ניתוח מעי גס

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

09/07/2006 | 17:41 | מאת: דנה

שלום רב אני חולת קוליטיס 8 שנים,מועמדת לניתוח כריתת מעי גס כולו עקב שינוי תאים במעי הגס הבעיה שלי היא כזאת שאני סובלת מפיסטולה אבצס ליד פי הטבעת, כבר כמעט שנה ואני כול הזמן על אנטיביוטיקה , רציתי לנתח את האבצס אבל גסטרו שלי אמר שאם אני עושה את הניתוח לכריתת מעי גס אז אסור לי לעשות ניתוח אבצס,כי אסור לגעת במקום הזה ,הוא אמר שזה יתרפה לבד לאחר כריתת המעי,האמת זה נכון? דבר שני בגלל שיש לי את האבצס הזה אז בגללו יעשו לי את הניתוח של כריתת מעי ב 3 שלבים או שזה לא קשור? לפי מה מחלטים כמה שלבים יהיה הניתוח? תודה מראש!

11/07/2006 | 11:59 | מאת: ד"ר עודד זמורה

דנה שלום, אלצרטיב קוליטיס היא מחלת מעי דלקתית כרונית שלצערנו כיום אין לנו מושג מה גורם לה. באולצרטיב קוליטיס דלקת המעי מוגבלת רק למעי הגס, ואינה מערבת חלקים אחרים של מערכת העיכול, כגון מעי דק או איזור פי הטבעת, כפי שיש פעמים רבות במחלת קרוהן. לכן למעשה המחלה ניתנת לריפוי על ידי ניתוח בו כורתים את כל המעי הגס. הבעיה היא שלמעי הגס יש תפקיד, ליצור את היציאה המוצקה, וללא מעי גס יש מספר יציאות ביום (בממוצע 6 יציאות) לכל החיים. מסיבה זו, איננו מציעים ניתוח לכל חולה עם קוליטיס, ומי שאיכות חייו טובה תחת טיפול תרופתי (ואינו תלוי בסטרואידים לטווח ארוך) לרוב אינו זקוק לניתוח. ישנן 2 אינדיקציות עיקריות לניתוח באולצרטיב קוליטיס. הראשונה היא מחלה שאינה נשלטת היטב בטיפול תרופתי, ואינה מאפשרת איכות חיים טובה. בחולים אלו, איכות החיים לאחר ניתוח פאוץ' עם מספר יציאות ליום טובה יחסית לשלשול קבוע של קוליטיס, ובעקרון נרפאים מהסימפטומים האחרים של המחלה כגון כאבי בטן, חוסר תאבון, ירידה במשקל, עייפות וחוסר כח, כאבי פרקים אם יש, וכד'. מחלת אולצרטיב קוליטיס כרונית מגבירה באופן משמעותי את הסיכון לפתח סרטן של המעי הגס, ומסיבה זו נהוג לבדוק את המעי הגס באופן תקופתי ולקחת ביופסיות מהמעי, על מנת לנסות לזהות שינויים טרום סרטניים, בכדי לנסות ולטפל במחלה כירורגית לפני שנוצרים גידולים סרטניים. אם יש שינויים טרום סרטניים כאלו, זו אינדיקציה לניתוח לכריתת המעי הגס והרקטום בכדי למנוע התפתחות גידול, גם אם המחלה שקטה יחסית ואיכות החיים טובה. בניתוח כורתים את כל המעי הגס והרקטום, ויוצרים פאוץ', שהוא מעין מיכל ממעי דק, ואותו מחברים לפי הטבעת. מדובר בניתוח גדול ומורכב וכרוך בשעור מסויים של סיבוכים גם בידיים מיומנות, אבל בסה"כ 90-95% מהחולים מרוצים מאיכות חייהם לאחר הניתוח. אבצס באיזור פי הטבעת בעקרון יכול להוצר משני גורמים עיקריים. מזיהום של בלוטה הממוקמת סביב פי הטבעת, או ממחלת קרוהן. אבצס כזה בחולה עם קוליטיס תמיד גורם לנו, הכירורגים, לחשוש שמא מדובר במחלת קרוהן קוליטיס ולא באולצרטיב קוליטיס. האבחנה בין 2 המחלות לעיתים קשה מאד, אך מבחינתנו יש לה חשיבות רבה מאחר שתוצאות ניתוח פאוץ' פחות טובות בחולי קרוהן. לכן מומלץ לעבור שוב על כל בדיקות המעי הדק וכד', ואם יש ספק- לחזור על הבדיקות. בניתוח פאוץ' חשוב לנו מאד שיהיה תיפקוד מיטבי של שרירי הסוגרים, ולכן אנו משתדלים למעט בניתוחים בפי הטבעת שיכולים לפגוע בשרירים אלו, כגון חיתוך רקמה בנסיון לרפא את הפיסטולה. סביר שלאחר ניתוח עם סטומה זמנית הפיסטולה לא תהיה פעילה, אולם יש סיכון מסויים שהיא לא תרפא, ותחזור להפריש לאחר סגירת הסטומה, ולכן יש פה באמת דילמה טיפולית. הייתי מציע לך להבדק על ידי כירורג קולורקטאלי המנוסה בניתוחים אלו בכדי לקבל החלטה משותפת בין הכירורג, הגסטרואנטרולוג ובינך. לגבי מספר השלבים בהם מבוצע הניתוח- זה תלוי בגורמים רבים, כגון מצבך התזונתי, הטיפול התרופתי אותו את נוטלת, מידת הביטחון שאכן מדובר באולצרטיב קוליטיס ולא בקרוהן, העדפת הכירורג המטפל, ועוד, ולכן קשה לי לענות היטב על שאלתך.

