כאבי גדילה?

דיון מתוך פורום  אורתופדיית ילדים

04/09/2004 | 04:37 | מאת: שרון

בתי בת 5.5 סובלת מכאבים בברכיים (בעיקר ברך ימין), כבר למעלה משנתיים. נבדקה אצל רופא ילדים שלא מצא דבר. היא מעולם לא נפלה או קיבלה מכה בברכיים. הרופא שלח אותה לצילומי רנטגן שגם בהם לא נמצא דבר. (הצילומים פוענחו על ידי רדיולוג בלבד). הכאבים מופיעים בעיקר בשעות הערב-לילה, בערך אחת לחודשיים/שלושה. לעיתים הכאבים כל כך חזקים שהיא מתעוררת משנתה בבכי. האם אלו אכן כאבי גדילה ומה ניתן לעשות כדי להקל עליה בזמן הופעתם? תודה

04/09/2004 | 18:04 | מאת: ד"ר אסא לב-אל

כשמדברים על כאב גדילה חשוב להבין למה מתכוונים. עפ"ר הכוונה לילדים בקבוצות הגיל 3-6 ( אבל יתכן גם אחר כך ) הסובלים מידי פעם,מי יותר ומי פחות, מכאב בגפיים התחתונים. על פי רוב הכאב הוא בקדמת הירך ,בקדמת השוק או מאחורי הברך. עפ"ר הכאב מופיע אחר הצהריים עד הערב. יש שהילדים מתעוררים מחמת הכאב. הכאב בדרך כלל קשור בפעילות נמרצת יחסית באותו יום. הכאב שכיח יותר בילדם שהם גמישים מאד. כשבודקים את הילד במרפאה לעולם לא מוצאים שום ממצא: אין נפיחות, אין הגבלת תנועה, אין אודם , אין חום מקומי ואי רגישות. גם כששואלים את ההורים - איש מהם לא ידע לספר על ממצא מסויים. אבל יש תכונה אחת מענינת שההורים מספרים והיא שהכאב נרגע למגע לליטוף ולעיסוי. זו תופעה הנוגדת לכאב שנגרם מחמת דלקת כל שהיא, חבלה או גידול. הסיבה לכאב אינה ידועה והדעה המקובלת היא שמדובר בעייפות שרירים משהו הדומה לכאב שרירים שרואים אצל ספורטאים. זה ברור שאין מדובר בכאב הנובע מגדילת העצמות מחמתהסיבה הפשוטה שכאב הגדילה כאמור שכיח בתקופת חיים שבה קצב הגדילה קטן יחסית. מחמת העובדה שהכאב חולף עם הלילה ולמחרת היום קם הילד והוא עליז ושמח ומוכן לפעילות- יש הנוטים ליחס לכאב משמעות פסיכולוגית החל מן הטענה שהילדים ממציאים אותו בכדי לזכות בתשומת לב וכלה במחשבה שיש לילדים אלו סף כאב נמוך. במחקר שפורסם בג'ורנל לפדיאטריקה באוגוסט ש"ז הסתבר כי 37 % מילדים בגיל 4-6 חוו כאב גדילה . האיבחון של הבעיה הוא קל מאד יחסית שכן הוא מצטיין בתכונות שתארתי למעלה . כל מחלה רצינית אחרת אינה מופיעה מידי פעם אלא באופן קבוע , בכל מחלה רצינית אחרת יהיו סימנים נוספים לכאב בעוד שאצל ילדים אלו כאמור, להוציא גמישות יתר, אין ממצא. במקרים נדירים אנו נזקקים בכל זאת לבדיקות נוספות כמו אנזימים של שרירים, שקיעה וספירת דם, צילומי רנטגן ואף מיפוי עצמות . הטיפול במחלה הנו פשוט .אני ממליץ להורים ללטף ולחמם ולעסות . אפשר להשתמש בכל שמן , קרם, ריבה או דבש הכל לפי הטעם ,אפשר לתת תרופה פשוטה נגד כאב כמו אקמול או נוריופן והחשוב מכל אפשר למנוע בקלות אתהבעיה על ידי ביצוע מתיחות של השרירים בקדמת ואחורי הירך ,קדמת ואחורי השוק באופן סדיר פעמיים ביום 5-10 שניות לכל קבוצת שרירים.

מנהל פורום אורתופדיית ילדים