אשך טמיר: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

שיחה עם אורולוג ילדים מומחה, ד"ר סטניסלב קוצ'רוב

מנהל היחידה לאורולוגיית ילדים במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) מסביר באילו מקרים חשוב שהתינוק או הילד שלכם יגיעו להיבדק אצלו אורולוג ילדים מתמחה בכל מה שקשור למחלות במערכת השתן בקרב ילדים, כך שאם אתם מחפשים מומחה בתחום, שיבדוק את ילדכם ויטפל בו, חשוב שתכירו את ד"ר סטניסלב קוצ'רוב. ד"ר קוצ'רוב הוא מנהל היחידה לאורלוגיית ילדים במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) ובשורות הבאות הוא מסביר באילו מקרים חשוב שהתינוק או הילד שלכם יגיע להיבדק אצלו. באילו נושאים אתה מתמחה? "אני נותן ייעוץ טרום לידתי של מומים במערכת השתן, כליות וגניטליה ועוקב ומטפל בתינוקות עם הרחבת אגן הכליה והיפוספדיאס. "נושא נוסף שאני מתעסק בו רבות וחשוב לי להרחיב עליו הוא אשך טמיר אשר לא ירד לשק לפני הלידה. מדובר בבעיה שכיחה יותר בפגים ובילדים עם משקל לידה נמוך. במקרים מהסוג הזה, כדאי לבצע בגיל שישה חודשים בדיקה אצל אורולוג ילדים כיוון שלאחר גיל חצי...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לאשך טמיר

אשך תוך בטני - תמונת המחשה
אשך תוך בטני בקע מפשעתי
ללמוד עוד על אשך טמיר
לשון גדולה-תמונה

כשמדברים על לשון גדולה, יש להבחין בין לשון גדולה אמתית, עד...

מאת: ארנה...
20/10/2013
התבגרות מינית מאוחרת: מדריך-תמונה

התבגרות מינית מאוחרת היא תופעה נפוצה, בעיקר אצל בנים, שלרוב...

מאת: פרופ' אלי...
14/05/2018
סרטן האשכים: מה חשוב לדעת?-תמונה

סרטן האשכים הוא שם כולל לקבוצת גידולים ממאירים שמקורם ברקמת...

מאת: ד"ר דב...
11/10/2015
גניטליה לא-ברורה-תמונה

עקב הצורך הבסיסי האוניברסלי בהגדרת מין ברורה ומוחלטת, לידה...

מאת: נעמי...
03/10/2013

אשך טמיר: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב בעלי ביצע 2 בדיקות זרע בהפרש של כחודש עם תוצאות שאינן טובות. בדיקה ראשונה (איכילוב): צמיגות- גבוהה, PH-9, נפח-3.3, ריכוז- 0.8, ספירה טוטאל- 2.6, תנועה-12, סה"כ תאים בתנועה- 0.3, ציון תנועה- BC, חיות- 40%, מורפולוגיה- 1. בדיקה 2 (אסף הרופא): מראה כללי- N, נפח זרימה- 4 מ"ל, ריכוז - 0, תנועתיות- 0, חומציות- 7.8, צמיגות ++. הערה: חיפוש זרע לאחר סרכוז במקלר 0.2X10^6 ללא תנועה. חיפוש זרע לאחר סרכוז בESP במשטח נטיבי נצפו 25% תאי זרע בתנועה בינונית. מבחינת ברור- א.ס אשכים - תקין, פרופיל הורמונלי- תקין. בן 28. כתינוק נולד מעט לפני הזמן עם אשך טמיר שירד בעצמו לאחר כשנה וחצי. האם יתכן שזו הסיבה לבדיקות? איזו בדיקה נוספת כדאי לשקול? כרגע הופננו ל-IVF. באיקסי. תוהים מה עוד אפשר לבדוק או לעשות כדי לשפר את הנתונים? בנוסף, האם בנתונים כאלה מומלץ מיון מורפולוגי?

