בן שנה ו - 10

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

29/11/2004 | 21:01 | מאת: רחל

בני, בן שנה ו - 10 חודשים צריך לעבור טיפול שיניים תחת הרדמה כללית בעוד מספר ימים עקב פגיעות של עששת. 1. רציתי לדעת מהו הסירופ שנותנים לפני כן להרגעה? 2. האם הרדמה כללית מסוכנת? אני מאוד חרדה מהעניין. 3. לא נאמר לי איזה טיפול יעבור. הבנתי שהרופא יחליט על כך באותו היום. האם יכול להיות דבר כזה? אמרו לי טיפול משוער. 4. עד כמה שכיח טיפול שיניים בגיל הזה תחת הרדמה כללית? 5. האם יש כאבים חזקים לילד לאחר הטיפול? ואם חלילה כן - מה ניתן לתת לו? 6. מתי יוכל לאכול/לשתות לאחר הטיפול? תודה

30/11/2004 | 00:02 | מאת: ד"ר גרינבאום

רחל שלום. בגיל צעיר כל כך אין ברירה אחרת אלא לבצע את הטיפול בהרדמה כללית . 1)לפני ההרדמה הכללית נהוג לתת חומר מרגיע המשפיע באפקט הסינרגיזם ביחד עם חומרי ההרדמה שיכולים להיות :ניטרוס אוקסיד ,פלואטן ,קטאלר,תיופנטל ,או הלסיון ומקטן את הצורך בכמות גדולה של חומר מרדים , 2)הרדמה כללית יש עימה סיכון מסויים של צורך בהחייאה בגלל דום לב ב1:10000 מקרים (זו סטטיסטיקה הכוללת את כל מי שהורדם לצורך ניתוח כאשר חלקם הגדול של המורדמים הם אנשים חולים במחלות קשות עם גורמי סיכון גבוהים לכל פרוצדורה רפואית בנך בהיותו בריא לא נמנה עם חולים אלה ולכן סיכוייו מצויינים ).צוות מיומן במצב חירום מעין זה יכול להתגבר גם על סיבוך זה . 3)תכנית הטיפול משוערת בשלב לפני ההרדמה הכללית מכיוון שלא בוצעו צילומי רנטגן שהם אמצעי עזר חשוב לאבחון ותכנון הטיפול .צילומים אלו יבוצעו לאחר ההרדמה ולפני תכנון הטפול בילדך ואז גם יידעו אותך מה יבוצע בפועל (כמובן שכל תוכנית היא בסיס לשינויים בהתאם לממצאים במהלך הטיפול). 4)טיפול שיניים בהרדמה כללית שכיח למדי בגיל כה רך בזכות כל אותם הורים שאינם נזהרים במתן בקבוק חלב או מיים למיטת התינוק כדי שיירדם בקלות .סנדרום בקבוק החלב וסינדרום המוצץ בדבש הם הגורם הנפוץ ביותר של צורך בהרדמה כללית לצורך טיפול שיניים בקבוצ גילאים זו. או שמורחים את המוצץ בדבש או ממרח מתוק לפני השינה .ישנם גם מקרים לא נשלטים אך אלה נדירים של התפתחות לא תקינה של אנמל ודנטין השיניים בזמן ההריון בגלל סיבוכי הריון או מחלת העובר בעודו ברחם .שיניים כאלה פגיעות יותר לעששת גם בלי ההשקיה של התינוק במשקה ממותק או מוצץ ממותק .את הנעשה אין להשיב תוכלו לשנות את השגיאות ששגיתם אחרי הטיפול בילדכם כי אם ימשיך פיו להיות מוצף סוכרים סיכויים גבוהים שגם השיניים המטופלות תיפגענה במהרה . 5)הילד במהלך הטיפול בהרדמה כללית מקבל גם אילחוש מקומי אשר ממשיך לרוב לפעול גם אחרי שהתעורר ולכן הוא לא מרגיש כאב אלא את התחושה המוזרה של האילחוש .במידה ונעקרות שיניים נותנים לילדך תוספת חומר אנלגטי לאחר התעוררותו מההרדמה הכללית . 6)בדרך כלל אסור לילד לאכול 6 שעות אחרי ההרדמה הכללית.באשר לשתייה מותר להרטיב את שפתיו בתחילה עם פד גזה כרוך סביב מקל סטרילי ובהדרגה הוא יכול לשתות מעט .החשש הוא מתופעות לואי של חומרי ההרדמה הכללית שמעוררים בחילה והקאה שאינם רצויים במצב התאוששות מהרדמה כללית מחשש לאספירציה . בכלל שאלו את הרופא המטפל והרופא המרדים מה צפוי ומה הסיבוכים העלולים לקרות כדי שתוכלו לחתום על הסכמה מדעת לטיפול בבנכם .אני אישית ממליץ לדרוש לעיין ברשיונות הרופא המרדים ורופא השיניים אם הם מומחים בתומיהם המוכרים ע"י משרד הבריאות ואם הטיפול נעשה במרפאה של תאגיד גם לדרוש לראות את רשיון התאגיד בו רשום (אם רשום ברשיון שהוא בר תוקף שהמרפאה מורשית לבצע טיפולים בהרדמה כללית ומי הרופאים המורשים לכך באותה מרפאה ) אם כל הנ"ל כחוק, תנו את הסכמתכם לטיפול -אם לא מתקיים אחד התנאים, דחו את הטיפול למועד אחר לאחר בירור הפרטים באגף לבריאות השן במשרד הבריאות

מנהל פורום רפואת שיניים