האם יש כבר הנחייה למנות נאמני בטיחות ליזר

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

27/09/2005 | 22:42 | מאת: זיו צח

אבקש לדעת ממומחי הבטיחות בבתי חולים ואו מקוראים נוספים כאן האם יצאה ממשרד העבודה או עומדת לצאת הנחייה - לבתי חולים למנות אחיות לתפקיד נאמני בטיחות בשימוש עם מכשירי ליזר. את הסיבות להנחייה חשובה כזו אם יצאה או תצא תיראו במאמר שאני מצרף כעת שנכתב על-ידי אחות חדר ניתוח ששמה מופיע בו: אמצעי בטיחות בשימוש בלייזר בחדרי ניתוח ג'נט ויינגסט, א. אחראית חדר ניתוח גיניקולוגי. השימוש בלייזר ברפואה החל בטיפולים בעיניים ולאט לאט נפוץ השימוש בו בשטחים נרחבים ושונים וכיום גם בניתוחים אנדוסקופיים. בכדי שנוכל להתמודד בצורה הנכונה עם הטכנולוגיות המתקדמות, עלינו ללמוד ולדעת בעצם, ממה אנו צריכים להיזהר. הלימוד הוא הנושא החשוב ביותר שיעזור לנו להגן על עצמנו ועל המטופלים שלנו. האור, היא הצורה של קרינה אלקטרומגנטית. תחום הקרינה (הספקטרום) הוא אינסופי, החל מגלים תת-קולים ועד קרינה קוסמית. אורכי הגל הם מאלפי קילומטרים ועד חלקיק של מילימטר. האור הנראה הוא חלק זעיר מהספקטרום האלקטרומגנטי, סביב אורך גל של 1 מיקרון. התחום הנראה: אור - הוא המאפשר לנו לראות מבלי להינזק. כולנו יודעים איך משתזפים, זהו החלק האינפרא-אדום מקצה אחד של ספקטרום האור (הגל הארוך) והאולטרה-סגול, מצידו השני של ספקטרום האור. הקרינה הזו היא מזיקה, אבל ניתן לרתום אותה לשימוש מועיל. לייזר הינו מכשיר המייצר קרינה אלקטרומגנטית קרוב לתחום הנראה ומאפשר לנו להשתמש באנרגיה זו במקום איזמל ניתוחים. תכונות ייחודיות של הלייזר הן: - אור מרוכז. - מונוכרומטי - רק אורך גל אחד. - קוהרנטי - רק תדירות אחת. ניתן להשתמש בהתקנים אופטיים להטיית הקרן, לרכזה ולשנות את עצמתה. הלייזר הוא מכשיר הגברה של אור המיישם את התכונה הבאה של האטום: באטום יש קליפות אלקטרונים, חלקן יציב וחלקן בלתי יציב. על ידי המעבר בין הקליפות הנ"ל, ישנה פליטה או קליטה של אנרגיה. על ידי ערור האטום ניתן ליצור פליטת פוטונים - זוהי קרינה אלקטרומגנטית וזה למעשה "הכשף" של הלייזר. סוגי הלייזר השונים CO2 - אורך גל 6.01.0 מיקרון. הוא התחום האינפרא-אדום, נספג במים. בלתי נראה לעין ולכן מוסיפים הליום-נאון, שנותן את האלומה האדומה. חותך על ידי אידוי. ניתן לרכז את הקרן בעוצמות בין 001-01אט. כמו כן, ניתן למקד אותה בפולסים מקוטעים או ממושכים, מועבר בעזרת מראות. YAG - אורך גל 6.01 מיקרון. הוא בתחום האינפרא-אדום, בעל כושר חדירה גדול, נספג חלש במים. חייב במערכת קירור, מועבר על ידי סיבים אופטיים Fiber Optics. Argon, Kt - בתחום הנראה בחלק הכחול והירוק של הספקטרום, השימוש בו על ידי סיבים אופטיים. בעל תכונת ספיגה גבוהה ברקמות עם פיגמנטציה כגון העין, הרטינה וכמו כן באנדומטריום. חודר דרך רקמות שקופות כמו העדשה או הפריטונאום, בעל כושר המוסטטי גבוה מבלי לפגוע ברקמת השטח. סיכוני חשיפה : הקרינה של הלייזר היא נראית ובלתי נראית ועלולה לגרום לכוויה בדרגה שנייה או שלישית, אפילו ואינה ממוקדת. כמו כן, אין להסתכל ישירות על הקרן ויש להיזהר מקרינה חוזרת ממכשירים, לכן יש לדאוג שהמכשור שבשימוש יעבור השחמה, טיפול מיוחד. לעולם אין להביט ישירות על אלומת הלייזר ויש להבטיח שלא תהיה מכוונת על עיני האחר, למרות שהאלומה חלשה, קרינה ישירה מסוכנת מאוד. אמצעי בטיחות לעיניים: על כל הצוות שנמצא בסביבת הלייזר, להרכיב משקפי מגן ולוודא שאכן יש הגנה גם בצידי המשקפיים. בניתוחים אנדוסקופיים, יש להקפיד על השחמת המכשור ואין צורך להרכיב משקפיים. בלייזר YAG מרכיבים מסננים מיוחדים על האנדוסקופים. אין להפעיל את היחידה בסביבת חומרי הרדמה דליקים וחומרים דליקים אחרים כגון סדינים, חומרי חבישה, כאן החשיבות הבדים הרטובים. מטף כיבוי האש חייב להיות במקום נגיש וקרוב למכשיר הלייזר שבפעולה. סיכון נוסף יכול להיות מהעשן שאנו נושמים. במחקרים שנעשו על העשן שיוצא מצריבת נגעים ויראליים, כגון ,Condcloma הצליחו לבודד חלק DNA של וירוס, ולכן חובה להפעיל משאבה מיוחדת בעלת עוצמת שאיבה חזקה ומסננים מיוחדים, שתפקידם לסנן את אותם החלקיקים שיוצאים עם העשן לאוויר החדר. בארה"ב הן מסומנות במיוחד למטרה זו, בארץ עדיין לא נראו. בעבודה בלייזר בחלל הפה, יש לדאוג לטובוסים מיוחדים עטופים בנייר כסף מושחם. בחדר העבודה עצמו על החלונות להיות אטומים עם מתכת מיוחדת. הקירות מחוספסים, כדי למנוע החזרת הקרן. חייב להיות סימון על הדלתות, ניתן להוסיף נורת אזהרה אדומה שדולקת בזמן פעולת הלייזר. הדלתות עצמן צריכות להיות סגורות, בכדי למנוע התפרצות של עובדים לתוך החדר וכמובן חשיבות האוורור הטוב, בכלל. לסיכום : עלינו, האחיות, להיות מודעות לכל הסיכונים האלה, לקבל ידע תיאורטי, לבנות תוכניות לימוד שיתמקדו באופן פעולת הלייזר. במחקר שהתפרסם ב- AORN, נמצא שהנקודה החלשה היא החינוך והלימוד לחינוך וכאן המקום לציין את יוזמת העמותה שלנו ולברך על יום עיון בתעשיות הלייזר. כמו כן, חייבת להיות וועדה בכל בית חולים שחבריה יהיו אחראיים על השתלמות הרופאים והאחיות. להזמין את הציוד הדרוש ועל ידי כך לדאוג להבטחת איכות טיפול החולים ולביטחון הצוות המטפל.

