תאונה משימוש במקרוגל-מה דעתכם?

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

22/02/2005 | 22:37 | מאת: רותי לביא

במקרה נתקלתי בהסיפור הבא על חימום מים במיקרו גל והתוצאות הטרגיות. ראו את המאמר http://safety.ios.st/Front/NewsNet/reports.asp?reportId=42869 כעת אני שואלת מה על אילו אמצעי בטיחות עלי להקפיד בבית כשאני משתמשת במקרו גל?

23/02/2005 | 13:14 | מאת: שמעון

ג.נ. פעולת החימום הרגילה נעשית מבחוץ פנימה לתוך הנוזל. פעולת החימום במיקרו גל נעשית מבפנים החוצה, ז"א שקודם מתחמם מרכז הנוזל בכוס ואחר כך החלקים החיצוניים. בתחילה לא נראה לי הסיפור כנכון אולם לאחר מחשבה נוספת להלן תרחיש שיכול לקרות. א. המים בטבעם מכילים אויר, ככל שהמים חמים יותר יש פחות אויר במים. ב. בהרתחת מים אנו רואים בועות בשני שלבים: 1. יציאת האויר מהמים. ב. יציאת האדים מהנוזל עקב הרתיחה (הגדרת רתיחה: בועות אדי מים יוצאות מהנוזל ומתנדפות). התהליך שקרה (השערה): א. המים שנלקחו היו כבר רתוחים/חמים מאד בעבר כך שלא היה בהם אויר. ב. הכוס הוצאה מהמיקרו לפני ! רתיחה. ג. המים היו בשיווי משקל עם הלחץ האטמוספרי כך שעדיין לא נוצרו בועות אף על פי שחום המים היה מעט מעל 100 מע' צל'. ד. עקב זעזוע קל של המים בכוס בהוצאתו, שונה הלחץ על המים והבועות התחילו בבת אחת והמים הותזו על המחזיק. מסקנה: לתת למים לרתוח - להוציא בועות ורק אחר כך להוציא את הכוס. יש לזכור המים/נוזל חמים הרבה יותר מהכוס. ט.ל.ח.

23/02/2005 | 22:40 | מאת: אוריאל שמואלי

ערב טוב. שונה הוא חימום מים והרתחתם בסיר על אש גלויה או בקומקום חשמלי מחימום מים בכוס, בהדגשה, במיקרוגל. האנרגיה המסופקת ע"י האש הגלויה, כיריים גז, או ע"י גוף החימום בקומקום הינה בכמות ובעיקר קצב כך שחלקה אובדת לסביבה. כלומר לא כל האנרגיה המסופקת, עוברת למסת המים וקיים מצב של שיווי משקל מסוים בין באנרגיה המסופקת למים לבין זו המשתחררת לסביבה. אחד מסימני השתחררות האנרגיה הינם הבועות. אלה מולקולות מים שעברו למצב אדים, הם קלים מהמים כנוזל ולכן צפים מעלה ובגיד חומם הם מצליחים ל"קרוע" את מתח הפנים של המים ולצאת מפני הנוזל. כיוון שקיים מצב של שיווי משקל, טמפרטורת המים תגיע עד לרתיחה ב-100 צלזיוס. החימום במיקרוגל הוא שונה וקריטי בעיקר כשמדובר בכמות, מסה קטנה של נוזלים. המכשיר מופעל במלוא עוצמתו כשהוא מכוון לחימום, כמעט כל האנרגיה המיוצרת ע"י הנורה עוברת אל מסת המים בגין ההבדל בחומרים, מים/זכוכית, מבלי שנוצר או קיים מצב שיווי משקל של איבוד חום לסביבה. משמע כי כל האנרגיה שסופקה, אצורה במסת המים הנמצאת במצב אנרגטי מעורער הגבוה מהמצב האנרגטי הרגיל. במצב זה מספיקה תזוזה קלה כדי שהאנרגיה האצורה תפרוץ כלה באחת אל מחוץ לכוס כדי לאפשר למסת המים לחזור אל הרמה האנרגטית של תנאים רגילים המוכרים. לכן הרתחת מים במיקרוגל צריכה להתבצע בשלבים קצרים ומספר פעמים. פרקי הזמן בין שלב לשלב דיו כדי לאפשר יצירת שיווי משקל אנרגטי באמצעות העברת אנרגית חום מהמים אל הכוס ובכך מניעת עלית מדרגה אנרגטית של כל מסת המים המצויה בכוס. ניסיתי לפשט מאד הסבר של מעברי אנרגיה ורמות אנרגיה, מתוך תקווה כי כך יובן לפחות במעט, תהליך החימום במיקרוגל . בברכת לילה טוב אוריאל

23/02/2005 | 22:59 | מאת: רחלי

אני כל בוקר מחממת את השוקו לילדים במשך חצי דקה ואז הטמפרטורה היא נעימה ואפשרי לשתות. האם קיים סיכון גם בשוקו כמו שקיים במים?אם בטעות אחד הילדים יכין לעצמו לבד שוקו ויקליק זמן של מעל דקה ועוד ויוציא את כוס השוקו מהמיקרו האם הוא מסכן את עצמו כך? כמו כן לא הבנתי מהדיון אם בכל זאת מחממים מים ועוד מה להכניס לכוס-מקל כלשהו כדי שיספוג את החום?????

24/02/2005 | 08:45 | מאת: אוריאל שמואלי

לא, אבל. תכולת אבקת השוקו, קקאו בנוזל המים או החלב תמנע תופעה כמו במים לבד. האבקה קולטת אנרגיה בשונה מהמים מסיבות כימיות פיסיקליות מה שגורם לקליטת אנרגיה בקצב שונה ולתנועה שונה של חלקיקי המים או החלב (גם הוא ברובו מים וחלקו הקטן שומן) מזו של חלקיקי הקקאו. מאידך שוני זה יגרום לכך כי תהיה גלישה תוך פרק זמן קצר מעבר לפני הכלי תוך מעט התזה לסביבה וגלישה רבה על צלחת המיקרוגל. לכן המלצתי בענין זה לחזור ולשנן לילדים כי אסור לחמם במיקרוגל פרק זמן העולה על המוגדר ומגביל גם את גיל הילדים להם מותר להפעיל את המכשיר. לתפיסתי רק ילדים מעל גיל 10. אוריאל

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות