קפה, אז איך אתה רוצה את הקפה שלך?

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

18/02/2007 | 23:00 | מאת: מאיר פיטוסי

קפה, מה באמת מכיל הקפה בבוטיק הקפה השכונתי שלנו? על כימיקלים לטיהור מים, שנמכרים במסווה של 'מינראלים' בקפה שמעתם. אז איך אתה רוצה את הקפה שלך? הפוך? חלש? עם סוכר? בלי סוכר? מקיאטו? קפוצ'ינו? ברזילאי? קולומביאני? שחור? טורקי? כפול? קצר? או אולי בכלל תה? איך שלא תרצה את הקפה שלך (ומן הסתם תרצה אותו מפולי קפה טריים וריחניים), בודאי שלא תרצה אותו בתוספת פולי פוספטים... טוב, רצונות לחוד ומציאות לחוד. והמציאות העגומה היא, שמרבית בתי הקפה והמסעדות בארץ משתמשים כיום במרכך מים על בסיס מלחים ופוספטים. חלקם מוטעים על ידי סוחרים ממולחים, המבטיחים להם כי מדובר במינראל המועיל לבריאות (בה בשעה שפולי פוספט הנם למעשה מלחים של מינראלים, כלומר כימיקלים המסוכנים לבריאות), חלקם אינו מודע לכך ולחלקם, לא ממש אכפת. תוכלו לראות אותו, את מתקן הנירוסטה לריכוך מים, ממש מתחת למכונת הקפה במסעדה הטרנדית בה בחרתם ללגום מהקפה המשודרג, ולדעת, שהמים בתוכו עוברים טיפול על ידי כימיקלים ומלחים או מחלפי יונים שטופלו בחומצות. וכשתשמעו את המלצרית מבקשת מהברמן (או נכון יותר מהבריסטה) "פעמיים הפוך, אחד חלש" תדעו, שאחוז משמעותי מהקפה המקציף, המהביל והריחני שעומד להגיע, מכיל בתוכו פשוט גם... רעל. מה הטעם? ענף הקפה הפך כבר מזמן לאומנות של ממש, כשהוא מגלגל בכל שנה מאות מליוני דולרים. בתהליך היצור, החל מרגע הנבטת הפולים, דרך השתילה, הגידול, הטיפול בצמח, הקטיף, היבוש, האיחסון, האריזה, השינוע, הקלייה, הטחינה והכנת התערובות השונות, מעורבים עשרות גורמים, כשהנחשב ביותר מביניהם הוא 'טועם הקפה'. ממש כמו טועם היין ביקב, על טועם הקפה להבחין בניואנסים שונים המתייחסים למידת סמיכותו, מכלול הטעמים הקיים בו (עד 500 טעמים ! ), הארומה, האסוציאציות שהוא מעורר בבלוטות הטעם שלנו והטעם שהקפה מותיר בסופו על קצה הלשון... טועם הקפה אנין הטעם, הוא שיקבע את גורלו המסחרי של הקפה לשבט או לחסד בבורסת הקפה העולמית, ולידיעתכם מדובר בהרבה מאד כסף... זאת ועוד, היחס בין כמות המים וכמות הקפה הטחון מאד חשובה. בקפה שחור לדוגמא, היחס הוא 1% קפה על 99% מים! כשבאספרסו, נהוג להוסיף 7.5 גרם קפה על כל 30 מ"ל מים ובמלים אחרות, משקאות הקפה מכילים בעיקר... מים. אם כן נוכחנו לדעת, כי טעמו של הקפה הוא המרכיב המשמעותי ביותר באיכותו. עוד למדנו כי הקפה מכיל ברובו – מים, ואם איכות המים וטעמם מושפעים בהכרח מהמרכיבים שלהם, הרי שריכוכם ע"י הסיליפוס – פולי הפוספטים (מלחים של מינראלים או מתקני חילוף יונים), פוגם בטעמו של הקפה ללא הכר ולמעשה מחבל בתהליך כולו. תהליך ממושך ומוקפד, שהתחיל הרחק מעבר לים, ואמור היה להעניק לנו קפה אנין, מעודן ומשובח. למה בכלל 'לרכך' את המים? מדוע מלכתחילה יש צורך 'לרכך' מים ? מכיוון שהמים בארץ הנם 'מים קשים' - מים עם אבנית, המכילים קלציום, מגנזיום וברזל. נכון אמנם שמים המכילים אבנית דווקא טובים לבריאות (מחקרים מוכיחים כי באזורים בהם ישנם מים 'רכים', ללא אבנית, קיימת עליה של 10% במחלות לב, בלחץ הדם, במחלות האוסטופורזיס ובדילול העצם!), אבל למרות ערכם הבריאותי לנו - בני האדם, הם מאד מאד לא 'בריאים' למכונת הקפה, ובמלים אחרות – מתגבשים על דפנותיה, פוגמים ביעילותה, גורמים לצריכת חשמל מוגברת ומקצרים את חייה. כלומר, אין מנוס אלא להפטר מהאבנית המזיקה, והפוספטים סיליפוס ומלחים לריכוך המים, ביותם כה נוחים, זמינים, זולים ולא פחות חשוב – בלתי נראים, מהווים את הפתרון האידיאלי לכך, למרות שמדובר בעצם ברעלנים מסוכנים לבריאות המשנים את האיזונים בגוף. אז מה עושים? רצינו קפה משובח? רצינו. רצינו לשמור על היתרונות הבריאותיים שבמים ה'קשים'? רצינו. ולמרות הכל רצינו זאת מבלי להזיק למכונת הקפה? בטח שרצינו. ...ואם נבשר לכם שזה אפשרי? ובכן, המצאה בקנה מידה עולמי, שהינה פרי פיתוח ישראלי מבית 'אקווה סופט', עומדת לחולל מהפכה בשוק מטהרי המים העולמי, במסעדות היוקרה, ברשתות המזון המהיר, בבתי הקפה, בשירותי הקייטרניג ובמלונות ועוד. חברת 'אקווה סופט' הישראלית, פיתחו ערכת טיהור מים ביו טכנולוגית, "ירוקה" ונטולת כימיקלים, המדמה טיהור מים טבעי, ומטפלת מצד אחד בצורה טבעית בגורמים המזיקים שבאבנית, ומצד שני שומרת על המינראלים וטעם המים ממש כמו בטבע. לא נגזים אם נאמר, ש'אקווה סופט' הצליחו להכניס את הטבע לתוך מסנן. איך זה עובד? הטכנולוגיה במסנן של 'אקווה סופט' - הדור הרביעי לטיהור מים וטיפול ב אבנית, מדמה זרימה של מאות אלפי נחלים הנשפכים לתוך מפלי מים עצומים, והופכים את המים לעשירים במינראלים הזמינים לגוף. טכנולוגיה זו מאפשרת להזרים מים חיים לכל הברזים למשך כל החיים, כשהיא פועלת ע"י ביו- מגנטים וקפיצים מיוחדים, היוצרים גלים מגנטים, תהודה ותדר מגנטי טבעי, וההופכים את המינראלים לזמינים בדיוק כמו בטבע! המגמה העולמית הגוברת להגנה על הסביבה מהשפעתם המרעילה של כימיקלים, יוצרת גידול בדרישה לשיטות חלופיות לטיהור מים וטיפול באבנית, ולטכנולוגיות ידידותיות לסביבה. ביכולתך להשפיע. ביכולתו של כל צרכן קפה מושבע להשפיע. ממש כמו שבשנות ה-80 בארה"ב, משגילו את נזקי המונוסדיום גלוטמט לבריאות, הצרכן האמריקאי דרש במפורש מזון נטול מונוסודיום (עד שכיום אף מסעדה שמכבדת את עצמה לא משתמשת בכימיקל הזה), כך גם כל אחד מאתנו, יכל להפעיל לחץ מתון ועקבי על בתי הקפה והמסעדות בארץ, להפסיק להשתמש במרככי מים על בסיס כימי מלחים, פוספטים ומחלפי יונים ולעבור לטכנולוגיה נטולת כימיקלים לטיפול במים. בצ'כיה למשל עשו זאת ובהצלחה. המשרד לאיכות הסביבה פעל רבות בנושא, והחל מאוקטובר 2006 נכנס לתוקפו איסור על יצור ומכירת חומרים לטיפול באבנית ואבקות כביסה המכילים פוספטים, במטרה להתמודד עם תופעת "הזדקנות" גופי מים, כך שהקפה הצ'כי מן הסתם עומד לעבור שדרוג... לא רק זאת! גם בארה"ב, משרד הבריאות והאנרגיה, ממליץ חד משמעית על טכנולוגיות נטולות כימיקאלים לטיפול באבנית, וזאת בשל חיידק הלינגיונלה, הגורם למחלת הלגיונרים. חידק הלינגיונלה חי במים על בקטריה, ומקבל מזון מהאבנית ומהבוצה. כדורי ה'סיליפוס' (פוספטים P2O5 ) השכיחים והמקובלים לטיפול באבנית, מסייעים לתהליכים הביולוגיים ובשל כך מזרזים התפתחות של אצות בקטריה, ומאפשרים באופן זה לחיידק הלינגיונלה להתפתח ללא הפרעה. אך עד שנקפוץ לצ'כיה ליהנות מהקפה בסימטאותיה המצויירות של פראג, או למנהטן לחנויות הקופישופ, יש לנו עוד הרבה מה לפעול במחוזותינו... *** "פעמיים הפוך?" "אין בעיה" "נטול פוספטים אמרת?! שניה, אני לא בטוחה שיש לנו. . http://www.aqua-israel.co.il/teken.html

לקריאה נוספת והעמקה
22/02/2007 | 10:06 | מאת: ד"ר גרינבאום

מאיר פיטוסי אותי שכנעת ! .אני זורק את המשחלף יונים והפילטר שלי וקונה פילטר פחם פעיל בלבד וחוזר לשתות קפה נטול פוספטים . איך לא חשבתי על זה קודם ??!!

22/02/2007 | 17:19 | מאת: אפללו

ורצוי קפה עם מים ממוגנטים........ מתי כבר תחסמו את הנודניק שקוראים לו מאיר פיטוסי

מנהל פורום רפואת שיניים