תרופות

דיון מתוך פורום  תמיכה לסובלים מכאב כרוני

14/12/2008 | 01:16 | מאת: יהודה

קודם כל אני רוצה להודות למנדי ודניאלה על הסבלנות וההתייחסות המדהימה לכל שאלה שיש בפורום. בעניין תרופות שניתנות, לפי מה שעולה בפורום, אני רואה שקיים טווח מאוד רחב של תרופות שניתן לקחת. לפני כשש שנים לקחתי אלטרולט 300 מ"ג, ולאחר קרוב לשנה הפסקתי לאחר שהרגשתי שהתרופה מיצתה את עצמה וכבר ההשפעה שלה שולית (הפסיכיאטר היה כמובן בעד, ובגלל שבאותו זמן התגייסתי לצבא לא יכלתי להמשיך לישון תשע וחצי שעות ביום - זה הזמן שישנתי במשך מעל חצי שנה בגלל המינון הזה. מה שמשעשע שבשבועות הראשונים מאז שהפסקתי היה לי מאוד קשה לא להירדם במהלך היום, ולקח לי חצי שנה להפסיק להיות עייף כל כך, ולהיות צריך פחות מ9-10 שעות שינה ביום).. כיום אני לוקח ליריקה 300 מ"ג ביום, בקרוב יש לי תור אצל ד"ר אלון אייזנברג ברמב"ם, ואז אני אבקש לעלות לטווח של 600 מ"ג (הליריקה לא גורמת לי לשום תופעות לוואי, רק קצת יותר שינה שבעיני זה לא דבר שלילי). כמובן אני אקבל מרשמים חדשים רק לפי מה שד"ר אלון אייזנברג יגיד, אבל אשמח לקבל רקע על סוגי התרופות שיש - איפה ליריקה ממוקמת ב"סקאלה" של סוגי התרופות השונים, האם קיימים כדורים שניתן לקחת ל"רגעי חירום" ומתי אפשר לקבל תרופות קצת יותר חזקות?, האם השפעה של תרופות כמו ליריקה "מתמסמסת" לאחר תקופה מסויימת? ושאלה נוספת - כשאני הולך למרפאת כאב ברמב"ם, אני יכול להגיע לפסיכולוג רפואי דרכם? שוב תודה רבה.

15/12/2008 | 13:27 | מאת: דניאלה

יהודה שלום רב,הליריקה היא תרופה ממשפחת נוגדי הכיפיון, בדומה לגבפנטין הדומה לה במידת מה בפעולתה, אך יש גם נוגדי כיפיון אחרים הידועים כפועלים כנוגדי כאב-למיקטל או טופמקס לדוגמא. אלו תרופות הפועלות להשככת כאבים ממקור עיצבי בפרט. פעולתן כטיפול ארוך טווח ולא במנגנון של SOS. עבור הליריקה למשל המינון המירבי הוא ה- 600 מג', ואין יתרון לנטילה של כדור נוסף בשעת משבר כאב כדי לנסות להקל אותו בזמן אמת, אלא הכוונה לנסות להשיג הקלה מתמשכת ככל הניתן. במיקרים שהתרופה עוזרת- לרוב אין התפתחות של סבילות, כלומר היעילות לא אמורה לפחות עם הזמן אלא אם מסיבה כלשהי יש התלקחות או החמרה של הכאב עצמו. ההחלטה לגבי תרופות נוספות או חזקות יותר, כמובן תלויה בעוצמת הכאב, ובשילוב עם הרופא המטפל. לרוב כאשר מדובר על תכשירים "חזקים" ו/או לצורך של SOS, זה תלוי במידת הסבל, עוצמת הכאב,סוגו, והתפקוד עם ולמרות הכאב. שכן, יתכן אדם שמתאר כאב בעוצמה מסוימת אך "חי" עם זה בשלום, לעומת אחר שבעוצמה נמוכה יותר, מרותק למיטה ולא מתפקד- והטיפול התרופתי יהיה אחר. תרופות להקלה מיידית יכולות להיות החל מאקמול/אופטלגין, דרך תכשירים מסוג נקסין/וולטרן ודומיהם (NSAID ), ועד למתן נרקוטיקה-כאמור להחלטת הרופא המטפל- אך המיגוון רב. לגבי שאלתך האחרונה- במרפאת הכאב עצמה ברמב"ם יש פסיכולוג/ית רפואי/ית- כך שבמידה ותהיה מעוניין בתמיכה מסוג זה, איני רואה סיבה שלא תוכל להיות מטופל במקביל כל טוב, ובהצלחה

16/12/2008 | 15:00 | מאת:

הי יהודה, קיבלת כבר תשובה מפורטת אז אני רק רוצה להדגיש דבר מה - ציינת כי הפסקת את השימוש באלטרולט כאשר הרגשת שהתרופה אינה יעילה יותר. להבא, חשוב לדעת שגם לגבי הפסקת תרופה יש להתייעץ עם הרופא המטפל - במקרה זה רופא הכאב שלך - כי הרבה מהתרופות הללו, כולל ליריקה, הן תרופות שיש שיטה כיצד להפסיקן ואסור להפסיק לבד בבת אחת כי זה יכול ליצור תופעות לוואי מאוד לא נעימות. לגבי העבר, זה כבר קרה אך חשוב לדעת את זה בשביל העתיד כי וודאי לא היית מודע לעניין הזה בזמנו. לגבי תרופות אחרות - אם תחליטו יחדיו להעלות את המינון של הליריקה, פרופ' אייזנברג וודאי ירצה לבחון את ההשפעה של העלאה במינון אך כשאתה מגיע אליו לביקורת, תנסה לתאר את החלקים הכי קשים של הכאב (אם למשל יש לך התקפים לפעמים שהם קשים במיוחד אז תעדכן את הרופא על כך) כי זה יכול לסייע לו בהחלטות כיצד לטפל בך. בכל אופן, אני מקווה שהטיפול יסייע לך ולבינתיים, תחזיק מעמד. מנדי

16/12/2008 | 21:40 | מאת: יהודה

דניאלה ומנדי - תודה רבה!!!

24/12/2008 | 23:51 | מאת: פפי

מנדי האם ניתן ליצור קשר טלפוני