בהחלט סביר שהתקופה הקריטית הראשונית שהאשל היה מצוי באגן השפיע עליו באופן מהותי,הפתרון המסתמן הנו בהחלט הפריה חוץ גופית

תודה רבה על התשובה המהירה! לפני שמתקדמים ל-IVF יש צורך לעשות בדיקות ספציפיות נוספות לגבר (גנטיות או אורולוג)? כמו"כ האם יש ערך מוסף לעשות מיון מורפולוגי לפני IVF או במהלכו בנתונים כאלה?

ראו תשובתי להלן

שלום רב בני בן שנה ולו אשך טמיר בצד שמאל. לאחר בדיקות רבות מתברר כי הוא אמור לעבור ניתוח בגישה לפרוסקופית. ישנה אפשרות לנתח ביום שישי הקרוב או בעוד כחודשיים. השאלה שלי היא מה הדחיפות והאם ניתן להמתין עוד חודשיים או שעדיף שלא ושכדאי לנתח ביום שישי. תודה :)

שלום רב לא נראה שחודשייפם ישנו לכאן או לכאן. בברכה פרופ' לבנה

שלום רב אני בת 28, בריאה, בדיקות הורמונליות וגניקולוגיות תקינות לגמרי. בעלי ביצע 2 בדיקות זרע בהפרש של כחודש עם תוצאות שאינן טובות. בדיקה ראשונה (איכילוב): צמיגות- גבוהה, PH-9, נפח-3.3, ריכוז- 0.8, ספירה טוטאל- 2.6, תנועה-12, סה"כ תאים בתנועה- 0.3, ציון תנועה- BC, חיות- 40%, מורפולוגיה- 1. בדיקה 2 (אסף הרופא): מראה כללי- N, נפח זרימה- 4 מ"ל, ריכוז - 0, תנועתיות- 0, חומציות- 7.8, צמיגות ++. הערה: חיפוש זרע לאחר סרכוז במקלר 0.2X10^6 ללא תנועה. חיפוש זרע לאחר סרכוז בESP במשטח נטיבי נצפו 25% תאי זרע בתנועה בינונית. מבחינת ברור- א.ס אשכים - תקין, פרופיל הורמונלי- תקין. בן 28. כתינוק נולד מעט לפני הזמן עם אשך טמיר שירד בעצמו לאחר כשנה וחצי. כרגע הופננו ל-IVF. באיקסי. 1) תוהים מה עוד אפשר לבדוק או לעשות כדי לשפר את הנתונים? האם יש לעשות בדיקות נוספות מעבר לאלה שבוצעו? 2)בנוסף, האם בנתונים כאלה מומלץ מיון מורפולוגי IMSI או שאיקסי רגיל אמור להספיק?

לצערי אין אפשרות לשםר את הזרע ויש להםיק את המירב מהזרע הקיים. אי לכך, הטיפול היחידי המוצע הוא הפריה עם הזרקת זרע לתוך הביצית (ICSI). אים מקום לשקות IMSI לפני שנוסה ICSI רגיל.

דר דני ירדני שלום, בני בן 9. לפני כשנתיים אובחן כי יש לו בקע מפשעתי קטן והידרוצל בצד ימין. במשך שנתיים לא היו כאבים ונפיחות לכן כירורג בכיר המליץ שניתן לחכות עם הניתוח ולעקוב. בחודשים האחרונים המצב החמיר. אחרי פעילות גופני הוא סובל מכאבים במפשעה ולפעמים הכאב מלווה בנפיחות באיזור השבר ונפיחות האשך. הלכנו לשני כירורגים בכירים ששניהם החליטו כי יש לנתח, אך כל אחד הציע ניתוח שונה ואנו מאוד מבולבלים ואיננו יודעים מה לעשות. הראשון אמר כי יש לנתח ניתוח בקע מפשעתי רגיל, לשאוב את הנוזל שנמצא בשק וזהו. השני אמר כי בנוסף לניתוח הבקע, יש לכרות איזה שק נוזל ובנוסף הוא איבחן כי האשך הימני נייד (בזמן הבדיקה הוא היה למעלה), והוא אמר שברוב המקרים לאחר ניתוח בקע, אשך נייד יכול להתפס למעלה ולכן חייבים לקבעו! חשוב לי לציין שוב כי הכירורג הראשון לא הזכיר כלל שהאשך נייד וכי יש סיכוי שהוא יתפס למעלה לאחר הניתוח. דבר נוסף, גם אנו שמנו לב תמיד כי האשך הזה עולה ונעלם ואז יורד בחזרה (לעומת האשך השני שתמיד נמצא בשק), אך רופא הילדים תמיד אמר כי זהו אינו אשך טמיר וזה טבעי, ואין צורך לנתח אשך נייד. נשמח לתשובתך המהירה לגבי קיבוע האשך- האם זה הכרחי לקבעו עכשיו? האם באמת קיים סיכוי גדול שהוא יתפס למעלה אחרי ניתוח בקע? ומי אמור לקבע אשך- כירורג ילדים או אורולוג? מבולבלים מאוד וזקוקים לתשובות בהקדם. תודה מראש.

