הליכון כושר לחולי פרקינסון

דיון מתוך פורום  תמיכה ויעוץ לגיל הזהב

10/01/2008 | 10:10 | מאת: יוספה

שלום, האם לחולי פרקינסון מותר להתעמל על מכשיר כושר שהוא הליכון?

10/01/2008 | 13:09 | מאת: חיפאית

כדאי שתשאלי את הרופא המטפל. הפורום הזה עוסק בפסיכולוגיה ואינו פורום רפואי.

13/01/2008 | 06:10 | מאת:

אנא פני לרופא מטפל. מלבד זאת הינה ציטוט ממאמר של ד"ר אלי כרמלי בנושא. אולי תקבלי מידע. מאחר שהתסמונת המוטורית היא מגוונת ושונה בין חולי פרקינסון, גם הפעילות הגופנית ואופיה שונים מאדם לאדם. להלן כמה עקרונות של פעילות גופנית לחולה פרקינסון: הפעילות צריכה לכלול אימון לשליטה מוטורית של הגפיים והגו ולהתבצע מדי יום ביומו. אופי הפעילות מכוון תחילה לשחרור ולהרפיית קישיון המיפרקים והשרירים. מטרה זו מושגת באמצעות מתיחות פסיביות, איטיות ואחידות בתנודתן, המלוות בתנועות סיבוביות של הגו והגפיים. יש להרבות בתרגילים מהסוגים הבאים: תרגילי נשימה להגדלת התנועתיות בבית-החזה ושליטה בתנועות שריר הסרעפת לשיפור איכות הנשימה. תרגילי יציבה למניעת קיפוזה או סקוליוזה. תרגילי גמישות ומתיחה של רקמות רכות למניעת התקצרויות (קונטרקטורות). תרגילי הליכה במישורים ובתנאי שטח שונים (כמו מדרון, דשא, חול, אספלט, מדרגות, מסילה נעה) (האשי, 1997); הליכה בקצב משתנה (צעדים גדולים, שינויי כיוון) ובתנאי סביבה משתנים (בבית, ברחוב, באור יום ובלילה, ברוח ועוד); הליכה בשילוב משימה נוספת כמו דיבור. תוך כדי כך - שימוש באמצעי עזר שונים (הליכון, מקל, זוג נעליים שונה) (סנוויסון וחב', 1997). יש לדאוג לגיוס רב ככל האפשר של יחידות מוטוריות בשריר, לשם ביצוע תנועה אקטיבית בטווח תנועה מרבי. גיוס כזה מתאפשר בעיקר באמצעות חיזוק השרירים, המתאפיין בכיווץ דינמי (קונצנטרי) ובאמצעות תרגול של משימות מוטוריות פונקציונליות מהקל אל הכבד, תוך הדגשת איכות התנועה ולא כמותה. מומלץ מאוד להרבות בשימוש בעזרים שונים כמו כדורים, חבלים, בלונים, צעיפים וכדומה, כדי לתרגל תזמון נכון של התנועה, קצב, שטף, דיוק וקשר עין-יד. יש לתרגל שיווי משקל דינמי, תוך שימוש בעקרונות ביומכניים, קרי שינוי מובנה ומדורג של מרכז הכובד ובסיס התמיכה, נשיאת משקל והעברת משקל. מומלץ להרבות בתרגול של תנועות חוזרות, תוך שימוש בגירויים ראייתיים או שמיעתיים (בראון ומרסדן, 1988). בדרך כלל מומלץ להשתמש במוסיקה למתן קצב, ובמקרים קלים אף בריקוד בצעדים פשוטים. בכל מקרה, אין לעייף את החולה - פיזית או מנטלית. בהצלחה נעה