האם האתרוג בריא לבריאות
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
מה דעתכם ידיעתכם האם מותר לאכול אתרוג? או האם הוא נחשב לפרי שאסור לאוכלו? ואם מותר לאוכלו אז מדוע לא מוכרים אותו בחנויות פירות וירקות כמו תפוזים קלמנטינות ולימונים?
אין שום בעיה באתרוג, כבר נאמר ש"יש בו טעם ויש בו ריח" ניתן לעשות ממנו ריבות. הוא מזכיר לימון או ליים ומה שמונע את השימוש כ"תפוז או קלמנטינה" זה רק המחיר. במצב הקיים המחיר גבוה מדי ואם יגדלו אותו הרבה אז המחיר יהיה נמוך מדי עבור המגדלים וסוחרי האתרוגים. אגב, בין שאר העבודות הסטודנטיאליות שלי עבדתי באריזת אתרוגים ולולבים אצל סיטונאי ידוע -זה היה די משעשע.
מה המרכיבים הכימיים שיש באתרוג? האם הם שונים מקלמטינה לימון או תפוז אולי הפרי הזה הוא קדוש ולכן מי שאוכל אותו יחיה יותר?
האתרוג הוא ככל הנראה עץ פרי ההדר הראשון שבוית על ידי האדם. לאתרוג יוחסו בימי קדם סגולות רפואיות (סבתא) רבות: תרופה למחלת ים, מחלות ריאות, מחלות מעיים, שיגרון, דיזנטריה, כנוגדן להרעלה כפתרון להבל פה שריחו אינו נעים ועוד ועוד. האתרוג דומה דמיון רב ללימון בצבע הפרי ובריח פרחיו. אך לעומת הלימון, קליפת האתרוג עבה מאוד ואילו הציפה החמוצה מועטת באופן יחסי. בהיותו פרי הדר עם קליפה עבה במיוחד, משתמשים לרוב בקליפתו להכנת ריבות, קליפות מסוכרות, ליקרים ואף בתבשילים. בישראל נטועים כ-1000 דונם של אתרוגים. בית הגידול הטבעי של האתרוג הוא באיזורי החוף הצפוניים והעמקים.
אם הייתי רואה את הכותרת כאן בפורום תזונה קלינית, בפורום רפואי כלשהו, הייתי מבינה. אך מה זה קשור לבטיחות גיהות ואיכות?
יש כל כך עומס של דיונים בענייני בטיחות וכיהות ופתאום זיו צח מכניס את נושא האתרוג
אין כל כך עומס של דיונים ושאלות בפורום. וחוץ מזה יש קשר לבטיחות וגיהות ובריאות כי מי שמעוניין להתחיל באופן קבוע לאכול ריבת אתרוג או מוצרים אחרים שמיוצרים ממנו (כמוני למשל) מעוניין בידע של הקוראים כאן שמבינים ומכירים היטב סוגי חומרים רבים ואם הם מסוכנים לבריאות או לו ולכן לדעתי זה כן נושא שיכול להשאל גם בפורום הזה.
זיו צודק ואתם טועים. יש ענין בטיחות גם בנושא אתרוג. וחוץ מזה נושא בטיחות גהות ואיכות הסביבה רחב ואפשר לשאול מכיוונים שונים. הרבה פעמים דיון מתחיל בנושא בטיחות וגולש לנושאים אחרים - מה רע בזה? ואם מעלים פה נושאים אחרים? למה לא לענות? מה יש? משתתפים רוצים לשמוע דעות מכיוונים שונים זה פסול? לדעתי זה אפילו יותר מעניין.
אם נושא הקשור לבטיחות עולה ובהמשך גולשים לנושאים אחרים, זה מתקבל על הדעת ועל ההגיון. זה תהליך סביר. אבל להתחיל בפורום זה בנושא שמקומו כלל לא קשור לכאן, ועוד כאשר יש פורומים אחרים שקשורים אליו ישירות, אין בכך שום הגיון. אני לא מבינה מה הטעם בניפוח מלאכותי של הפורום הזה.
