טיפול שורש

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

21/01/2003 | 20:02 | מאת: אירית

שלום רב, שבוע הבא אני עומדת לעבור טיפול שורש ויש לי מספר שאלות: 1) האם בכל טיפול שורש צריך לעשות מבנה וכתר? 2) מהו בעצם המבנה שעושים? 3) האם יכול להיות מצב שיש צורך רק במבנה אך לא בכתר? 4) למה שמים כתר זמני מאקריל ולא ישר את כתר החרסינה? 5) האם יכול להיות טיפול שורש עם צורך בתפרים? 6) כמה זמן וכמה טיפולים לוקח כל הטיפול? תודה רבה מראש,

לקריאה נוספת והעמקה
22/01/2003 | 22:44 | מאת: סייעת

היי אירית! 1) לא. בשיננים קדמיות זה לא חובה בתנאי שהשן שלמה ויציבה. 2) יש שני סוגי מבנים. "מבנה ישיר"- מכניסים "בורג" לשן אל תוך סתימת אמלגם- מבנה זה יותר זול אך פחות מומלץ. "מבנה יצוק"- הרופא לוקח מידה מפנים השן, כולל תעלה אחת, הטכנאי מכין לפיה מבנה העשוי מסגסוגת מתכות, והרופא מדביק אותו לתוך השן, ועליו בא הכתר. מבנה זה הוא חזק יותר, וכדאי יותר. 3) לא. מבנה בא תמיד עם כתר, אלא אם כן המטופל לא המשיך הטיפול, שזה לא רצוי. 4) בשביל לקבל כתר חרסינה, הרופא צריך לקחת מידה מהשן בפרט ומכל השיניים בכלל, ולמסור זאת לטכנאי שמכין את הכתר. בינתיים השן נשארת עם כתר זמני, השומר על המקום, וגם יותר נח ואסטטי להיות עם כתר זמני. 5) לא. לטיפול שורש אין כל קשר לחניכיים. הטיפול מתבצע בתוך התעלות של השן. מבחינתך, אין כל הבדל אם זו סתימה או טיפול שורש, הרי השן מורדמת. רק הרופא עובד קצת יותר קשה, ואולי למשך זמן יותר ארוך. תלוי בשן ובמצבה. 6) טיפול שורש לוקח בין 1-3 טיפולים. שוב- תלוי בשן. כתר חרסינה- בין 3-6 טיפולים, דבר שגם תלוי בשיטת עבודתו של הרופא. בהצלחה!

26/01/2003 | 01:45 | מאת: ד"ר גרינבאום

1אירית שלום 1) לא בכל שן שעוברת טיפול שורש יש צורך בכתר . רק באותן שיניים שחלק ניכר מהכותרת שלהן נהרסה על ידי עששת או על ידי הקידוח לשם מציאת תעלות השורש והגעה אליהן או נוצרה התנתקות בין הקיר החיצוני לקיר הפנימי של השן .ההחלטה בידי הרופא/ה שלך בהתאם למקרה -והמימון שלך . 2) המבנה מיועד להשלים את הכותרת ההרוסה ע"מ להשאיר חלק ממנה לאחר הכנת השן ללאחיזת הכתר . לרוב נאחז המבנה בתעלות השורש עם בורג או פין יצוק כד לעגנו שם . לגבי סוג המבנה -תלוי במה שנותר מהשן ובהשערת הרופא/ה מה יישאר מהשן לאחר ההשחזה ואילו כוחות יועמסו עליה.כך למשל רצוי מאוד ל בצע מבנים יצוקים בשיניים קדמיות מחשש פן הכוחות האופקיים ישברו את השן אם יבוצע מבנה מיידי . 3)היות ומבנה בא לשרת כתר שיורכב עליו -נדיר לבצע מבנה כטיפול בפני עצמו .יחד עם זאת לעיתים כפתרון ביניים בונים שחזור אמלגם הנתמך בבורג כמבנה ללא כתר (גישה זו מקובלת גם בצה"ל ). 4) הכתר הזמני משמש למספר פונקציות :מילוי מקום ההכנה בצורה אסטטית עד להכנת הכתר (יומיים עד שבועיים ),מניעת פגיעה בשן ע"י עששת או מחלת חניכיים ,מניעת פגיעה טרמית או כימית במוך השן ,מניעת ביעת יתר של השיניים הנגדיות וסגירת רווחים ע"י השיניים הסמוכות ,מניעת זחילת החניכיים וכיסוי קו הסיום ,מניעת דחיסת מזון בין השן לשכנותיה ופגיעה בחניכיים ע"י המזון הפוגע בן בעת הלעיסה .הדמייה של מצב השן שתוכתר כדי שהמטופל ייסתגל לרעיון של שחזור במקום , בדיקה אם הוסר די חומר שן מכל כיוון . מכאן תביני שלא ניתן לוותר על הכתר הזמני ותמיד יש להתקינו עם תום ההשחזה . 5)התשובה היא לא . 6)הטיפול של כתר ומבנה אורך בין שעתיים וחצי ל4 שעות בקליניקה ומשתרע בדרך כלל על פני 4-6 פגישות עם הרופא ו2-3 שלבי מעבדה של הטכנאי במעבדה .מי שמקצר את התהליך מוותר על דיוק או סטנדרטים אחרים .

מנהל פורום רפואת שיניים