11/07/2006 | 13:14 | מאת: דנה

קודם כול אני מאוד מודה לך על התשובה המפורטת יש לי עוד שאלה,כשהופיע האבצס לפני שנה בערך גסטרו שלי גם התחיל לחשוד שיש לי קרוהן לכן עשינו קולונוקפיה ולאחר הבדיקה הוא אמר שזה קוליטיס,אבל ליתר ביטחון שלח אותי לעשות סיטי,בבדיקה ראו שרק המעי הגס חולה והמעי הדק בסדר,לפני 7 שנים בערך עברתי את הבדיקה הזאת למעי הדק אני כבר לא זוכרת את שם הבדיקה (שתיתי חומר לבן כזה) והתשובה גם הייתה בסדר אז עכשיו אני באמת חוששת,ואם באמת יש לי קרוהן קוליטיס אז הניתוח לא יצליח? איזה בדיקות אני צריכה לעשות כדי להיות ודאית שזה לא קרוהן? ועוד שאלה שהכי גם לא פחות חשובה ,מה אפשר לעשות כדי שהצלקת שנשארת שהיה כמה שיותר דקה ולא נוראית? הומלץ לי שבזמן הניתוח יהי גם מנתח פלסטי על מנת לסגור את התפר,האם כדאי? העור שלי נורא בעייתי בגלל שאני לוקחת סטרואידים המון שנים ללא הפסקה,וגם אימורן,רפסאל וחצי שנה אנטיביוטיקהציפרוגיס בגלל האבצס סליחה על כמות השאלות אני אודה לך מודה על התגובה שלך

04/11/2006 | 23:50 | מאת: אבי

שלום רב עברנו לפני כחודש תאונת דרכים במסגרתה בתי הקטנה בת ה 8 היתה הנפגעת העיקרית, החגורה גרמה מעוצמת המכה לקרע בעצב של המעיים מה שחייב ניתוח - פתיחת בטן. היא שכבה למשך 10 ימים כדי להחלים מהניתוח. כששוחררנו שאלתי את הרופא האם ישנם מגבלות מסויימות מבחינת אוכל. הוא השיב בשלילה. לאחר כחודש נוצרה סתימה במעיים, מה שחייב ניתוח נוסף. השאלות שלי: ממה נובעת סתימה במעיים? האם ישנם השלכות לקיצור מעיים בגין אותה סתימה (הקיצור התחייב בשל נמק של כעשירית מהמעי)? האם הנמק יכול לנבוע מהפגיעה באותו עצב בתאונה? איך מחלימים מניתוח קיצור מעיים? אודה לך לתשובה דחופה

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה