המי-היפרתרופיה

דיון מתוך פורום  אורתופדיית ילדים

09/05/2004 | 15:38 | מאת: אוש

מבקשת לקבל מידע בנושא המי-היפרתרופיה (ברגליים) של תינוק בן חצי שנה. תודה.

10/05/2004 | 21:12 | מאת: ד"ר אסא לב-אל

המיהיפרטרופיה ( ה"ה ) שנקראית גם המיהיפרפלסיה היא מצב שבו יש אסימטירה גדולה מן הרגיל בין שני צידי הגוף ההבדל יכול להיות מוגבל לאצבע, יד, גף שלם, רק לפרצוף או לכל המחצית של הגוף כולל מחצית המוח מחצי הלשון ואברים פנימיים וכן כל וריא ציה שבין האפשרויות הללו. . יכול שמישהו שיש לו ה"ה יהיו לו פצעי בגרות רק על צד אחד של הפנים . העור לע"ק עבה יותר ויכול שיהיה יותר שער על הצד הגדול יותר של הראש. יש מצב נדיר שנקרא המיהיפרטרופיה צולבת שבה מצד אחד היד גדולה יותר ומצד שני הרגל. הסיבה לה"ה אינה ידועה למרות שיש שפע של תאוריות .מה שידוע שאין זו מחלה תורשתית ושאינה גורמת לתחלואה מיוחדת או מוות מוקדם. עם זאת ה"ה מהווה דגל אדום –סימן אזהרה לאפשרות שיתפתחו כמה סוגי סרטן. אף לא אחד מאיתנו הוא סימטרי. בזמן הגיוס של חיילים אמריקאים במלחמת העולם השניה נעשו מדידות מדוייקות למגוייסים החדשים ורק ב 23% נמצאו רגליי באורך שווה. . ההבדל הממוצא באורך הרגליים היה כ 7 מ"מ. American Journal of Roentgenology, 1946; 56:616--623).). אוזן אחת משלנו תהיה תמיד יותר גבוהה מרעותה . העיניים הן שונות מעט. הפטמות נמצאות בגובה שונה ובמרחק שונה מקו האמצע. ובכן אנו כולנו הננו אסימטריים אבל איפוא נגמרת האסימטריה ומתחיל הההמיהיפרטרופיה –זה כבר בויכוח. עם זאת ההבחנה היא חשובה שכן ה"ה יש בה סכנה של ממש. לדעתי ההגדרה שנקבעה כבר ב1979 בעיתון אורתופדי מוביל תקפה עד היום והיא: ה"ה היא הבדל של 5% או יותר בגודל או אורך בין חלקימ סויימים של הגוף מימין ומשמאל (Clinical Orthopedics, 1979; 144:198--211) . אם נתרגם זאת להבדל באורך רגליים הרי שמדובר בהבדל של כ 1.25 ס"מ אצל ילד בן שנה כ 2.5 ס"מ אצל ילד בן 5 ו וכמעט 4 ס"מ אצל בוגר. ככל שהילד גדל ההבדל בין שני הצדדים גדל אבל הפרופורציה היחסית נשמרת לאורך תקופה ארוכה. ה"ה מתרחשת בערך בשכיחות של 1:14000 אבל הערכה זאת תלויה מאד בהגדרה המדוייקת של המצב. יש תסמונות גנטיות שבהן יש גם ה"ה כמו תסמונת בקויט-ודמן, נוירופיברומטוזיס, תסמונת קליפל טרנוניי ותסמונת פרוטאוס. אלא אמנם נדירים אך רצוי שכל ילד עם ה"ה יבדק גם על ידי יועץ גנטי או רופא ילדים שיוכל לשלול מחלות נוספות. מצבים כמו כמו בקע מפשעתי , אשך תמיר, וכליות לא רגילות ( ציסטות בכליה א וכליה דמויית פרסת סוס) , שכיחים יותר בקרב ילדי עם ה"ה. ילדים עם ה"ה יש להם גם נטייה גדול היחסית לגידולי סרטניים. במחקר שפורסם ב 1998 נבדקו 168 ילדים עם ה"ה ונמצא שכמעט 6% מהם היו להם גידולים הגידו השכיח ביותר הנו גידול על שם וילמס ( של הכליה ) ואחריו קרצינומה של האדרנלים ושל הכבד. (American Journal of Medical Genetics, 1998; 79:274--278). מכיון שכל הגידולים הללו הנם בתוך הבטן הומלץ כי ילדים אלו יעברו בדיקת אולטרהסאונד של אברי הבטן כל 3 חדשים עד גיל 7 . יש ויכוח כיום אם אמנם זה שווה את המאמץ אבל אני חושב שאם היה מדובר בילד שלי הייתי מתעקש על הבדיקה. הנושא האורתופדי החשוב בילדים אלו הנו ההבדל באורך הרגליים. הבדל גדול ילווה בצליעה ובתהפתחות של עקמת של עמוד השדרה . הוא ניתן לתיקון על ידי הגבהת הנעל ברגל הקצרה וטיפול בניתוח להשוות את אורך הרגליים. תחילתהטיפול האורתופדי היא במעקב במש כמה שנים שבו כל שנה מודדים בדיוק את אורך הרגליים כולל בצילום רנטגן מיוחד ( או CT ) וביצוע צילום של גיל עצמות. בעיות בפנים ובלסתות מטופלות על ידי פלסטיקאים ומנתחי פה ולסת. .

16/01/2012 | 14:47 | מאת: lior

עד איזה גיל יש לעקוב? יש גיל בו ילדים אילו מפסיקים להיבדק?

מנהל פורום אורתופדיית ילדים