ציסטה

דיון מתוך פורום  נוירוכירורגיה

11/05/2006 | 10:37 | מאת: איווט

מה זה ציסטה ע"ש רטקה ?

ציסטה ע"ש רטקה או Rathke's cleft cyst הינה שריד עוברי (אמבריונלי) באזור בלוטת יותרת המח, שלא התנוון כפי שקורה באופן טבעי. מדובר בתהליך שפיר המתגלה בצילומי CT או MRI מח באופן אקראי בד"כ, יותר בנשים, גודלו מס' מ"מ, ואז דורש מעקב הדמייתי ע"י MRI ומעקב תפקוד הורמוני בלוטת יותרת המח (פרופיל אנדוקריני). בגלל סיכוי לגדילה (שעור לא ידוע). לעיתים נדירות - גודלה מעל 2 ס"מ. במקרים התסמיניים יופיעו בעיקר כאבי ראש, הפרעות ראיה והפרעות הורמונליות שמקורם בלחץ מקומי והשפעה דלקתית של הציסטה על מבנים שכנים,אז יש צורך בטיפול ניתוחי. סה"כ גם במקרה אסימפומטי רצוי מעקב נוירוכירורגי.

14/05/2006 | 05:06 | מאת: איווט

מודה על תשובתך המקיפה והעניינית. אבקש לפרט את ממצאי בדיקת הCT, הנבדקת חיילת בת 20, אשמח לקבל חוות דעתך לגבי המשך טיפול. הבדיקה בוצעה ב5.5.06 סריקה טומוגרפית ממוחשבת של גומה אחורית ומח ללא הזרקת חומר ניגודי. חדר רביעי בגודל ומקום תקין. הציסטרנות הצרבלו-פונטינות תקינות קפלי הצרבלום והורמיס תקינים חדר שלישיבגודל ומיקום תקין חדרי המחהצדדיים סימטרייםוגודלם תקין הסולצי והפיסורות שמורים רקמת מח תקינה להלן ממצאי סריקה טומוגרפית ממוחשבת של אוכף מודגם תהליך ציסטי בקוטר 5 מ"מ בגג של בלוטת ההיפופיזה התהליך גורם לסטיהשעל הגבעול לימין ואין בו הסתיידויות התהליך אינו מגיע עד לכיאזמה סינוזים קברנוזים תקינים לסיכום ף ממצא ציסטי בגג ההיפןפיזה. ציסטה ע"ש רטקה? תודה מקרב לב איווט

רצוי להשלים הברור ע"י MRI לצורך אבחנה מבדלת ולצורך הגדרת גבולות ותוכן הציסטה כ"כ בדיקת דם לפרופיל הורמוני בלוטת ההיפופיזה. אגב מדוע ביצעה הברור מלכתחילה?

28/11/2023 | 16:43 | מאת: שרית

היי ד״ר, אשמח למענה לשאלות שלי אני בת 29 סובלת מכאבי ראש חזקים תקופה ארוכה, מס׳ חודשים אחרונים בהחמרה מלווה בחילות סחרחורות קשות, חוסר תיאבון, ירידה במשקל 6-7 ק״ג תוך חודשיים. בוצע ct ראש שהדגים הצטברות CSF באוכף הטורקי עם דחיקת ההיפופיזה קדימה, בוצע MRI עם חומר ניגוד הדגים נגע ציסטי בחלק האחורי של ההיפופיזה מידות 5.4, 8.6 על 5 ממ ציר הרמונאלי נבדק פעם ראשונה- ללא ממצא חריג, חוץ מהורמון ACTH יצא גבוה, בוצע בדיקת דם כולל הורמוני שוב ללא ממצא חריג, חוץ מהורמון ACTH יצא נמוך מהנורמה! נוירוכירורג המליץ על MRI חוזר בעוד חצי שנה, אנדוקרינולוג לא מתרשם מבעיה בשלב זה, לדבריו יכול להיות אדנומה שלא מפרישה הורמונים. האם ציסטה כזאת בכל מקרה היא נחשבת לגידול שפיר כל שהוא? יודעת שממצא כזה הוא ללא תסמינים, אבל הכאבי ראש סחרחורות לא עוברים, נרגעים יום יומיים וחוזרים בהחמרה !! מה כדאי לעשות? מה התפספס כאן?

28/11/2023 | 17:43 | מאת: ד"ר אוריאל ולד

ערב טוב, איווט=שרית? עברתי על תקשורת קודמת בעיניינך מתאריך 2006. הנגע המתואר במימדיו המתוארים איננו מסביר תלונותיךלאחרונה על בחילה,סחרחורת,חוסר תיאבון וירידה מהירה במשקל שתארת כדי לאפשר מענה-בבקשה תעבירי את פענוח ה-MRI האחרון ואת סיכום הייעוץ האנדוקריני האחרון לעיוני. אתייחס.

01/12/2023 | 16:53 | מאת: שרית

ייעוץ אנדוקרינולוגי: ממצאים בבדיקת MRI מעלים חשד ל מיקרואדינומה או ציסטה רקטה מבחינת בירור מעבדתי יש להשלים הערכת השלמת ACTH, GH, cortisol להשלים רמת IGF-1 להשלים מבחן דיכוי לילי עם דקסהמטזון 1מ״ג. תוצאות: הורמון ACTH נבדק פעמיים, בבדיקה ראשונה יצא 17.3 מעל הנורמה. בבדיקה שניה עם מבחן דיכוי יצא מתחת ל 1, כלומר מתחת לנורמה. הורמון GH מתחת ל 0.05 בדיקת IGF1 יצא 152- תקין קורטיזול יצא 1.36 שאר ההורמונים תקינים. אנדוקרינולוג המליץ על ביצוע MRI חוזר בעוד חצי שנה, מבחינתו ההיפופיזה תקינה. פיענוח MRI: תוצאות: האוכף הוגדם בצורה ובגודל תקינים. בחלק האחורי של הבלוטה קיים נגע אות מופחת בשקלול T1 ומוגבר בשקלול T2. לאחר הזרקת גדוליניום, הנגע מקבל האדרה פסית. מידות הנגע: גובה 5.4 מ״מ, רוחב 8.6מ״מ, ואורך 5 מ״מ. גבעול הבלוטה בעמדה מרכזית. כל חדרי המוח, הציסטרנות, הפסורות והחריצים בגודל צורה ומיקום תקינים. לסיכום: נגע ציסטי בחלק האחורי של בלוטת ההיפופיזה, באבחנה מבדלת RATHKE CLEFT CYST? או מיקרואדינומה ציסטית? השאר ללא ממצא פתולוגי. לייעוץ נוירוכירורג. נוירוכירורג אחרי שראה התשובה המליץ גם על MRI חוזר בעוד חצי שנה לביקורת. השאלות שלי, האם זה בכל מקרה נחשב לגידול שפיר? ואם התלונות ובמיוחד כאבי ראש לא עוברים לא ניתן לעשות? הכאבים לא חולפים גם אחרי מתן טיפול נגד כאבים דרך הוריד. לאחרונה גם יש טשטוש ראייה ופעמיים היה נקודות שחורות, נעשה בדיקת עיניים לפני חודשיים בערך הייתה תקינה אבל לא היה תלונות על טשטוש או הפרעה כל שהיא.. אשמח להסבר תודה רבה

01/12/2023 | 23:27 | מאת: ד״ר אוריאל ולד

לשרית, *אם זה מיקרואדנומה-זה גידול שפיר. *אם זה ציסטה ע”ש ראשה-זה איננו גידול. *העובדה שגבעול ההיפופיזה במיקום תקין-מדבר נגד גידול כאבי הראש וההפרעה בראייה אינם נובעים מהציסטה המתוארת בחלק האחורי של ההיפופיזה. *טיפול בכאבי הראש: לטיפול בייעוץ מרפאת כאבי ראש(קיימת בכל בית חולים גדול)

מנהלי פורום נוירוכירורגיה