כאב עיצבי

דיון מתוך פורום  פיזיותרפיה - שיקום לאחר אירוע מוחי

15/06/2001 | 13:19 | מאת: חגית

סבתי, בת 84 , עברה ארוע מוחי קשה, בעקבותיו אפזיה, שיתוק בצד ימין. 5 חודשים אחרי הארוע החלו כאבים ביד המשותקת תוך כדי התכווצות כף היד (כאבי תופת!!). משככי כאבים רגילים כמו אופטלגין, נורופן - לא עוזרים. האם קיימת איזו תרופה או שיטת טיפול שיכולה לעזור במקרה כזה? תודה מראש, חגית.

16/06/2001 | 22:25 | מאת: דר' דניאל גוטליב

צריך לברר אם מקור הכאב בכווץ יתר של שרירי היד (ספסטיות) או בהפרעה מוחית מרכזית של העצבוב ביד (נוירלגיה). במקרה הראשון, היד בדרך כלל משותקת לחלוטין ומכווצת. הטיפול כולל תרופות להורדת הטונוס השרירי ביד כמו וליום, מוסקול ובקלופן. לאחרונה יש גם אפשרות להזריק זריקות בוטולין מקומיות לשרירים המכווצים אולם הנגישות לטיפול הזה עדיין מוגבלת. במרקה השני מדובר בדרך כלל ביד מתפקדת שמגלה רגישות לא נורמלית לגירויים כמו מגע או קור. הטיפול כולל אז תרופות אנטינוירלגיות כמו אלתרולת או טגרטול. לעיתים מקורם של כאבים ביד הוא בעמוד שידרה צאוורי ואז הטיפול כולל תרופות כמו נרופן וסוגים חזקים יותר של תרופות מאותו הסוג (אנטיאינפלמטורים לא סטרואידלים). מכל זה מובן שיש צורך באבחון רפואי של אופי הבעיה לפני שמנסים טיפול כזה או אחר. בכל מצב למנח היד יש חשיבות, במיוחד כשהיא אינה פעילה וזה כולל הנחתה מורמת על כרית שמונחת גם מתחת לכתף המשותקת בעת שכיבה במיטה ומניעת 'נפילתה' של יד משותקת כלפי מטה בעת ישיבה או הליכה על ידי שימוש בשולחן או במתלה. גם סד קצר לכף היד יעיל במניעת כאבים כאלו וכדאי להתייעץ עם מרפאה בעיסוק מומחית לשבץ כדי להתקין סד כזה. בהצלחה.

מנהל פורום פיזיותרפיה - שיקום לאחר אירוע מוחי