סיליקוזיס

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

15/02/2005 | 23:26 | מאת: מירב

האם חשיפה חד פעמית לאבק וחול המכילים צורן ושאיפת כמות גדולה יכולה לגרום לסיליקוזיס או לבעית ריאות אחרת? תודה.

מירב שלום סיליקה הנו החומר סיליקון דיאוכסיד (SiO2) חומר הנמצא בכל מקום על פני כדור הארץ. בצורתו זו אין בו שום סכנה כמו לדוגמא חול ים. הסכנה מתחילה כאשר מעבדים את החומר במחצבות, מפעלי זכוכית, ניקוי חול יבש (שאסור לביצוע) וכדומה שם החומר נמצא בצורת אבק עדין אשר יכול לחדור לריאות ולהוות גורם סיכון. סיליקוזיס הנה מחלה של מערכת הנשימה הנגרמת מחשיפה לאבק של סיליקה המוביל לדלקת ריאות ולאחר מכן לפגיעה בריאות. חשיפה מסיבית - עבודה עם אבק סיליקה במשך שנים ללא ציוד מגן נשימתי עלולה להוביל להתפתחות מחלה לאחר 5-15 שנים. בחשיפה אקוטית חמורה - חשיפה לכמות גדולה מאוד במשך זמן קצר ללא ציוד מגן נשימתי עלולה להוביל להופעת דלקת ריאות חמורה מאוד, כולל התמלאות הריאות בנוזלים וירידה חזקה מאוד בלחץ הדם, תוך מספר שבועות עד 5 שנים. ניתן למנוע סיליקוזיס באופן מלא - מניעה של 100% - על ידי שימוש בציוד מגן נשימתי. הציוד הבסיסי הנדרש הוא מסכת אבק טובה, המונעת חדירה של החלקיקים לתוך מערכת הנשימה - חסימה של הדרך היחידה לחדירת החומר לגוף ולהתפתחות המחלה. כמובן שהתפתחות או אי התפתחות המחלה תלויה בכמות החשיפה וברגישות הספציפית של האדם שנחשף. בדרך כלל מחישפה אחת לא אמור להגרם נזק ממשי. אבל כתלות ברגישות ובכמות החשיפה, אם לדעתך אדם נחשף לכמות גדולה מאוד של החומר, כדאי לפנות לרופא תוך פרוט של האירוע. רופא יכול לבצע בדיקה שנקראת ברונוכוסקפיה (Bronochoscopy) שמאפשרת לו לחדור עם מצלמה לאזור הריאות לראות אם מתפתחת דלקת וסיליקוזיס. בדרך כלל אם החשיפה לא היתה מסיבית הגוף יצליח במידה רבה לנקות עצמו ולהתמודד עם החשיפה. גם אם אין מסכה, כיסוי אזור הנשימה עם צעיף לח יעזור גם כן כך שחלק מהאבק לא יצליח לחדור ויעצר. חשוב להקפיד על שימוש בציוד מגן אישי בכל עבודה עם החומר. ורד

16/02/2005 | 21:33 | מאת: מירב

16/02/2008 | 09:40 | מאת: הורה

שלום ברצוני לשאול האם חשיפה של ילדים בגיל צעיר (בי"ס יסודי) לאבק הסיליקה חמורה יותר? האם הריאות שלהם רגישות יותר לחשיפה כזו או שהסיכון שווה לסיכון לאדם מבוגר? כ"כ האם קיים תקן לגבי רמת החשיפה המותרת של האוכלוסיה/ ילדים? אנו מוטרדים כי גילינו שסמוך מאד לבית הספר קיים מפעל הפולט אבק הסיליקה לאויר.

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות