99% מהעורק המוביל דם למוח סתום!!

דיון מתוך פורום  שבץ מוח

16/08/2007 | 18:24 | מאת: מרים

פרופ' בורנשטיין שלום אבי, בן 67, עבר ניתוח מעקפים לפני כ-8 שנים, מאז נמצא במעקב של כלי הדם, לפני חצי שנה בבדיקה, נמצא שהעורק המוביל דם לראש היה חסום ב-55%, לפני כשבועיים עבר בדיקה שיגרתית נוספת ונמצא ש-99% מהעורק הנ"ל סתום!! למרות שהוא מקפיד על המשקל, פעילות גופנית ולקחת את כל התרופות שרשמו לו, אז השאלה הראשונה שנשאלת - הכיצד? הרופא המטפל בו מעונין לאחר בדיקת CT לעשות לו ניתוח לפתיחת וניקוי העורק, לפני כן אבי צריך לעבור איזו בדיקת לב ע"מ לוודא שליבו מסוגל לעמוד בניתוח שכזה, בנוסף הרופא רוצה לעשות צינתור לעורק ע"מ לראות שהעורק אינו "זקן וחולה" ושהניתוח לא יהיה לחינם. אני מבקשת לדעת, האם הצינתור עלול לגרום לשליחת כריש דם למח ולאירוע מוחי בעקבות כך, ואם כן, מה ניתן לעשות? האם במידה שאירוע מוחי שכזה יקרה בזמן שהיה בביה"ח, יש בזה משום נחמה, כי אפשר יהיה לטפל בו מיד? או שלא קיימת חיה כזו? ובמידה והצינתור יסתיים בהצלחה, אך ימצא שהעורק "לא שווה" את המאמץ של הניתוח, מה עוד אפשר לעשות, חוץ ממדללי דם שהוא מקבל כבר היום.

ההתויה לניתוח אנדרטרקטומיה או צינטור והכנסת תומך (סטנט) לעורק עם 99% היצרות בחולה שאיננו סימפטומטי,דהיינו ,שאינו לאחר שבץ מוח קל או אירוע מוחי חולף המתאימים לטריטוריית העורק המוצר איננה חד משמעית. יתרה מכך,במידה וההערכה נעשתה רק על ידי בדיקת דופלר בלבד,יש מקום להשלים את הבירור עם בדיקת CTA/MRA על מנת לוודא כי לא מדובר בעורק שהינו חסום לחלוטין (היצרות של 100%). אין התויה לנתח עורק חסום. אני מציע להתיעץ עם נוירולוג מומחה למחלתו כלי דם של המוח.

מנהלי פורום שבץ מוח