סליחה, אבל מה עסקך? לא מוצא חן בעינייך אל תבקרי בפורום. לנו טוב כך. איפה כתוב בתנ"ך של קיום מצוות הפורום שאסור לשאול שאלות בנושאים קרובים/דומים? "אנחנו פורום של אנשים שלא מקיימים מצות אסור לשאול ולהגיב בנושאים שאינם ישירות קשורים לדעת דינה לפורום זה ושדינה רוצה שכל דבר יהיה רק בפורום שלו"
כנראה שלא הבנת את הציניות בדברי אם בפורומים המתים של בטיחות וגיהות מדי פעם "ידחפו" נושא אחר זה רק יעשה טוב לפורום. אבל אתה יודע תמיד יש את הקופץ בראש שישאל את השאלה "מה זה קשור לפורום" והפעם דינה קפצה בראש
ומחר יעלו כאן בתור נושא מרכזי - מה דעתכם על ההצגה החדשה בתיאטרון הבימה.... ואולי חשבת שזה מ תאים יותר לפורום תיאטרון? או לפורום בילוי ונופש? מה תאמר אז?
אם ההצגה בנושא מתאים לפורום למה לא? יש הרבה הצגות וסרטים שמטפלים בנושאים שניתן לדון בהם כאן. למה בטיחות בהצגות נראה לך לא חשוב? בטיחות של השחקנים והצוות לא חשוב? בטיחות של הקהל לא חשוב? אתה יודע כמה אנשים נהרגו בגלל תאונות בהצגות לא בטיחותיות, נשרפו בפאבים לא בטיחותיים, ובהצגות ילדים בחנוכה ופורים שנה שעברה נתפסו שערות בציוד שהיה לבידור הקהל ואנשים נפצעו קשה? ועוד אירועים שעוברים עליהם לסדר היום. זו הדרך שלנו להיות מעורבים ולהשפיע. טוב לך בפורום מוגדר יותר, גם זה בסדר לא מפריע לנו. לא טוב לך כאן, שמחנו גם לביקור הקצר שלך.
איני בטוח מי אתה אבל אתה יקר לליבי בכל מקרה-בשביל זה יש חברים! חשבתי שנקטת בלשון עוקצנית כדי להראות שאין עודף תנועה בפורום (בלשון המעטה) בכל מקרה, זיו צח מיודענו נותן אינפוזיה יפה לפורום בשאלותיו השונות שלא מאוד רחוקות מהנושא המשמים ששמו בטיחות
הוא שאמרתי
תודה לכולם וחג שמח הופתעתי לטובה מכמות העונים ושמח שהערתי את הפורום
לזיו ולמשתתפים האחרים, זכור לי היטב ציטוט של סבי עליו השלום (נדמה לי שאפילו קראתי) מכתבי הרמב"ם (ר' משה בן מימון, שעליו נאמר ממשה למשה לא קם כמשה) שאכילת פרי הדר כולל החלק הלבן של קליפתם חשובים לבריאות ומכולם האתרוג הוא העשיר ביותר ובמיוחד החלק הפנימי של גלעינו (לאתרוג גלעינים גדולים, סבי היה נוהג לקלף את הגלעין ולאכול את תוכנו - הטעם מר אבל תזונתו כנראה נהדרת). חפש בגוגל "קליפת פרי הדר", הלינק הראשון שקפץ אלי הנו מאמר של אוניברסיטת ב"ש בשם מחקרים חדשים על פרי הדר, אשר מאשרר את עושרו התזונתי של פרי הדר. אגב אין זה סוד כי הרמב"ם היה מגדולי דורו (ודורות אחריו) בענייני רפואה ומאמריו רלוונטיים גם היום.
אז אם כך האתרוג הוא פרי בריא מאוד לכל מי שאוכל אותו אפשר לומר-מתנה משמיים?