כל מיני שאלות

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

03/08/2001 | 12:24 | מאת: נטע

אני קוראת הרבה ספרים בתזונה. יש כמה דברים שלא הבנתי מהספרים. אשמח מאד אם תוכלי לענות לי.... מתנצלת מראש על השאלות הרבות. 1.בהרבה ספרים מוזכרים נבטי חיטה כמקור עשיר לרכיבי מזון. בבית הטבע ראיתי רק סוג יבש וגרוס. נראה לי שהרכיבים יהיו יותר זמינים, כשהנבטים טריים ולא כ"כ מעובדים. אז איך הם באים בצורה יותר טריה? 2. האם אפונה קפואה של סנפרוסט מכילה פחות ערכים תזונתיים מאשר אפונה יבשה? 3. האם שמן אגוזי מלך הוא חד-בלתי- רווי? האם הוא נוטה יותר להתחמצן מאשר שמנים אחרים ? כך שלמרות יתרונו, לא כדאי לצרכו? כמו למשל שמן פשתן שמאד רגיש להתחמצנות? 4. באילו מזונות יש כולין (מרכיב של אצטילכולין) 5. מה ההבדל בין קינואה, אמרנט ודוחן ואילו ערכים תזונתיים יש לכל אחד מהם? והאם דוחן הוא ממשפחת הסולניים? 6. מה עשויים גריסי פנינה- חיטה, שעורה או משהו אחר? נטע

לקריאה נוספת והעמקה
03/08/2001 | 21:20 | מאת: נירה אולנד

שלום נטע באמת הרבה שאלות :-) , אענה לך אחת אחת לפי הסדר. 1. נבטי חיטה אכן עשירים מאד בויטמינים ומינרלים רבים. יחד עם זאת הם מתקלקלים במהירות מאחר והם עשירים בשומן בלתי רווי. יש חנויות טבע שמחזיקות במקררים שלהן גם נבטי חיטה טריים, שהם למעשה גרגרי חיטה אורגנית שהונבטו. את יכולה בקלות רבה להנביט גרגרי חיטה (רק האורגנית תנבוט) בבית. מרטיבים אותם כמה פעמים ביום, משאירים אותם לחים (לא שוחים במים), ומחכים. כאשר מבצבץ זנבנב קטן לבן, הם מוכנים לאכילה, ואפשר לאכול אותם גם ללא בישול כלל. הם די טעימים. 2. אפונה ירוקה קפואה או טריה או משומרת היא ירק המכיל יחסית כמות גבוהה של עמילן. אפונה יבשה כבר הגיעה לרמה של קטניה : עשירה מאד בפחמימות ובחלבון, בדומה לחומוס או שעועית לבנה יבשה. בודאי שב 100 גרם של אפונה יבשה יש הרבה יותר חלבונים, פחמימות, קלוריות , ברזל וסידן מאשר באפונה ירוקה . ובמאמר מוסגר, ירקות קפואים לא בהכרח פחות מזינים מירקות טריים, כי הם נאספים ומוקפאים מיידית, בעוד הירקות הטריים נמצאים במחסנים לעתים למשך שבועות עד שהם מגיעים אל הצרכנים. 3. שמן אגוזי מלך, וגם שמני אגוזים אחרים, מכילים מעט שומן חד בלתי רווי והרבה שומן רב-בלתי רווי. שמנים אלה רגישים מאד לחמצון, מתקלקלים בקלות רבה. לכן, אם את קונה, שימי את השמן מייד במקרר, והשתמשי בו בכמויות לא גדולות ולא כל יום. השמן גם מאד יקר. לדעתי עדיף להכניס לסלט מספר אגוזי מלך שבורים לחתיכות מאשר להשתמש בשמן שלהם. שמן פשתן ממש לא מומלץ לצריכה דרך הפה. אפשר להשתמש בו לדילול צבעי שמן. 4. כולין בדרך כלל מיוצר בגוף על פי הצורך, כל עוד אוכלים מספיק חלבונים, ובדרך כלל בחברה המערבית אנחנו מקבלים חלבונים מעל ומעבר לצרכינו. מזונות שמכילים כולין הם חלמון ביצה, מוח, לב, כבד, אגוזים, ירקות עלים, קטניות, ולציטין. מחסור בכולין די נדיר. 5. קינואה, אמרנט ודוחן הם סוגים שונים של דגנים, שקיימים במקומות שונים בעולם. בארץ הם לא פופולאריים במיוחד, ונמכרים רק בחנויות טבע. ככל הידוע לי דוחן אינו ממשפחת הסולניים . 6. גריסי פנינה הם גרגרי שעורה שקולפו. בחנויות טבע ניתן להשיג גם גרגרי שעורה שלמים (בדומה לגרגרי חיטה מלאה). לוקח להם הרבה יותר זמן להתבשל, אך הטעם מאד דומה, והם מכילים יותר ויטמינים ומינרלים. בהצלחה.

מנהל פורום תזונה טבעית