סמים וממריצים בקיוסקים

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

07/02/2005 | 22:39 | מאת: אבא דואג

לאחרונה אנו קוראים בעתונות על מכירות של סמים בקיוסקים ועל שאיפת גז של מזגנים "חגיגת" והיום התפרסם שם חדש "צונמי"-איך אני יכול לבדוק אם ילדי קנו זאת בקיוסק או שאפו את הגז? יש אפשרות לשלוח אותם לבדיקות ואם כן היכן? האם יש דרך לחנך את הילדים ולהשפיע עליהם לא לעשות זאת?

08/02/2005 | 17:27 | מאת: איתן חנני

לאבא הדואג, הנושא אינו שייך לתחום הבטיחות, אין לי מידע בנושא הבדיקות (אם בכלל קיימות כאלה) שבעזרתן ניתן לדעת אודות שימוש בדומה לבדיקות שעושים לספורטאים. בענייני חינוך ובכל הקשור מ- "חוסך שבטו שונא בנו" ועד לאסכולה הדוגלת בחופש מוחלט - קטונתי.

08/02/2005 | 18:54 | מאת: אבא דואג

לאיתן תודה על תשובתך.נראה מה תענה דר ורד קויפמן

08/02/2005 | 20:34 | מאת: לאב הדואג

שלום לך! אני חושבת ששאלתך לגבי בדיקות אפשריות צריכה להיות מופנית לרופא ילדים, ויש כאן בדוקטורס פורום רפואת ילדים . (ד"ר קויפמן אינה רופאה). בקשר לחינוך, אם אתה רוצה להיעזר באתר, יש פורום "יחסי הורים-ילדים" של מור וכסמן. בהצלחה

לאב הדואג כפי שנאמר אני לא רופאה, אני כימאית ולכן תשובתי תתיחס בעיקר להיבט חומרים מסוכנים. מוצרים כמו חגיגת ועוד נמכרים בקיוסקים באופן בלתי חוקי ותפקיד משטרת ישראל ומשרד הבריאות לפקח על אכיפה של החוק למניעה של מכירת מוצרים אסורים וכן מכירה של מוצרים לילדים צעירים בדומה לחוק לגבי מכירה של משקאות אלכוהוליים וסיגריות. כמובן ששני המוצרים - סיגריות ואלכהול חוקיים למכירה כללית במדינת ישראל, בעוד שמוצרים כמו חגיגת אינם חוקיים. קשה לבצע תהליך מניעת צריכה על ידי בני נוער כאשר המוצרים האסורים זמינים בקיוסקים ובמסיבות שונות. תפקיד ההורים להיות ערניים ולחנך הילדים להבנה של משמעות השימוש בסמים ובעיקר סמים לא מזוהים ממקורות מפוקפקים. ערנות ההורים יכולה להבטיח זיהוי של שינויי התנהגות אצל בני נוער, ובמקרים אלה להגיב במהירות ולא לתת לדברים להתדרדר. בבתי חולים ובמחלקת זיהוי פלילי במשטרה ישנן שיטות מגוונות לזיהוי סמים וחומרים דומים. הדבר משמש ללכידה של סחורה וכן לזיהוי של סמים בגוף משתמש. אבל, מאחר שישנם סמים לא חוקיים חדשות לבקרים לא תמיד קיימת שיטה לבדיקה ולזיהוי וכאן טמון הסיכון הגדול - החומר לא מזוהה, לא ידועים ההשפעות שלו וכתוצאה מכך גם אם מגיעים לטיפול בעקבות לקיחת סם לא מזוהה המשטרה/הרופאים לא יודעים איך לטפל והמשתמש עלול להמצא בסכנה גדולה. חומרים ממסטלים - כמו שהיה בטיפקס העתיק או בגז מיזוג אויר או גז הצחוק, לא ניתן לשלוט על שימוש על ידי בני נוער מאחר שהחומרים זמינים ללא בקרה. לכן, ערנות והדרכה של הנוער למודעות תוביל להגנה עליהם מפני שימוש לא מבוקר בסמים ובחומרים ממסטלים אחרים. מקווה שתשובה זו לעזר. ורד

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות