טיפול שורש =שן שחורה!

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

13/06/2000 | 17:09 | מאת: iris

שלום רב, לפני כ- 15 שנה עברתי טיפול שורש בשן הקדמית. לאחר כ- 5 שנים החלה השן להשחיר. עברתי הלבנה בבית הספר לרפואת שיניים בירושלים. ההלבנה עזרה לכשנה ואח"כ השן חזרה לצבעה הכהה. שאלתי האם ניתן לעשות משהו ואולי כיום יש הלבנה שעוזרת לזמן ממושך יותר (ההלבנה נעשתה לפני כ- 8 שנים). תודה.

13/06/2000 | 18:22 | מאת: ד"ר גרינבאום

לאיריס שלום ישנם 2 סוגי הלבנה של שינים : א) הלבנה פנימית : בדרך כלל לאחר טיפול שורש , כאשר השן משחירה או משחימה מתוצרי הפירוק של המוגלובין הדם שנספגים ברקמה הספוגית של הדנטין .להלבנה משתמשים בדרך כלל בפרבוראט או מי חמצן מרוכזים או ציטרט המוכנסים לתוך השן על גבי צמר גפן . להלבנה זו יש סיכונים של גרימה לספיגת השורש אם היא נעשית ביד לא מאומנת ולעיתים קרובות יש לחזור עליה בשל עודף תוצרי פירוק כנ"ל שממשיך לעלות אל פני השטח . ב)הלבנה חיצונית : בדרך כלל משמשת להסרת הכתמה פנימית של השיניים ולאו דוקא של קפה או תה (אשר מוסרים בהברשה אברזיבית לרוב) . הכתמה פנימית יכולה להיגרם מתרופות שמקבלים בינקות או בילדות המוקדמת כאשר נוצרות השיניים ושקיעתן בשניים הנוצרות צבעונית (לדוגמא :טטראציקלינים ) הכתמה כזו יכולה להיגרם גם מאירועים חולפים של המוליזה (פירוק כדוריות דם אדומות) כמו למשל ב-RH- INCOPATIBILITY ואותן שיניים שנמצאות בהווצרות אז מוכתמות . צבע שיניים צהוב מדי גנטי יכול גם הוא להיות מובהר ב-BLEECHING . כל פעולות ההלבנה ניתנות לחזרה על תהליך ההבהרה בגלל פיגמנטים העולים על פני השטח מבפנים בתנאי שהפעולה החוזר נעשית בצורה זהירה ומבוקרת . במקרה שלך אפשר לשקול הלבנה מחדש ואולי לשלב אותה בהדבקת חזית חרסינה LAMINATED VINEER- אשר תבליע את השינויים הקלים המתרחשים מתחתיה עם הזמן. במקרה הגרוע ביותר ניתן לשקול כיסוי השן בכתר פורצלן מאוחה למתכת או ללא מתכת .ההחלטה כמובן תתקבל על ידך בשיתוף והדרכה של רופא/ת השיניים שלך אשר יבצע את הטיפול או יפנה אותך למומחה המתאים לכך.

15/06/2000 | 08:23 | מאת: ד"ר רוזנוסר רונן

איריס שלום! יש אפשרות להלבין שוב את השן ולקבל תוצאה דומה לזו שהתקבלה לפני 8 שנים! תמיד תהיה קיימת האפשרות של חזרה לצבע כהה אחרי תקופה מסוימת. יש אפשרות להחליט שאינך רוצה בהלבנות חוזרות ואז אפשר לשקול ציפוי השן. אני באופן אישי הייתי מעדיף לחזור על ההלבנה אם זו היתה השן שלי.

15/06/2000 | 11:58 | מאת: iris

ד"ר רוזנוסר שלום רב, תודה על תשובתך. שאלתי, האם כך עלי כל חיי להלבין כמעט מדי כשנתיים את השן? האם החומר לא מזיק שלן בשלב כלשהו? את דעתך בדבר ההלנבה שמעתי מרופאים רבים - כמעט אף אחד לא ממליץ על ציפוי, "אם השן בסדר, לא כדאי להתעסק איתה סתם" זו התשובה הרווחת. לכן השאלה על ההלבנה. תודה

מנהל פורום רפואת שיניים