גשר או שתל ?

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

27/05/2000 | 15:29 | מאת: דורון

לפני 3 חודשים עקרו לי את שן 46. לפני שן זו יש כתר ומאחוריה- סתימה. מהם החסרונות והיתרונות של גשר של 3 יחידות, הכרוך בהפיכת הסתימה למבנה, לעומת האפשרות לשתל (בתנאי שיש עצם מתאימה) ? השאלה היא הן מההיבט של העמידות והן מבחינה כספית. תודה!!

27/05/2000 | 19:24 | מאת: ד"ר גרינבאום

דורון היקר . לפי מייטב ידיעותי ברפואת שיניים אין הכרח לשקם כל שן שנעקרת בפרט אם המתרפא מתפקד בצורה סבירה בהעדרה .אענה על השאלה רק בתיאוריה כי אין לפני כל הנתונים וממצאי הבדיקה הקליניתוהרנטגנית . אם אתה באמת לא מתפקד בלעיסה בלעדי השן שנעקרה או שהשיניים הסמוכות סוגרות את המרווח של שן 46 ואו שן 16 בוקעת בקיעת יתר בצורה שיוצרת חבלה סגרית באותו צד - הרי שהפיתרון של גשר קונבנציונלי 45 עד 47 עומד על הפרק . אם שתי השינים 45 ו47 אכן במצב תקין עם יחס כותרת /שורש סביר או שהשיניים המאחזות לגשר פגועות או שהשחזורים שלהן לקויים .ההחלטה כאן דורשת שיקול דעת מעמיק תוך איסוף מקסימום האינפורמציה :צילומים ;פנורמי +סטטוס+CT, מודל לימוד וכל נתון על מצבך הבריאותי וההרגלים הדנטליים והאוראליים אצלך . גם שתל תלוי במצב העצם באזור 46 . אם אכן ב CT יתברר שאין מניעה לביצוע שתל והשינים הסמוכות אינן פגועות או דורשות החלפת שחזורים והסגר אינו טראומתי באיזור 46 תיתכן החלטה על שיקום 46 מעל שתל . מבחינת המחיר ההבדל אינו גדול בעלויות בין שני הפתרונות השיקומיים . אסור לשכוח את העובדה ששתל מחייב המתנה של קרוב לחצי שנה עד לביצועו ו5 חודשים נוספים עד לחשיפתו בנוסף לזמן השיקום מדובר ביותר משנה .

27/05/2000 | 21:18 | מאת: ד"ר רוזנווסר רונן

אני מסכים אם כמעט כל דברי ידידי המלומד אלא שזמני ההמתנה כיום קוצרו ללא הכר ובלסת התחתונה זמן הטיפול המקסימלי הוא כ 4 חודשים. עבודות הראו כי הצלחה של שתל בודד באזור אחורי לא שונות מהצלחת גשר בן 3 יחידות על שיניים מאחזות ומדובר פה על מספר שנים שגשר ממוצע אמור להחזיק. התהליך של השתלה במידה ומתאפשרת כזו,הינה תהליך יחסית פשוט והחסכון בחומר שן (גם אם קיימת סתימה גדולה עדין ) זו שן שבמקרה הכי גרוע תהפך לכתר בעתיד ולא תצטרך אולי מעבר לכך בשן הסמוכה לשתל. מחיר דומה בגשר או בשתל אבל ראה את היתרון הביולוגי ....... רונן

27/05/2000 | 21:51 | מאת: עודד

לדורון שלום. לעניות דעתי לא ניתן להשיב על השאלה ששאלת ללא מידע רנטגני וקליני מדוייק לאמור צילום פנורמי המראה את מצב העצם( כמות איכות והמרחק ממבנים אנטומיים משמעותיים כמו למשל התעלה המנדיבולרית) ואת מצבן הרנטגני והקליני של שן 47 הכתר על שן 45 ובקיעת היתר אם ישנה של שן 16. בכל מקרה העלות של גשר מול שתל וכתר די דומה ושניהם חשוב שייעשו לאחר שיקול דעת וע"י רופא הזוכה לאמון המתרפא . שתהיה בריא .

02/06/2000 | 00:00 | מאת: מתעניינת

הנושא שמועלה כאן מאוד מעניין, רציתי לדעת: 1.האם ניתן לבצע השתלה במקום בו כבר כמה שנים אין שן 2.האם לאחר השתלה שכזו יש לקחת תרופות נוגדות דחייה כבהשתלות אחרות?

02/06/2000 | 01:02 | מאת: ד"ר גרינבאום

מתעניינת יקרה. התשובה לשאלתך הראשונה היא :כן . אם אין איבוד עצם קיצוני במקום ניתן לבצע שיקום מעל שתל גם לאחר שנים אחדות . לשאלתך אם יש צורך בקבלת תרופות נוגדות דחייה לשתלים דנטלים התשובה היא לא מכיוון שמדובר במסמר או בורג טיטניום שאינו נדחה אלא אם ישנה דלקת זיהומית סביבו. מתעניינת כתב/ה: ------------------------------- הנושא שמועלה כאן מאוד מעניין, רציתי לדעת: 1.האם ניתן לבצע השתלה במקום בו כבר כמה שנים אין שן 2.האם לאחר השתלה שכזו יש לקחת תרופות נוגדות דחייה כבהשתלות אחרות?

02/06/2000 | 19:03 | מאת: ד"ר רוזנווסר רונן

למתענינת שלום! ההתוויה העיקרית להשתלה הינה במקום שאין בו שן ההשתלה לשיניים שונה מהותית מהשתלה של אברים כיון שמחדירים בורג עשוי טיטניום לתוך העצם ועל הבורג הזה בונים שן .....לפיכך,ומאחר וטיטניום איננו משפיע על הגוף ולא מיצר נוגדנים כנגדו שהרי לא צריך לקחת תרופות מדכאות מערכת החיסון....

מנהל פורום רפואת שיניים