הלבנת שנים

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

30/05/2000 | 04:30 | מאת: אלן

ברצוני לדעת האם ניתן להלבין את השינים? מהי הדרך או החומר היעילים לכך? כוונתי לחמרים היעילים שאין בהם כדי להזיק לדברים אחרים. כמו כן אם תוכל להקדים מספר דברי רקע, מה המקור לצהיבת השינים, האם זה מעיד על מחלה כלשהי, ענין של גיל, או תכולת ואופן התזונה. תודה על תשומת לבך

30/05/2000 | 19:58 | מאת: ד"ר גרינבאום

אלן היקר . ישנם 2 סוגי הלבנה של שינים : א) הלבנה פנימית : בדרך כלל לאחר טיפול שורש כאשר השן משחירה או משחימה מתוצרי הפירוק של המוגלובין הדם שנספגים ברקמה הספוגית של הדנטין .להלבנה משתמשים בדרך כלל בפרבוראט או מי חמצן מרוכזים או ציטרט המוכנסים לתוך השן על גבי צמר גפן . להלבנה זו יש סיכונים של גרימה לספיגת השורש אם היא נעשית ביד לא מאומנת ולעיתים קרובות יש לחזור עליה בשל עודף תוצרי פירוק כנ"ל שממשיך לעלות אל פני השטח . ב)הלבנה חיצונית : בדרך כלל משמשת להסרת הכתמה פנימית של השיניים ולאו דוקא של קפה או תה (אשר מוסרים בהברשה אברזיבית לרוב) . הכתמה פנימית יכולה להיגרם מתרופות שמקבלים בינקות או בילדות המוקדמת כאשר נוצרות השיניים ושקיעתן בשניים הנוצרות צבעונית (לדוגמא :טטראציקלינים ) הכתמה כזו יכולה להיגרם גם מאירועים חולפים של המוליזה כמו למשל בRH INCOPATIBILTY ואותן שיניים שנמצאות בהווצרות אז מוכתמות . צבע שיניים צהוב מדי גנטי יכול גםגם הוא להיות מוסר בBLEECHING . הלבנה זו מתחלקת ל2- סוגים : 1)הלבנה קלינית המתבצעת בקליניקה ע"י רופא שיניים המורח את החומרים הפעילים על השיניים תוך בידודם בסכר גומי וחימום החומר במנורה או גוף חמום או לייזר (עם הסיכון שהזכירה דר' ליאת מ. של פיצוצים באמאיל ). התומרים כאן הם בד"כ אנהידרידים של מי חמצן ,ציטרטים ופרבוראטים . פעולה זו צריכה ביקורת וחזרה על ההלבנה אם עולים על פני השטח פיגמנטים או תוצרי פירוק של דם ותרופות שונות ששקעו בשן . 2)הלבנה ביתית :הלבנה זו נעשית תוך שימוש בחמרים (כנ"ל) מתונים יותר שאינם צורבים ופעילותם ממושכת .הפציינט מקבל לביתו כפות אישיות למילוי והשריית השיניים למשך פרקי זמן ארוכים ועליו לחזור לרופא לביקורות . שיטה זו פחות מזיקה אך יעילותה מוגבלת . יש להביא בחשבון שאם היו בשיניים סתימות מרוכבות (לבנות ) - צבען יהיה שונה ובולט על רקע השן המולבנת ויהיה צורך להחליפן קרוב לודאי . יתכנו נזקים לשיניים כגון הגדלת רגישותן בחום וקור ולעיתים רחוקות כאשר שן סדוקה או עם ליקוים התפתחותיים יפגע גם מוך השן באופן בלתי הפיך באותה שן ויהיה צורך גם בטיפול שורש .

מנהל פורום רפואת שיניים