28/09/2005 | 03:32 | מאת: צביקה גרינברג

החל מגלים תת-קולים ועד קרינה קוסמית - גל קול שונה מגל אור אלקטרומגנטי. CO2 - אורך גל 6.01.0 מיקרון - מה אורך הגל? YAG - אורך גל 6.01 מיקרון - למה 0.01? ניתן לרכז את הקרן בעוצמות בין 001-01אט - איפה הנקודה? מונוכרומטי - רק אורך גל אחד - קוהרנטי - רק תדירות אחת- האם תדירות ואורך גל הם לא מספר אחד שמייצג את אותו הגל? ג'נט ויינגסט, א. אחראית חדר ניתוח גיניקולוגי - מה המלצתך לגבי נאמן בטיחות לייזר?

09/10/2005 | 23:43 | מאת: *חבר של ליזר

שלום צביקה! דוקא בצה"ל שאתה כל כך אוהב להשמיץ יש פונקציה של ממונה בטיחות ליזר. לפחות בחלק מהמקומות

11/10/2005 | 00:47 | מאת: ג'ורג'

תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובטיחות העוסקים בקרינת לייזר), התשס"ה - 2005, פורסמו ברשומות ביום 18.08.05. ולכן הם יכנסו לתוקף בעוד שנה - 18.08.2006 שנותן זמן להתארגנות.

12/10/2005 | 18:47 | מאת: זיו צח

לגורג תודה רבה רבה על המידע שכתבת כאן.זו בדיוק התשובה לה ציפיתי.

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות