרת צלקת על דופן הדם, הרבה צלקות על כלי הדם, גורמות לדופן לא חלקה,ו לזרימת דם לא חלקה, והדופן הלא חלקה מושכת אליה את השומנים שמסתיידים עליה, כי המולקולות השומניות הן לא חזקות במיוחד, ומתרכבות בקלות עם כל מיני חומרים שמצויים בדם, , כמו למשל, חרסינה, אם נשפוך עליה מים, המים יגרו מיד למטה, אבל אם נוריד את הגלזורה שלה, המים יספגו, כך בדיוק קורה בכלי הדם. לגבי תזונה וכולסטרול התגלה שתזונה שמכילה הרבה שומן רווי מעלה את רמת הכולסטרול, תזונה שמכילה שומן בלתי רווי, תלוי איזה סוג, או מורידה (שמן דגים, ושמן זית) או לא משפיעה. איך תדעי אם השומן הוא רווי או לא? שומן לא רווי הוא נוזלי הטמפרטורת החדש, ורווי, הוא מוצק, לכן גם מרגרינה שמוצאה מהצומח, אחרי שהיא עוברת תהליך מסוים, הופכת ברובה לשומן רווי. נשארת בחיים אחרי ההסבר שלי? לבריאות :)
ליעל, תודה על ההסבר הברור והמדוייק. עזרת לי הרבה. לפי מה שהבנתי, על מנת למנוע הצטברות של השומן "הרע", עדיף, אם כך, לשים בעוגות וכד' שמן, ולא מרגרינה. תודה!
ההסבר שלך פשוט טוב. תודה.
שלום שירי כולסטרול אינו שומן. הוא חומר שבדרך כלל נמצא בקרבת או בתוך רקמת השומן, אך גם נמצא בכל תא ותא בגופנו, ובגוף בעלי החיים שאנחנו אוכלים או מזונות המיוצרים מהם. כולסטרול נמצא אך ורק בבעלי חיים, ביצים וחלב ומוצריו. כל שומן שמקורו צמחי (שמן זית, קנולה, חריע, חמניות, תירס, דקלים, סויה, קוקוס, שקדים, שומשום וכל היתר) אינם מכילים כולסטרול כלל. לכן, כשהיצרן רושם על בקבוק השמן הצמחי בגדול שבשמן שלו אין כולסטרול, ואחר כך מעלה את המחיר פי 2, אל תפלי למלכודת. לא פירטת מה הסיבה לשאלתך. אם את מעוניינת בהורדת רמת הכולסטרול, או בתזונה דלת כולסטרול, בבקשה קראי את המאמר "תשובות לשאלות נפוצות בתזונה" בארכיון המגזין באתר זה. בהצלחה.