ניתוחי חניכיים

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים בלייזר

18/11/2006 | 13:07 | מאת: יוסי

במסגרת שיקום הפה שלי (טיפולי שורש, כתרים, תותבת/שתלים וכו'), קבע אחד מרופאי השיניים כי יהיה עלי לעבור גם ניתוח חניכיים לניקוי עמוק של האבן ולטיפול בנסיגת חניכיים. מטבע הדברים, בגלל שהשיקום כולו מאד יקר פניתי לקבל עוד הצעות מחיר במרפאות שיניים שונות, מה שגרם לבלבול גדול כי רופאים אחרים אמרו לי שאין לי צורך כלל בניתוח חניכיים מכיוון שהנסיגה איננה גדולה, החניכיים אינם מודלקים והשיניים שלי אינן זזות. מה שיותר מטריד אותי זה שאמרו לי שניתוחי החניכיים "מחזיקים" מקסימום שנה וחצי ואחר כך כל "הספור" חוזר שוב. אני לא בדיוק מבין איזה ספור חוזר ואם יש לי בכלל סיפור. איך אוכל לדעת אם אני צריך או לא ניתוח חניכיים כאשר רופאים שונים אומרים דברים שונים וכמו כן מה בנוגע לעובדה ש"זה" חוזר? מה בדיוק חוזר? תסלחו לי על ההשוואה אבל זה בדיוק כמו שאשתי תביא הביתה אינסטלטור והוא "ימכור" לה מה שבא לו כי מה היא מבינה? אבל באמת, השאלה שלי- למרות ההומור- היא רצינית: איך אוכל לדעת אם הניתוח חיוני או מיותר? מאד מאד אודה לכם על תשובותיכם...

25/11/2006 | 09:52 | מאת:

שלום יוסי. ניתוחי חניכיים נועדו לטפל בבעיה כל היא בחניכיים כמו כל נתוח אחר. ההבדל הגדול בין ניתוח חניכיים לבין ניתוח אפנדיציט (למשל) שאם סילקנו את האפנדיקס (הוא האיבר הגורם לאפנדיציט) אזי אין יותר אפנדיקס ולכן לא יהיה יותר אף פעם אפנדיציט. בניתוח חניכיים מטפלים בתוצאה של המחלה ולא במקור שלה. עיקר הבעיה היא הכיס שנוצר בין חניכיים לבין שן ושם מצטבר פלאק ההופך לאבנית אם לא מנוקה. אנו מסלקים את התוצאה (חניכיים מודלקות, כיס, מנקים את השטח היטב) ומלמדים את המטופלים לשמור על הנקיון ובריאות החניכיים. מחלת חניכיים נגרמת לא רק כתוצאה מפלאק (שאריות מזון המצטבר על השיניים) אלא בגלל מספר סיבות נוספות שלא כולן ידועות. אם לא הקפדתה מספיק טוב על הוראות הרופא לאחר הניתוח או עדיין קיימת הסיבה הבלתי ידועה (זה הסבר קצת פשטני כי כן אנו יודעים שמקור המחלה הוא חיידקים אך לא כל כך יודעים למה על אנשים שונים הם משפיעים בדרך שונה, כמו בעצם בהרבה מחלות אחרות) עדיין קיימת הרי המחלה ותוצאותיה יחזרו לאחר מספר שנים. דעותיהם של רופאים שונים שונה בנושא הצורך בניתוחי חניכיים. יש המעדיפים פתרון זה ויש המעדיפים פתרון שמרני יותר. תשובה חד משמעית אין כאן. אני מקווה שלא בלבלתי אותך עוד יותר. בהצלחה

01/09/2008 | 00:05 | מאת: ד"ר אלפרן יחיאל

מחלות חניכיים:ניתוח כן או לא? מטרת טיפול החניכיים: 1.לסלק את כל המשקעים שהצטברו על גבי השן (שרש) ובכך לסלק את גורמי המחלה העיקריים-החיידקים. 2. לאפשר גישה טובה לניקוי שינים . 3.שיחזור רקמות פגועות (עצם וחניכיים) במקרה הצורך. כידוע כיסי חניכיים עמוקים,הם מקור לדלקת מתמשכת ,שהתוצאה שלה אובדן עצם ולבסוף אובדן של השן עצמה. חוקר שבדי בשם Waerhaug ב 1978 ,קבע כי סילוק אבנית בכיסים מעל 5 מ"מ אינה אפשרית כיון שנימצא כי בכיסים הנ"ל ,90 אחוז מהם נישארו עם אבנית תת חניכית . . המחקרים הנ"ל מראים כי גם אחרי ניקוי עמוק ויסודי ,אפילו ע"י רופאים מנוסים,בכיסים עמוקים מאוד הסיכוי לניקוי מושלם ,מזערי. אמנם קביעה זו אינה תמיד מדויקת ,כי כאשר הנגישות טובה יותר, ניתן להגיע לניקוי גם בכיסים מעט עמוקים יותר. אי לכך בכיסים עמוקים או בכיסים שעדיין מראים סימני דלקת פעילה יש צורך בפתיחת החניכיים לניקוי יסודי מאבנית תת חניכית. כמו כן באתרים אם אובדן עצם הניתנת לשחזור מומלץ לבצע ניתוח "השתלת עצם". מידי פעם נשמעות טענות כי הטיפול במחלת החניכיים אינו יעיל ולבסוף למרות הניתוחים וההשקעה מאבדים את השיניים! מה האמת בטענה זו? כידוע מחלת החניכיים בעיקרה מחלה זיהומית שמקורה בהצטברות רובד החיידקים על פני השן. בתום הטיפול ,הסרת אבנית ,הקצעות או ניתוחים ,עצירת המחלה מותנית בעבודת בית קפדנית תחזוקה ומעקב במרפאה. ככל שיותר יעילים בעבודת הבית צריכים פחות את הרופא או השיננית. במחקר ארוך טווח של כ 25 שנה מצאה החוקר השבדי הידוע ,יאן לינדה כי מטופלים שעברו ניתוחי חניכיים והקפידו על צחצוח נכון ומעקב כל 2-3 חודשים ,גם אם היתה להם מחלה מתקדמת, הדגימו עצירת המחלה ואף שיפור .אלו שלא צחצחו נכון ולא הגיעו לתחזוקה מצבם החמיר אף יותר מהמצב ההתחלתי. http://www.dralpern.co.il/index.asp

21/12/2008 | 20:58 | מאת: לירז

שלום אני בת 22 הומלץ לי לעבור ניתוח חניכיים והייתי רוצה לעשות את זה בניתוח הרדמה כללית ביום אחד של סדרת טיפולים האים היית ממליץ לי ואין בזה סיכונים כל שהם?

23/11/2012 | 08:27 | מאת: יפעת

בהמשך לשאלתו של יוסי גם לי עדיין לא מובן מהם הטיפולים האלטרנטיבים במקום לבצע ניתוח בחניכיים, אני בת 47 ונאמר לי שאני צריכה לעשות ניתוח כזה בחלק העליון של הלסת, אין לי כאבים בחניכיים ולא בשיניים,יש מעט רגישות אבל אין דימום בצחצוח, השיניים שלי גם לא זזות וההחלטה של רופא קופת החולים נראית לי החלטה שרירותית שאני צריכה ניתוח. השאלה שלי היא האם ניתוח כזה לא יכול להזיק יותר מלהועיל למישהו שלא חייב לעשותו? ועוד שאלה - האם ויטמין כמו Q10 יכול לעזור לעומק במקום ניתוח ? אודה מאד לתשוובתך יפעת