כמות ויחסים של צריכת שומנים
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
ידוע לי שכמות השומן הכוללת תהיה לכל היותר 30 אחוז מסהכ הערך הקלורי של המזון שאנו אוכלים. ידוי לי גם ששומן מטוגן וטרנס ומרגרינה מזיקים. בהנחה שאנו לא צורכים שומנים מזיקים אלו אז שאלותי הן (מתיחסות לגבר בן 60 בריא רזה ועוסק בספורט): 1. מהו היחס האידאלי באחוזים (בהנחה שאנו יכולים לשלוט בדיוק בכמויות ויחסים או לפחות לשאוף לכך) בין 4 סוגי השומן : רווי, חד בלתי רווי , רב בלתי רווי אומגה 3 ורב בלתי רווי אומגה 6 ? ( אם נקטין לדוגמא את האחוז של השמן הרווי לאחוז אחד בלבד זה מעולה או יש מינימום שצריך לשמור גם לגבי הרווי?) 2. מהי הכמות המינמלית באחוזים של כמות השומן מתוך סה"כ הערך הקלורי של המזון שאנו אוכלים? ( האם 10 אחוז גם מספיק?) 3. האם צריך ללוות כל ארוחה בשומן כדי שהמזון יספג טוב או מספיק לשמור על צריכת שומן יומית הנדרשת ? ( נניח אכלתי בבוקר את כל מנת השומן ובצהרים וערב לא אכלתי כלל שומן האם עדיין המזון יספג ויתעכל היטב ?) בתודה
החלוקה הרצויה היא שליש לכל סוג שומן : רווי, חד בלתי רווי, רב בלתי רווי (לאדם בריא שלא סובל משומנים גבוהים בדם), ניתן להעלות את כמות החד בלתי רווי על חשבון הרווי. 10% שומן זה לא מספיק ורצוי להגיע לסביבות ה-30%. רצוי שכל הארוחות יכילו את כל אבות המזון. דוגמה לצורך הזה הם ויטמינים מקבוצת הויטמינים מסיסי השומן - ללא שומן בארוחה הם אינם נספגים.
תודה על ההתיחסות. אבל אני לא מבין , כל הזמן מתקיפים את השומן הרווי ואת אומרת שצריך ממנו שליש? מה הכוונה " ניתן להעלות את כמות החד בלתי רווי על חשבון הרווי."? השאלה הבסיסית היא מה המצב האידאלי הטוב ביותר , גם של השומן הרווי . שליש או הרבה פחות? המידע שמסרת מבוסס מדעית? בתודה
שאול שלום, התשובות שיבלת מיעל נכונות, בחלקן. לדעתי שומן רווי מיותר ומזיק ואין בו שום תועלת מלבד תוספת כל קלוריות. עם זאת כדאי שתדע שבכל שמן או שומן שאנו צורכים נמצאות שלוש חומצות השומן שהזכרת. ההבדל הוא ביחס ביניהן. לדוגמה: בבשר יש בעיקר שומן רווי, אבל גם מעט חד בלתי רווי ורב בלתי רווי. בשמן זית יש יותר שומן חד בלתי רווי ולכן רצוי להרבות בצריכתו. ההמלצה הרשמית היא ששלושים אחוז מהאנרגיה היומית (הקלוריות) צריכה לבוא משומן, אבל חשוב מאד (כפי ששמתי לב שאתה מבין) שהמקור יהיה איכותי (שמן זית, שמן פשתן, שקדים, אגוזים זרעונים, טחינה וכד'). אפשר להוריד את הכמות ל20%, אבל אסור בשום אופן לוותר על שמן בתפריט היומי. חשוב וחיוני לצרוך שמנים במהלך היום במיוחד בארוחות בהן קיימים ירקות או פירות כתומים. הכתומים והצהובים מכילים פרו-ויטמין A הזקוק לסביבה שומנית לשם ספיגתו. נעשו מחקרים בנושא עם רוטב "לייט" ונמצא שכאשר לא מוסיפים שמן כלל או כשמוסיפים רוטב לייט לסלט הספיגה של פוויטמין A קטנה בצורה משמעותית. לגבי היחס בין אומגה 3 לאומגה 6 צריך לשאוף שזה יהיה זהה, אבל כיום אנחנו צורכים הרבה יותר אומגה 6 (שמן תירס, קנולה, סויה, חמניות, טחינה וכד') והדבר משבש את הפעילות החיובית של אומגה 3. לכן חשוב להגביר צריכה של אומגה 3 מדגים, פשתן טחון, או מכדורים. בקישור שלהלן תמצא מאמר ממצא בנושא שנכתב ע"י דר' דני קרת ויש בו גם איזכור של מחקרים. http://www.tevalife.com/article.asp?id=1005 בהצלחה צביקה אגב, האם אתה שאול שדיבר איתי בטלפון בנושא השקדים?
צביקה שלום תודה על התשובה. האמת שחברתי שאלות אלו בעקבות כתבה שקראתי במנטה : http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3065706,00.html מחברי הכתבה נשמעים ממוחים מהדרגה הראשונה ובכל זאת קשה לי לקבל זאת. 1. הם מדברים על 30 אחוז מהשומן שיהיה רווי. 2. הם עושים חשבון ממוצע של של 40 גרם שומן ליום. בגרעיני פשתן לדוגמא יש 30 אחוז שומן אזי זה אומר ( כמובן רק לצורך הדוגמא וכמובן שאני מגוון כל מיני סוגי שמן) שצריך להשתמש ב- 130 גרם גרעיני פשתן ליום שזוהי כמות די מבהילה. 3. הם גם טוענים שהיחס בין אומגה 3 לאומגה 6 צריך להיות 1 ל3. אשמח לשמוע התיחסותך והאם יש מחקרים רציניים שהם במגמה של להוריד את השומן הרווי לנמוך ביותר אפילו אפס ( כמובן זה רק תיאורטי כי באופן מעשי כל שומן מכיל גם שומן רווי). וכן אני אותו שאול שדבר איתך בטלפון בנושא שקדים. הבעיה עם השריה של שקדים שצריך להשרות כל יום מחדש. נוח לי מאוד מבחינת חיסכון בזמן להשרות כמות גדולה ובבת אחת לקלף אולם אז מתפתחים עובשים אם לא אוכלים מיד. כנראה שאין ברירה. בתודה