שלום סיגל התשובה שלי מוגבלת כיוון שלא בדקתי את ילדך אך ברוב המקרים, בגמר תהליך התיקון של הבקע שכולל גם שחרור של כלי הדם וצינור הזרע מהשק, האשך מגיע למקום ללא מתח ואין צורך לקבעו. במידה ועדיין נשאר גבוה יש בהחלט מקום לקבעו כדי שלא יעלה. בברכה,

בתגובה ל: בקע הידרוצל וטמירות - פרופ' רפאל יודסין ================================================ דר דני ירדני שלום. ראשית תודה רבה על תגובתך המהירה!! נודה לך באם תוכל לעשות לנו קצת סדר ולענות לנו על מס שאלות נוספות (מתנצלים מראש שזה ארוך): 1. אנחנו הבנו מהכירורג הבכיר השני (למרות שהכירורג הבכיר הראשון לא אמר כלום על האשך) שגם אם בתום הניתוח האשך נמצא נמוך בשק, עדין מומלץ לקבעו מכיוון שהוא נייד. והסבירות שאשך נייד יתפס למעלה לאחר ניתוח בקע היא גבוהה (בגלל השינוי של איזור הבקע), ואז נאלץ לחזור לניתוח נוסף בהמשך. האם זה מדוייק וזה מה שקורה ברוב המקרים לאשך נייד לאחר ניתוח בקע? האם גם במקרה של אשך נייד, מספיק לוודא בתום הניתוח שהוא נמצא נמוך בשק? 2. חשוב לנו לציין שאף פעם לא אמרו לנו שיש בעייה עם האשך או שיש צורך לעקוב אחריו. הוא אמנם מעט קטן מהאשך השני, אך גדילתו תקינה (גודל ימין: 17x7 ממ, שמאל: 18x7 ממ). כיום ניתן לראות את שני האשכים של בני בשק האשכים. אך רואים את השוני בתגובתם לרפלק הקרמסטרי. השמאלי ברפלקס עולה לאט ונשאר בשק. הימני (היכן שהבקע וההידרוצל) עולה מהר עד למעלה, נעלם מהשק למס שניות וחוזר לאט חזרה. שאלתנו היא, יכול להיות שהאשך הימיני נמשך מהר למעלה ונעלם בגלל שיש בקע בצד הזה, והכל יסתדר מעצמו לאחר ניתוח הבקע? או שהוא תמיד ישאר נייד? 3. אנו מנסים להבין מה מלווה ביותר סיכונים או איזה מצב פחות בריא לאשך: קיבוע אשך נייד (מייד לאחר תיקון הבקע) עם כל הסיכונים הנלווים והעדר הרפלקס לאחר קיבועו. או השארתו כאשך נייד (ורק לתקן את הבקע) ואז אנו חוששים שאם הוא באמת רוב הזמן יהיה למעלה מאשר בשק, הוא יפגע מכך(אין באפשרותנו לעקוב היכן הוא נמצא יותר במהלך היום בשק או למעלה, כי מדובר בילד גדול). תודה רבה!!